Arabam Çalışmıyor?Ateşleme Sistemleri Arızaları Çözümleri
Marşa Basıyorsunuz Ama Araba Çalışmıyor. Yada Marş Almıyor… Ateşleme Sorunları Hakkında Ayrıntılı Çözümler…
Günümüz teknolojileri sayesinde araçlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Hemen hemen herkesin şahsi veya şirket aracı bulunmaktadır. Hem şirket araçlarında hem de şahsi araçlarda öyle veya böyle bazı aksaklıklar meydana gelir. Bu aksaklıklar gerek hayatımızı gerekse de işimizi ciddi bir şekilde sıkıntıya sokar. Elektrik, marş, motor vs. gibi bir sürü aksaklık mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de ateşleme sistemi arızalarıdır. Bu sistemde; buji, buji kabloları, kondansatör, platin, dağıtıcı, tevzi makarası, kontak anahtarı, akümülatör ve endüksiyon gibi bir çok parça mevcuttur. Bunlardan herhangi birinde meydana gelen en küçük bir aksaklık tüm sisteme etki etmektedir.
Olabilecek bütün aksaklıkları göz önünde bulundurduğumuz takdirde motor parçalarındaki ıslaklıkları örnek gösterebiliriz. Dağıtıcının içinde kalan ıslaklıklar, dağıtıcının kapağında meydana gelen ıslaklıklar, buji porseleninin ıslanması ve özellikle de ateşleme bobini ve kablolarındaki ıslaklıklar ateşleme sisteminde ciddi sorunlar meydana getirebilir. Bu parçalar yeterince kurulandığı takdirde soruna kısmen de olsa çözüm üretilmiş olur. Buji kablolarının yanlış dizimi sonucunda da ateşleme olmaz. Dağıtıcıdan kaynaklı sorunlarla da karşılaşılması muhtemeldir. Örneğin; makara yayı kırılmış yahut eğilmiş olabilir. Bu tarz sorunlarda parça değiştirilerek sonuca ulaşılabilir.
Tüm bunlara ek olarak sorun marş motoru veya aküden de kaynaklı olabilir. Örneğin akü bitmiş olabilir veya kablolar ince olduğundan yıpranmış olabilir. Kesinlikle değiştirilmelidir. Akü üzerinde bulunan kutup kelepçeleri de kirlenmiş, paslanmış veya farklı bir sorun çıkarmış olabilir. Bu sorunlar temizleme yaparak veya parça değiştirilerek çözülebilir. Ya da çok daha farklı bir sebep olarak motora koyulan yağda kalınlaşma olmuşsa da ateşleme yapmaz. Bunu da incesiyle değiştirmek gerekir.
Görüldüğü üzere hayatımızın hemen hemen her alanında mevcut bulunan araçlarda oluşabilecek en ufak bir sıkıntı dahi hayatımızı tam anlamıyla felç edebiliyor. Bu sebepten dolayı düzenli olarak tüm kontroller yaptırılmalı ki küçük veya büyük olası mağduriyetlerle karşılaşmayalım. Şunu da unutmayalım ki; bu kontroller yaptırılmadığı takdirde sadece kendi can güvenliğimizi değil; bizimle beraber yolda seyir halinde olan diğer sürücü ve yolcularında can güvenliğini tehlikeye atmış oluruz. Kendi can güvenliğimizi bile tehlikeye atmaya hakkımız yokken başka insanların can güvenliğini tehlikeye atmaya nasıl hakkımız olur? Bunu bir defa düşünelim ve öyle harekete geçelim… Son olarak; ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ diyoruz ve gerekli tüm tedbirlerimizi alıyoruz…