Aile Konutu Şerhi Nedir? Aile Konutu Şehri Nasıl Konur?

Aile Konutu Şerhi Nedir? Aile Konutu Şehri Nasıl Konur? Aile Konutu Şerhi İçin Neler Gerekir? Aile konutu şerhi Tapu Sahibine Bilgi Olarak Gider mi?, Ipotekli eve aile konutu şerhi konulur mu?

AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 2002 yılında uygulanmaya başlanmasından sonra hayatımıza ‘’ Aile Konutu’’ kavramı girmiştir. Aile konutunun sağladığı haklardan haberdar olmak isteyen eşler ‘’ Aile konutu şerhi nedir?’’ sorunu sorabilir. Aile konutunun kesin bir tanımı yapılmamıştır ancak aile konutu tektir. Aile konutunu eşlerin beraber yaşadığı, hayatlarını devam ettirdikleri yer olarak tanımlamak mümkündür. Aile konutunun tek olması bu konuta birtakım hukuki ayrıcalıklar vermektedir. Tapuya şerh düşülmüş bir taşınmazın aile konutu olması durumda o taşınmaz üzerinde eşler birlikte söz hakkına sahip olur. Aile konutuna dair şerhin düşülebilmesi için Türk Medeni Kanunu’nda eşler resmi evli olmak zorundadır. İmam nikahı ve birlikte yaşama, eve, aile konutu olarak şerh düşülmesi için yeterli değildir.

Türk Medeni Kanunu’na göre aile konutunun eşlere verdiği birtakım haklar vardır. Eşler, diğer eşin rızasını almadan, aile konutu üzerinden yapılmış kira sözleşmesini feshedemez. Aile konutu olan evi devredemez, yani satamaz ve aile konutu ile ilgili haklarını sınırlandıramaz. Rızanın sağlanmaması ve rıza verilmediğinde haklı bir sebep göstermeyen eş için hakime başvurulabilir. Hakim aile konutu anlaşmazlıklarına müdahale edebilir. Aile konutu olarak belirlenen evin maliki, yani sahibi olmayan eş tapu müdürlüğünden konutla ilgili şerhin verilmesini isteyebilir.

Aile Konutu

Konut kira ile sağlanmışsa eşlerden herhangi biri kira sözleşmesinde değişiklik yapamaz. Kira sözleşmesini uzatmak, kısaltmak ve feshetmek gibi işlemlerde eşinin izni veya icazeti olmadan işlemlerde bulunamaz. Örneğin kira sözleşmesini akdeden eş diğer eşten habersiz kira sözleşmesini feshedemez. Diğer eşin bilgisi dahilinde olmalıdır.

Günlük hayatta eşlerin arasından doğan tartışmalardan sonra birtakım zararlar verme duygusu güdülebilir. Eşlerden birisi zarar vermek amacıyla konutu satmak veya farklı işlemlerde bulunmak isteyebilir. Aile konutu kavramı bu gibi örneklerde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmektedir. Rıza ve icazet olmadan konut ile ilgili borçlandırıcı işlemin yapılamayışı aile ve ilişkiyi düzenler. 2002’de 4721 sayılı kanunla hayatımıza giren aile konutu kavramı, bu süreçten önce yaşanan acı tecrübelerin önüne geçilmesi ve özellikle aile yaşantısında baskın olmayan kadınların haklarının bir nebze de olsa korunması adına önemlidir.

Aile konutu maliki eşlerden biriyse, diğer eşin haberi olmadan o konutu satamaz, kiralayamaz ve herhangi bir tasarrufta bulunamaz. Aile konutunun maliki eş herhangi borcundan dolayı haczedilecek duruma gelirse, eğer konut haline münasip borçtan fazlaysa haczedilebilir. Eğer bu durum sağlanmazsa haczedilemez.

Aile konutu şerhi

AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KONULUR?

Aile konutu şerhi tapuya işlensin isteyen eşlerden birisi muhtarla iletişime geçerek alınacak belge ve evlilik cüzdanı ile tapu müdürlüğüne başvuruda bulunabilir. Bu sayede aile konutu şerhi tapuya işlenir. Evlilik resmi olarak bozulmadığı sürece, aile konutunun sağladığı haklar korunmaya devam edecektir. Bu süreç devam ederken mal rejimi ve korumalardan etkilenmeyecektir. Aile konutunun korunması bazı şartlarda sona erer. Bu şartlar boşanma, ölüm, evlilik iptali gibi nedenlerdir. Boşanma gerçekleştirdikten sonra hakkın yerini yeni bir sözleşme sağlanmadığı takdirde yasal mal rejimi alacaktır. Konutun kiralık olmasında oluşan durumlarda maddi durumu kötü olan taraf evde kalmaya devam edebilir. Mahkeme diğer tarafın evden uzaklaşmasını ister.

Aile konutu şerhi aile birliğinin korunması ve tarafların hakları konusunda mağduriyet yaşamaması adına önemli bir şerhtir. Özellikle kadınların konut konusunda mağduriyet yaşadığı düşünülürse, aile konutu şerhi düşürmek aile saadetini korumak adına da gerekli bir işlemdir. Aile konutu şerhi nedir? Nasıl koyulur? Sorusuna cevap verebilen herkes haklarını daha iyi kavrayabilir ve koruyabilir duruma gelir.

Aile konutu şerhi tapuya işlendikten sonra tapu sahibinin telefonu tapu idaresinde varsa mesaj olarak tapu sahibi bilgi gidecektir.

Ipotekli eve aile konutu şerhi konulur mu?

İpotekli bir eve  “aile konutu şerhi” koyula bilmektedir. Fakat aile konutu şerhi ipoteğin önüne geçmez . İpotek kalktığında tapu sahibi evi aile konutu şerhi nedeniyle başkasına satamaz.

Birden fazla eve aile konutu şerhi konabilir mi?

Birden fazla evi olanların sadecce 1 evine aile şerhi konulabilir.  Yazlık evi, yayla evi dağ evi gibi yerler aile konutu olarak sayılmamaktadır. Bir aileye sadece 1 adet aile konutu şerhi konulabilir.

Kredisi Ödenen eve aile konutu şerhi konabilir mi?

Oturduğunuz evin kredisi hala ödeniyor olsa bile “aile konutu şerhi” konulabilmektedir. Fakat boşanma durumunda mal paylaşımı için önce kredinin kapatılması ve ipoteğin kaldırılması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.