Boşanma Davasında Hakim Nelere Dikkat Eder?

Boşanma Davasında Neler Önemli? , Boşanma Davasında Hakim Nelere Dikkat Eder? Boşanma Davasında En Önemli Koz Nedir?, Boşanma Davasını Kazanmak İçin Neler Yapmalı?

BOŞANMA DAVASINDA HAKİM NELERE DİKKAT EDER?

Evlilik, boşanmanın kesinleşmesi ile sona erer. Evli olduğu kişi işe müşterek bir hayatı daha fazla devam ettiremeyecek, belirli sebeplerle evliliğini bitirmek isteyen kişiler boşanma davası açabilirler. Boşanmayı düşünen veya boşanma aşamasındaki kişilerin en çok merak hususlardan birisi de boşanma davasında hakim nelere dikkat eder konusudur. Hakimin kusuru belirlemesinde ve davanın seyri için bu bilgilerin öğrenilmesi davalı ve davacı adına faydalıdır.

Boşanma maddi ve manevi olarak ayrılmak isteyen çiftlere sorumluluk yükleyen bir davadır. Boşanma davasında hakim neye dikkat eder hususu tarafların açacağı dava tipine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak boşanma davaları incelendiği zaman çekişmeli olanlarda süreç uzundur ve farklı işler. Bu durumun sebebi davada hakimin dikkat ettiği detayların fazlalığıdır. Mahkemede davayı açmaya sebep olan olayın kanıtlanması gerekir.

ALDATMA SEBEBİYLE AÇILAN BOŞANMA DAVASINDA HAKİM NEYE DİKKAT EDER?

Hakim, gerekli bulduğu konularda taraflara sorular yöneltebilir. Bu sorular tarafların ilişkisine dair her konuda olabilir. Davanın içeriğine göre değişiklik gösteren bu sorular olayın daha iyi aydınlatılması ve adaletin yerini bulmasına yöneliktir. Şeffaf olmakta taraflar adına fayda vardır. Dava, aldatma sebebiyle boşanma davası ise hakim bunun kanıtlanmasını isteyecektir. Aldatmanın ne zaman olduğu, kim ile olduğu, nerede olduğu aydınlatılması gereken konulardır. Aldatma sebebiyle açılan boşanma davalarında aldatma kanıtlanmaz ise boşanma gerçekleşmez. Hakimin dikkat ettiği detaylar delillerin sağlıklı ve doğru şekilde sunulup sunulmadığı dır. Yine de mahkeme sistemleri incelendiğinde dava harici konularda nelere dikkat edildiği konusunda dikkatli olmakta fayda var. Hakimin sorularına doğru cevap verebilen ve kendini iyi ifade edebilen taraflar daha avantajlıdır.

Sonuç olarak dava deliller ve tarafların dinlenmesi ile kararlaştırılır. Delillerin ispatlanması noktası dikkat edilen en önemli hususlardan biridir. Normalde kişiyi gizli bir kamera ile kayıt altına almak özel hayatın gizliliği ihlal edildiği gerekçesiyle bir suçtur. Ancak aldatma ispatlanmak isteniyorsa bu gizli kayıt, bir kereliğine suç unsuru olmaktan çıkarılır. Aldatma ile suçlanan şahsın karşı cinsle aynı evde kaldığı ispat edilirse zinanın olduğu varsayılır. Bunun yanında karşı cinsle düzenli olarak telefon görüşmesi yapmakta aldatma olarak kabul edilir. Mahkeme direkt bu noktalara yönelecektir. Bu durumda mahkemeye ileteceklerinizi belirlemeniz yararınıza olacaktır.

ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASINDA HAKİM NEYE DİKKAT EDER?

Evlilik birliğini temelden sarsan sebepleri oluşturan şiddetli geçimsizlik boşanma davaları arasında en çok görülen türlerdir. Türk Medeni Kanunu 166. Maddesi gereğince düzenlenen şiddetli geçimsizlik, evliliğin sürdürülememe sebepleri arasındadır. Peki şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davasında hakim neye dikkat eder? Türkiye’de mahkeme sisteminde bir taraf bir suç unsuruyla itham ediliyorsa, itham eden taraf kanıtlamak mecburiyetindedir. Hakim sebebin gerçekliğini, doğruluğunu sorgular. Eğer hayatın ortak bir şekilde devam edemeyeceğine ve evliliğin sürdürülemeyeceğine karar verirse çiftler hakkında boşanma kararını açıklar. Aldatmadan kaynaklı açılan şiddetli geçimsizlik sebebiyle açılan boşanma davalarında aldatma ispat edilemese bile, mahkeme evliliğin devamını sağlıklı görülmemesi durumunda boşanma işlemini gerçekleştirir.

Boşanma davasında taraflar nafaka ve tazminat gibi borçlanmaları üstlenebileceğinden kendini hukuki yollarla doğru bir şekilde ifade etmesi zorunludur. Hakimin sorguladığı konularda şeffaf ve doğru bir şekilde cevap verebilmeniz, akıllarda şüphe bırakmayacak ifadeleriniz davanın seyrini etkileyebilir. Alacağınız veya vereceğiniz nafaka, ödenecek tazminat tutarı mahkeme tarafından belirlendiği için hal ve hareketlerde dikkatli olunmasında fayda vardır. Genel ahlak ve saygı kuralları çerçevesinde bir davayı geçirmek taraflar adına en hayırlısı olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.