Boşanma Davasında Neler Delil Olarak Gösterilebilir?

Boşanma Davasında Neler Delil Olarak Gösterilebilir? ,Boşanma Davasında Neler Kanıt Sayılır? Boşanma Davasında Facebook Whatsapp ve SMS Delil Sayılır mı?

BOŞANMA DAVASINDA NELER DELİL OLARAK GÖSTERİLEBİLİR?

Evlilik kurumunda çiftlere birtakım sorumluluklar yüklenir. Usulüne uygun gerçekleştirilmiş evlilikler boşanma davası ile sona erer. Boşanma davası açıldığında hakim davacı taraftan iddialarını kanıtlamasını istemektedir. Evliliğini yürütemeyen, hayatın müşterek bir şekilde devam edemeyeceğini düşünen çiftler sorunların kaynağını delile dökmek durumundadır. Peki boşanma davasında neler delil olarak gösterilebilir? Boşanma davasında neden olarak birçok hal, hareket ve davranış geçerli sayılabilir. Boşanma davası açıldığında iddialar ve deliller tazminatı, nafakayı, çocuğun velayetini ve mal paylaşımı ciddi olarak etkilemektedir. Boşanma talebinin kabulü ve bu hususlarda haksızlık yaşanmaması için ispat ve delilin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

ALDATMA SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASINDA NELER DELİL OLARAK GÖSTERİLEBİLİR?

Boşanma davası bir nedene dayanabileceği gibi birçok nedene de dayanabilir. Zina bu nedenlerin en çok rastlananıdır. Zina, yani aldatma sebebiyle boşanma davasında neler delil olarak gösterilebilir? Nelerin delil olacağını öğrenmeden önce ispatın nasıl yapılacağını bilmekte fayda var. Hangi söylemlerin İspat aracı olarak kullanılabileceğini öğrenmekte fayda var. Bunlar bilinmezse deliliniz mahkeme tarafından kabul görmeyeceği gibi, bazı ispatta kullanılan bazı söylemler suç unsuru oluşturabilir. Bunun en güzel örneği normal şartlarda gizli kamera ile kaydedilen kişinin görüntüleri delil olarak kullanılamazken, boşanma davalarında gizli kamera ile elde edilmiş görüntü bir kereliğe mahsus delil olarak kullanılabilir. Bu örnekteki gibi detaylara dikkat etmek davanın seyri ve tarafların iyiliği açısından önemlidir.

Boşanma davalarında delil olarak kullanılan ve başvurulan beyan tanık beyanlarıdır. Belirtmekte fayda var; tanıkların söyledikleri ve mahkemeye bildirdikleri konular hakimler tarafından bağlayıcı değildir. Bağlayıcılık engellenemez şekilde davanın seyrini değiştiren yollar demektir. Yani hakim tanıkların beyanlarına göre direkt karar vermez. Tanıklar kimlerden oluşabilir? Tanık aralığı çok geniştir. Olaya şahit olan herkes tanık olarak mahkemeye katılabilir. Tanıkları genelde aile üyeleri ve kişinin çevresi oluşturmaktadır. Davaya tanık olarak eklenen kişiler beyanat vermekten vazgeçebilir ancak dava dosyasına yeni tanık eklenemez. Tanık bildirimi eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.

Aldatma sebebiyle açılan boşanma davalarında kanıt olarak gösterilebilecek şeylerden birisi telefon kayıtlarıdır. Telefon operatörleri yapılan tüm görüşmeleri kanunen kayıt altında tutamaz. Ancak görüşmelerin bir kısmı kayıt altında tutulur. Mahkemenin gerekli görmesi dahilinde telefon görüşmeleri delil olarak sunulabilir. Kişinin karşı cinsle yaptığı sürekli telefon görüşmesi Yargıtay kararına göre zina işareti olarak sayılmaktadır.

Sosyal medya hesaplarından paylaşımlar ve iletişim bölümündeki mesajlar boşanma davasında delil olarak kullanılabilir. Burada gerekli şartlardan ilki paylaşımların kişinin kendi hür iradesiyle yapmış olmasıdır. Bu koşul sağlandığında paylaşım delil olarak kabul edilebilir. Whatsapp ve Facebook gibi yaygın sosyal medya araçlarının iletişim bölümlerindeki mesajlar da boşanma davasında delil olarak kullanılabilir. Mahkemenin gerekli görmesi halinde bilirkişi tarafından onaylanan raporlar mahkemeye iletilir.

ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK NEDENİYLE AÇILAN BOŞANMA DAVASINDA NELER DELİL GÖSTERİLEBİLİR?

Şiddetli geçimsizlik, aile birliğinin temelden sarsılması olarak tanımlanır. Bu durum kanunlarca boşanma davasının nedenlerinden olabilir. Şiddetli geçimsizlik durumunu yaratan kişinin hal hareket ve davranışları mahkeme tarafından dikkate alınabilir. Bunun yanında diğer dava dosyaları da mahkemede delil olarak sunulabilir. Örneğin tarafın eşine uyguladığı şiddetten dolayı bir dava dosyası varsa bu mahkemeye delil olarak sunulabilir. Mahkeme bu delili kabul edecektir. Yüz kızartıcı olarak tabir edilen suçlardan dolayı dava dosyası bulunan kişilerin dosyaları, boşanma davasında delil olarak kullanılabilen dosyalardır. Sonuç olarak dava dosyaları, görüntü kayıtları, telefon görüşmeleri ve tanıklar boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.