Boşanma Davasında Hakim Hangi Soruları Sorar? Nasıl Davranılmalı?

Boşanma Davasında Hakimin Sorduğu Sorular Neler? Boşanma Davasında Hakimle Nasıl Konuşulmalı? Ayrıntılar Haberimizde…

Boşanma davalarında hakimin ilk amacı aile birliğini korumaktır. Ancak bunu yaparken, bireyin haklarını da ihmal etmemesi gerekir. Bu sebeple ilk iş dilekçeler aşamasında dile getirilen iddiaların doğruluğunu araştırır, bu araştırmayı taraflara sorular sorarak, bilirkişiden yardım alarak veya mahkeme kanalıyla re’sen çeşitli işlemler gerçekleştirerek tamamlar.

Olayların aydınlatılmasıyla birlikte hakim aile birliğini sağlamaya çalışır. Taraflara çeşitli teklifler sunar. Bağımlılık, psikolojik sorunlar gibi nedenlerle evlilik bitirilmek isteniyorsa bu sorunlara sahip kişinin mahkeme kontrolünde tedavi olmasını isteyebilir. Çeşitli küçük nedenlerin bir araya gelmesiyle evlilik birliği çekilmez hale geldiyse, ayrılık kararı verebilir. Bu kararla birlikte taraflar ayrı evlerde yaşar, genellikle tarafların birbirini anlaması ve affetmesiyle birlikte birbirlerine olan öfkeleri bu süreçte dinmektedir. Hakim bir evlilik psikoloğu gibi hareket eder, hatta gerekli olduğu zamanlarda psikologlardan da yardım almaktadır. Ancak evliliği kurtarabilme ihtimali yoksa bu durumda tarafların isteklerini yanıtlamaya çalışır.

Davanın boşanmayla sonuçlanacağına kanaat getiren hakim süreci daha fazla uzatmaz. Velayet, tazminat, nafaka ve mal paylaşımı konularını görüşmeye başlar.

Çocukların velayetinin kimde kalacağını öncelikle taraflara sorar, tarafların ikisi de velayetin kendinde kalmasını istiyorsa hakim bu durumda kendisi karar vermek zorundadır. Karar vermek için taraflara ve velayeti tartışılan çocuklara sorular sorabilir. Edindiği bilgiler ve gözlemleri doğrultusunda velayete karar verir.

Mal paylaşımının nasıl yapılacağı teknik bir konudur, bu nedenle hakim tarafından yapılır. Ancak hangi malların kişisel mal niteliğinde olduğunu anlamak amacıyla taraflara çeşitli sorular sorabilir. Fizik tedaviye ihtiyaç duyan eş için alınmış spor aletlerinde, diğer eşin bir hakkı yoktur, bu gibi durumları saptamak amacıyla tarafların iddialarını dinler ve iddiaları aydınlatmak için çeşitli araştırmalar yapar.

Evliliğin bitirilmesiyle yoksulluğa uğrayacak tarafa, uygun bir miktar tazminat verilmesi ve nafaka aylığı bağlanması karar verilebilir. Bu süreçte hakim varsa tarafların taleplerini dinler, tarafların taleplerini araştırır ve tarafları sorgulayabilir. Mahkeme esnasında yalan beyanda bulunulması, cezai yaptırım gerektirir. Ayrıca doğrunun daha sonra anlaşılmasıyla verilen karar değiştirilebilir.

Boşanma davalarında hakim önünde sakin ve kelimeleri tane tane düşünerek kullanmaya özen gösterin. Anlaşılır dille kendinizi anlatmaya çalışın.Ses tonunuzu kızsanız da yükseltmemeye çalışın. Evlilik gibi ayrılmakta aslında çok doğaldır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.