Beyin Anjiyosu Nedir? Beyin Anjiyosu Nasıl Yapılır? Beyin Anjiyosu Riskleri

Günümüzde Artık Teknoloji Sayesinde Anjiyo İşlemleri Çok Kolay Yapılabilmektedir. Peki Beyin Anjiyosu Nasıl Yapılır? Beyin Anjiyosu Nedir? Beyin Anjiyosunun Riskleri Nelerdir? Beyin Anjiyosu Öncesinde ve Sonrasında Neler Yapılmalı… Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Beyin Anjiyosu Nedir?

Beyin anjiyosu beyine giden damarların tıkanıklığını yada daralmasını kontrol etmek için yapılan bir işlemdir. Beyin anjiyo işleminde damarlara sağlığa zararsız özel bir sıvı enjekte edilir. Beyin anjiyo işlemini radyoloji uzmanları yapmaktadır. Bu sıvı radyoaktif ışınlar ile monitörize edilir. Beyin anjiyosu sayesinde damarlarla ilgili tüm ayrıntılar ortaya çıkar . Beyin anjiyosu günümüz teknolojisinde hayatı bir risk taşıyan bir işlem değildir.

Beyin Anjiyosu Neden Yapılır?

Beyin anjiyosu kan damarlarındaki betin anevrizması gibi durumlarda,
Beyinde olduğu düşünülen nörolojik rahatsızlıkların teşhisi için,
Damarsal malformasyonları ve anormalliklerin teşhisi için,
Beyin kanaması nedeninin teşhisi için,
Daha öncelerde uygulanan tedavilerin sonuçlarının değerlendirilmesi için yapılabilmektedir.

Beyin Anjiyosu Öncesi

Beyin anjiyosu yapılacak olan hastanın öncelikle damara enjekte edilecek olan maddeye alerjisi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Böbrek hastalığı ve gebelik durumu yada ihtimali varsa , kanpıhtılaşma sorunu yada kan sulandırıcı ilaç alıyorsa kesinlikle doktora bilgi verilmelidir.

Beyin Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Kasıktan Anjiyo:

Beyin Anjiyosu anjiyografi odasında Radyoaktif Işın makineleri ile yapılmaktadır. Hasta en az 6 saat aç olması gerekmektedir. Beyin Anjiyo Tetkik sırasında hasta doktor hemşire ve radyoloji teknisyeni ve uzmanı hazır bulunmalıdır.Hastanın kasık bölgesi local anestezi ile uyuşturulur. Kişinin kan damarına ulaşmak için kasıktan katater ile giriş yapılır ve kalbin arka tarafından beyne giden ana damarlara ulaşılır.  Bu işlemden sonra iğne ile kataterin ulaştığı bölgeye özel sıvı gönderilir. Bu medde hastaya makina yada el ile verilebilmektedir. Bu işlem anında mide bulantısı baş dönmesi  ,sıcaklık hissetme ve yanma gibi etkiler görülebilmektedir. Bu etkiler kısa süreli ve geçicidir. Bu işlemlerle sağ ve sol damarlar değişik açılardan görüntülenir.  Bu sırada Röntgen makinesi bir çok değişik açıdan damarları fotoğraflanacaktır. İşlem bittikten sonra bölgeye baskı uygulanır ve iyice sarılır.
Yapılan işlemlerin sonunda hasta 4 saat kadar dinlendirilir. Kasıktan kataterle girilen bölgeye kum torbası ile baskı yaptırılır. Bölge sık sık kontrol edilmelidir. ve dolaşım sorunu varmı kontrol altında tutulmalıdır. Hasta ilk gece hastanede kalması faydalıdır. Kataterin girdiği bölgede kızarıklar ve morlukların oluşması normaldir. Bu durumlarda hastaya ağrı kesici verilebilir. Durumunda sorun olmayan hastalar eve gönderilebilir. Hastaların işlemden sonra 6 saat kadar yemek yememesi gerekmektedir. Beyin Anjiyosu işleminden sonra 3-4 gün ağır kaldırmamaları tavsiye edilir. Beyin Anjiyosu tamamlanmış olur.

El Bileğinden Anjiyo:

Kasık anjiyosuna göre daha az zahmetli ve daha az yan etkili bir yöntemde el bileğinden anjiyo işlemidir. El bileğinden yapılan anjiyoda daha hızlı sonuçlar alınır. Yapılan işlemler aslında kasıktan yapılan anjiyo ile aynıdır. El bileğindeki damarlardan kalp bölgesinden geçerek beyne ulaşılır. Bu bölgeye özel sıvı enjekte edilir. ve X ışınları ile bölgenin farklı açılardan resimleri çekilir.

Beyin Anjiyosunun Riskleri

Beyin anjiyosunun el bileğinden yapılması ile artık yan etkileri çok azalmıştır. Kasıktan yapılan anjiyo işlemlerinde bir çok kızarıklık morluklar görülebilmektedir. Kasıktan anjiyo yapıldığından ağrılarda olabilir. fakat bu kısa sürelidir ve ağrı kesiciler ile geçebilecek ağrılardır.

%10 luk hastalarda görülen yan etkiler ise söyledir. : Kasıkta şişlik, ani baş dönmesi, gögüs ağrıları gibi etkiler olabilir. Bunlar gecicidir. Fakat yan etkiler 4-6 saat içnide geçmesse doktorunuza başvurmanız gereklidir.

El bileğinden yapılan anjiyo işlemlerinde ise yan etkiler yok denecek kadar azdır. Sadece bilekte kızarıklık ve morluklar görülebilir. ayrıca kısa süreli baş dönmesi ve baş ağrıları görülebilmektedir. Bu etkiler ağrı kesiciler ile kolaylıkla geçebilmektedir.

Fakat her işlem gibi anjiyo işlemininde önemli yan etkileri olabilir. Damardan giriş yapıldığı için giriş yerlerinde enfeksiyon yaşanabilir. Ayrıca damar yollarında nadir de olsa hasar verme ihtimali vardır. Böyle bir durumda cerrahi müdahale yapılır.

Yaşlı hastalarda ise nadirde olsa kısmı felç yada inme gibi bazı durumlar görülebilir.

%1 lik bir ihtimal de olsa damar zedelenmesi olabilir . Damardaki zedelenmeler nedeniyle spazm geçirilebilir.

Beyin Anjiyosu Sonrası

Beyin anjiyosundan sonra teknoloji sayesinde gündüz anjiyo olan bir hasta akşam eve gidebiliyor. Fakat bazı konulara dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle ortalama 1 hafta boyunca araba kullanmamalı yağlı yiyeceklerden uzak durmalı. Katı yiyecekler yememelidir.Hasta günde ortalama 2.5 3 litre kadar sıvı tüketmelidir. Anjiyo için girilen bölgede hassasiyet morluklar ve kızarıklıklar görülebilmektedir. Nadirde olsa ağır baş ağrıları olabilir. Anjiyo sonrasında hasta en az 2 hafta sigara ve alkol tüketmemeli ve alkol sigara alışkanlığını bırakmalıdır. Kasıktan anjiyo işlemi yapıldıysa fazla ayakta durulmamasına özen gösterilmelidir. Nadirde olsa anjiyo işlemi yapılan bölgede kanama olabilir böyle durumlarda kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.