Boşanma Davasında Erkeğin Hakları Nelerdir?

Boşanma Davasında Erkek Neler Talep edebilir?, Boşanma Davasında Erkeklerin Hakları Neler?, Boşanmada Erkek Suçsuz İse Tazminat Yada Nafaka Öder mi? Sorularınızın Cevapları Haberimizde…

Toplumumuzda genel olarak boşanma davalarında erkeğin mağdur edildiği yönünde bir algı vardır. Ancak bu oldukça yanlıştır, öncelikle hukuk sistemimiz herhangi bir tarafı mağdur etmek üzere pozitif ayrımcılık yapmaya olanak sağlamayacak şekilde düzenlenmiştir.

Boşanma davalarında tazminat ödemeye mahkum edilen taraf kusurludur. Nasıl trafik kazasında zarar verdiğiniz arabanın sahibine değer kaybı tazminatı ödüyorsanız, zarar verdiğiniz eşinize bir tazminat ödemeniz de normaldir. Nafakaysa geliri yüksek olan taraftan alınarak, geliri olmayan veya mevcut geliri geçimine yetmeyecek olan tarafa verilir. Nafaka ve tazminat alan taraf genellikle kadındır, ancak erkeğin geliri çoğu evlilikte kadından yüksektir hatta kadının genellikle geliri dahi yoktur ve boşanma davalarında kusur genellikle erkektedir. Tazminat hesaplamasında tazminatı verilen tarafın fakirleşmemesi, alan tarafında zenginleşmemesi göz önünde bulundurulur.

Toplumumuzda erkekler, boşanmış kadınlara ikinci sınıf kadın muamelesi yaptıkça, boşanmayı ayıpladıkça, sırf erkek oldukları için kadınlarını dövme, onları aşağılama, insan onuruna yakışmayacak muamelerle onlara yaklaşma gibi hatalarını devam ettirdikçe tazminat ve nafaka ödeyen taraf olarak kalmaya devam edecektir. Ancak erkekler bu hatalarından dönmek yerine, tazminat ve nafaka ödedikleri eşlerini hala ikinci sınıf insan olarak görmeye devam etmektedirler. Bu yanlış algı ortadan kalkana dek, mahkemelerin uygulamaları da erkekleri ‘zarara(!)’ uğratacak şekilde olacaktır.

Yukarıda anladığınız üzere, erkek veya kadın fark etmeksizin bir mağduriyete uğramışsa ve karşı tarafın bu mağduriyeti giderecek maddi imkanı mevcutsa mağduriyete uğrayan kişi lehine tazminata ve nafakaya hükmedilebilir. Dolayısıyla, eşlerinin çalışmasına izin veren, onları mağduriyete uğratmayan erkekler, boşanma halinde genellikle nafaka veya tazminat ödemeyeceklerdir.

Kadınların sahip olduğu düşünülen her türlü hakka erkekler de sahiptir. Sonuçta iki taraf da kadın veya erkek olmanın ötesinde bireydir ve mahkeme huzurunda farklı cinsiyette oldukları gözetilerek karar verilmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.