Gerçek ve Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Evde Kolay Test yöntemi

Hakiki Zeytinyağı Donar Mı? Zeytin Yağının Litre Fiyatı Ne Olmalıdır? Hakiki Zeytinyağı Markaları Neler? Gerçek Zeytinyağı Nasıl anlaşılır? Hakiki Zeytinyağı Evde Nasıl Test Edilir Gibi Bir Çok Sorunuzun Cevapları Özel Haberimizde…

Türkiye’de maalesef her ürününü artık sahtesi yada hileli si üretilmekte. Son çıkan haberlerde yediğimiz ekmekte bile bir çok kimyasal madde olduğu ortaya çıktı. Doktorların kesinlikle yemelisiniz dediği Zeytin yağında da maalesef bir çok hile yapılmakta.Hakiki Zeytinyağı üretimi ülkemizde tabi ki mevcut. Bir Çok büyük marka hakiki zeytinyağı üretmekte. Fakat Hakiki Sızma Zeytinyağı pahalı olması nedeniyle tüketiciler bazen farklı markalar deneyebilmektedir. İnternet üzerinde satılan bir çok Sızma Zeytinyağı mevcut. Hatta bazıları Bir çok belgesi olduğunu iddia etmekte.. Fakat bir çok isimsiz satılan zeytinyağının zeytinyağı ile alakası yok. İçerisine bir çok kimyasal madde ve bir çok değişik türde yağ eklemesi yapılmakta.

Aslında Sahte ile Hakiki Zeytin yağını gözle ayırt etmek imkansız. Tat olarak ta anca ege yöresinde zeytin işi ile uğraşan insanlar kolaylıkla ayırt edebilmekte. Aslında hep akıllarda aldığınız zeytinyağı hakiki zeytinyağı mı sorusu oluşmakta. Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusunun cevabı aslında çok basit. Sizler için hakiki zeytinyağı evde nasıl test edilir konusunda 3 yöntem anlatacağız. Bu yöntemler kesinlikle %100 doğru sonuç vermektedir.

hakiki-zeytinyagi-nasil-anlasilir

Fakat öncelikle şunu belirtmek isterim ki hakiki zeytin yağı donar mı diye bir çok soru bulunmakta. Gerçek ve Hakiki zeytinyağı donar. Zeytinyağı ortalama 3-5  derece arasında donmaya ve kristalleşmeye başlar. 

2017 yılı itibariyle hakiki zeytinyağı litre fiyatları minimum 16 TL olmak zorundadır. Bunun aşağısında satılan zeytinyağlarından kesinlikle şüphe etmeniz gerekmektedir. Ayvalık ve çevresinde yol üstünde satılan yağlarda bulunmakta. Maalesef bu yağların bir çoğu fabrikasyon ve hile li bir şekilde satılmaktadır. Sözde kendileri ürettiklerini belirtmekte fakat zeytinyağlarının bir çoğu zeytin yağından alakasızdır. Maalesef tamamen ticarete dökülmüştür.

Zeytinyağı alırken her zaman şu söylenir. Ya iyi bir markanın zeytinyağı almalısınız yada zeytinyağı üreticisini tanımalısınız. Diğer türlü alacağınız tüm zeytinyağları size faydadan öte zarar verebilir. Fakat küçük bir tavsiye vermek gerekirse gerçek zeytinyağının tadı biraz ağırdır.Hakiki zeytinyağı boğazınızda yanma yapabilir.

Gelelim Hakiki zeytinyağı nasıl Anlaşılır Konusuna;

Hakiki Zeytin Yağı Testi Yöntem 1:

Öncelikle konumuzun başında da hakiki zeytinyağının donduğunu belirtmiştik. Aldığınız zeytin yağını Buzdolabınızın Buzluk kısmına bir çay bardağına doldurarak koyunuz. Ortalama 30 dk kadar bekleyiniz. Bardağı çıkarın. Öncelikle hakiki zeytinyağı soğukta kristalleşir ve donar. Fakat günümüzde hileli bir çok zeytin yağıda aynı şekilde donmaktadır. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta hakiki ve kaliteli zeytin yağı donduğunda alt tarafında siyah noktacıklar görmeniz gerekmektedir.Aslında bunlar ufak zeytin parçacıklarıdır. Sahte zeytinyağlarında kesinlikle bu siyah parçacıklar görünmez ve sahte zeytinyağı çok çabuk sıvı hale gelmektedir.

hakiki-zeytinyagi-donarmi
Hakiki zeytinyağı yukarıdaki gibi donar ve kristalleşir.

