Anjiyo Nedir? Anjiyo Nasıl Yapılır? Anjiyonun Riskleri Nelerdir?
Kalp ve Damar Tıkalanıklarının En Kolay Tespit Edilme Yöntemi Anjiyo İşlemidir. Peki Nedir Bu Anjiyo? Anjiyo Nasıl Yapılır? Anjiyo Riskleri Neler? Anjiyo Türleri Neler? Anjiyonun Yapılmasının Amaçları Nelerdir? Tüm Sorunlarınızın Cevapları Profesör Doktor Nedim Şendil Yanıtlandı…
Anjiyo Nedir?
Anjiyo kal ve damar hastalığı sorunu olan kişilerde damarlara ince tüplerle girerek damarlardaki tıkanıkları ve sorunları tespit ve teşhis etme yöntemine Anjiyo denir.
Anjiyo uygulaması günümüz teknolojisi ile el bileğinden yapılmaktadır. Fakat halen bazı doktorlar kol bölgesinden ve kasıktan da yapabilmektedir. Tabi ki günümüz teknolojisinde kesinlikle el bileği bölgesinden yapılan anjiyolar daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.
Anjiyo Nasıl Yapılır?
Anjiyo işlemi için öncelikle hastanede gerekli tahlillerin yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra anjiyo işlemi hangi bölgeden yapılacaksa bu alan iyice dezenfekte edilir. Hastanın vücudu tamamen steril bezler ile kapatılır. Hastanın sadece anjiyo yapılacak bölgesi ve başı açıkta kalır. Anjiyo günümüz teknolojisinde artık local anestezi ile yapılmaktadır. Ayrıca hastanın stressiz ve daha rahat anjiyo olması için sedatif ilaçlarda verilebilir. Hangi bölgeden anjiyo yapılacaksa bölgeye ince tüpler takılır. Bu tüpün içine daha ince bir tüp takılarak vücudun hangi bölgesi incelenecekse o bölgeye kadar gönderilir. Vücudumuzda tüm damarlar birbiri ile bağlantılı olduğu için tüpler rahatlıkla damar içinde hareket edebilir ve istenilen bölgeye ulaşabilir.
Yapılan tüm işlemler bilgisayar teknolojisi ile rahatlıkla izlenmektedir. Herhangi bir zorlama v.s olmamaktadır. Bu şekilde kalp damarlarına bakılacaksa koroner damarının çıkışına kadar tüpler getirilir. Bu aşamada vücudunuza bir sıvı enjekte edilecektir. Bu sıvının hiçbir zararı yoktur. Fakat bu sıvı sizin damarlarınızın ne durumda olduğunu gösterecektir. Damarlarınızda akış ne durumda herhangi bir daralma yada tıkanıklık varmı rahatlıkla gösterecektir. Bu işlemler monitörize edilmektedir ve resim şekilde tüm damarlar gösterilmektedir.
Anjiyonun Riskleri
Normal şartlarda anjiyo günümüz teknolojisi ile çok basit bir işlemdir. Fakat tabi ki bazı riskler bulunabilir. Kasktan yapılan anjiyo işlemlerinde işlem sonundaki baskı işlemi doğru yapılmazsa dizlere kadar hatta ayak bileğine kadar inen morarmalar görülebilmektedir. Ayrıca kan sulandıran ilaçlar kullanılıyorsa da kanamaların durmaması gibi problemler yaşanabilir. Ayrıca anjiyo işlemi yapılan bölgede hassasiyet ve şişlikler morluklar oluşabilmektedir.
Ayrıca işlem başlangıcında atardamar girişinde sorun yaşanabilir. Bu sorun ufak bir cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir.
Anjiyo işlemi günümüz teknolojisi ile son derece kolay bir işlem haline gelmiştir. Yukarıdaki ufak riskler haricinde genellikle sorunsuz olarak yapılmaktadır. Günümüzdeki anjiyo işlemlerinin %90 i sorunsuz olarak gerçekleşmektedir ve herhangi bir sorun çıkmamaktadır.
Hangi Durumlarda Anjiyo Yapılır ?
Hastada çok şiddetli göğüs ağrıları varsa ,
Hasta kalp krizi geçirdiyse,
Efor testi pozitif çıkmışsa ,
Doktor tespitlerinde koroner darlık veya tıkanıklık tahmin edildiyse,
Talyum testinde koroner arter hastalığı şüpesi varsa,
By pass ameliyatı daha önce olan hastaları kontrol amacıyla,
40 yaşından sonra ameliyat masasına yatacak kişilerde,
Daha önce Stent takılmış hastaları kontrol amacıyla anjiyo yapılmaktadır.
Anjiyo Türleri
Anjiyo işlemlerinin 3 türü vardır.
1.) Kontrastlı MR anjiyo
2.) Çok kesitli BT Anjiyo
3.) Girişimsel Anjiyo