Bir Suçu Kanıtlamak İçin Gizli Kamera Kullanmak Suç Mudur?

Bir Suçu Kanıtlamak İçin Gizli Kamera Kullanmak Suç mudur?, Gizli Kamera İle Aldatmayı Ortaya Çıkarmak, Gizli Kamera Boşanmada Kanıt Olur mu? , Gizli Kamera Kullanmanın Cezası

BİR SUÇU KANITLAMAK İÇİN GİZLİ KAMERA KULLANMAK SUÇ MUDUR?

Yasal olmayan yollarla ele geçirilen gizli fotoğraf, ses ve video kaydı genel olarak suç unsuru oluşturur. Kişi kayıtlarını yasal olmayan yollarla elde eden kişiler ‘’ Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar’’ kapsamındaki düzenlenen maddelere aykırı edebilir. Bu durum da kişinin ceza almasına neden olabilir. Bu riski hep göz önünde tutulmalıdır. Suçu kanıtlamak için elde bir belge olsa dahi bunun mahkemeye taşınma süreci de önemlidir.

Özel hukuk ve ceza yargılamalarında gizli bir şekilde kamera ile elde edilen görüntü ve sesler delil değerine sahip olabilir. Ancak organize ve planlı sürekli olarak kişiler hakkında veri toplayan ve gizli kamera yoluyla elde edilen deliller mahkeme tarafından suç unsuru oluşturur ve delil olarak kabul edilmez. Özel hukuka dair uyuşmazlıklarda mahkemenin karar verme aşamasında yasal olmayan deliller dikkate alınmamaktadır. Ceza mahkemelerinde ilke olarak delillerin serbestliği ilkesi belirlenmiştir. Her şey ceza davalarında delil olarak kabul görebilir ancak dikkat edilmesi gereken detay o delilin yasalara uygun bir şekilde elde edilmiş olmasıdır. Eğer elde edilen delile yasa dışı yollarla ulaşılmış ise mahkeme heyeti delili reddeder. Hangi delillerin hukuka aykırı elde edildiğini ise mahkeme gerekçeli kararını açıklarken belirtir.

Gizli kamera ile bir suçu kanıtlayan kişilerin elde ettiği belgeleri olayın detaylarını da ileterek avukatlık büromuza başvurmasında fayda var. Çünkü süreç tersine dönebilir ve kaydı yapan kişi bu durumdan ceza alabilir. Gizli kamera ile elde edilen kanıt genel olarak suç oluşturur ancak hukuk kuralları hangi şartlarda elde edilen kanıtların yasal olduğunu da belirtmiştir.

KAMERA KAYITLARI HANGİ DURUMLARDA SUÇ UNSURU OLUŞTURMAZ?

Gizli kamera ve sistematik bir şekilde elde edilen görüntüler, ses kayıtları ve fotoğraflar delil olarak kullanılamaz. Ancak bazı durumlarda gerçekleşen kayıtlar mahkemeler tarafından ciddiye alınabilir. Bu durumlar bilinirse ‘’ Bir suçu kanıtlamak için gizli kamera kullanmak suç mudur? ‘’ sorusuna daha sağlıklı yanıt verilmiş olur.

  • Kaydı alan kişinin şahsına veya çevresindekilere işlenmekte olan bir suç unsuru meydana geldiğinde yaptığı kayıtlar delil olarak kullanılabilir. Bunlar aile birliğinin koruması ve onurun zedelenmemesi için alınan kayıtlar olarak kabul edilir. Eğer bu durumlar oluşmamış ise alınan her kayıt delil olarak sayılmaz ve yasal değildir.
  • Tesadüfen ve ani olarak kişinin şahsına veya çevresindekilere gerçekleşen suçlar kayıt altına alınırsa delil olarak sayılır. Örneğin bir doğa gezisini kayda almak için kullandığınız kamera o an size ve çevrenize karşı işlenen suça dair görüntüler kaydederse bu bir delildir.
  • Gizli kamera kullanan kişinin görüntülerinin delil olarak sayılması için o an kolluk kuvvetlerine ulaşılmaz bir durum olması gerekir.

Sonuç olarak sistematik bir gizli kayıt yapılmıyorsa görüntüler delil sayılabilir. Bunun dışındaki durumlar özel hayat gizliliğini ihlal etme suçlarını oluşturur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.