Hakiki Zeytin Yağı Testi Yöntem 2:

Aslında bu 2. yöntem internet üzerinde en çok anlatılan yöntemlerden biridir. Aldığınız zeytin yağını bir çay bardağının yarısına gelecek şekilde doldurunuz. Sonrasında bir miktar bardağı doldurmayacak şekilde Tuz ruhu bardağa ekleyiniz. Bir dakika kadar kaşık ile karıştırınız. Hakiki zeytinyağı ise tuz ruhu ile birleşmez ve açık sarı halde kalır. O zeytin yağına ve markasına rahatlıkla güvenebilirsiniz. Fakat bardaktaki yağda renk değişimi olmuşsa ve hafif koyu renge dönmüş ise o yağın için katkı maddesi yada farklı yağ çeşitleri vardır. Maalesef zeytin yağımız gerçek değildir.
hakiki-zeytinyagi-testi2
Yukarıdaki resimde sahte zeytinyağının tuz ruhu ile karıştırıldığında turuncuya yakın bir renk aldığını göreceksiniz. Fakat hakiki zeytinyağı yine sarı rengini muhafaza edecektir.

Hakiki Zeytin Yağı Testi Yöntem 3:

Aslında yukarıdaki yöntemlerden daha basit bir yöntem daha mevcut. Bu yöntemde Ilık su ile yapılan testtir. Hakiki olduğunu düşündüğünüz zeytin yağını bir bardak ısık suyun üstüne çok az dökünüz. Şayet döktüğünüz zeytinyağı suyun üstünde baloncuklar haline gelip kısa bir süre içinde suyun üstünde kalıyorsa aldığınız zeytinyağı son derece katkısız ve hakiki bir zeytinyağıdır. Sahte yada Gerçek olmayan zeytinyağlarında ise bu test sonucu söyle olmaktadır. ılık suyun üstüne döktüğünüz yağ hemen suyun üstüne çıkar ve baloncuklar oluşmadan hızlıca suyun üstünde kalır.

hakiki-zeytinyagi-nasil-anlasilir3
Zeytinyağınız yukarıdaki gibi baloncuklar haline gelmeli ve tekrar birleşmelidir.

Hakiki Zeytinyağı Markaları:

hakiki-zeytinyagi-markalari

Hakiki zeytinyağı nereden alınır? En Önemli sorulardan biridir.Aslında haberimizi yazarken uzun araştırmalar yaptık ve internet üzerinde bir çok zeytinyağı olduğu idda edilen ürünlerle karşılaştık. Fakat bazılarını sizin için test ettik . Kesinlikle satılan zeytinyağları orijinal değil… Peki Hangi marka zeytinyağı almalı. Piyasada tabi ki en çok tercih edilen ve güvenilen marka Tariş Markası öne çıkmakta. Sonrasında Kristal Marka Zeytin yağlarını da güvenle alabilirsiniz.Ayrıca Komili, Sırma, Yudum gibi markalarında Zeytin yağlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca yolunuz düşerse  Ayvalık bölgesinde yerliler ile görüşerek onların tavsiye ettiği Fabrikalardan da toplu olarak Zeytin yağınızı alabilirsiniz.

Yorumlar
  1. Erkan hoşcan dedi ki:

    Memlekette düzgün bir ürün kalmamış ya. Zeytinyağının bile sahtesi var. Anlatımınız için teşekkürler… Çok açıklayıcı olmuş aldığım yağları sizin yönteme göre hakiki olup olmadığını test edicem…

  2. Funda sütçü dedi ki:

    Merhaba
    Ozonlanmış saf zeytinyağının hakiki olup olmadığını da bu yöntemlerle anlayabilirmiyiz