Boşanma Davasından Sonra Kadın Ne Zaman Evlenebilir?

Boşanma Davasından Sonra Kadın Ne Zaman Evlenebilir?, Boşanma Sonrası Kadın Evlenme Süresi Ne Kadar, Boşanmadan Sonra Kadın Neden Hemen Evlenemez?

KADIN BOŞANMA SONRASI NE ZAMAN EVLENEBİLİR

Çiftlerin evliliğinin sona ermesi durumunda, erkek tarafı yeniden evlenebilirken, kadınlar için bekleme süresi öngörülmektedir. Boşanmadan sonra adam evlenebilir, ancak kadın yeniden evlenmek için beklemek zorundadır. Boşanmadan sonra belirlenen bekleme kuralının erkek için değil, sadece kadın için düzenlenmiş olması bir tartışma konusu yaratmıştır. Bununla birlikte, her iki taraf için bir düzenleme eksikliği ve bekleme süresi, kadının doğası ve doğum yapma yeteneği nedeniyle sadece kadına getirilmiştir. Boşanma sonrası kadına bekleme süresinin getirilmesinde bebeğin soy bağı dikkate alınmıştır.

Bekleme süresi Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesinde yer alan ‘Kadın Bekleme Süresi’ başlığı altında düzenlenmektedir. İlgili maddede, evlilik sona ererse, kadının boşanma tarihinden itibaren 300 güne (10 ay) kadar evlenemeyeceği öngörülmektedir.

Bekleme süresi sadece ülkemizde değil birçok Avrupa ülkesinde de düzenlendi. Ancak, bekleme süresinin başlangıcı ülkelere göre değişir. Ülkemizde 300 günlük bekleme süresinin başlangıcı evliliğin sonundan başlamaktadır.

Evliliğin sona ermesi tarihi itibarıyla önemlidir. Tarafların evliliği, mahkemenin boşanma kararıyla aynı gün sona ermez. Boşanma kararı kesinleşirse, tarafların evliliği sona erer. Boşanma kararının kesinleşmesi belirli aşamalardan sonra gerçekleşir. Gerekçeli karar mahkeme tarafından yazıldıktan sonra gerekçeli karar taraflara bildirilir. Her iki taraf da gerekçeli karar kendisine bildirildikten sonra karara itiraz etmezse, karar kesinleşecektir. Kadın için bekleme süresi, evliliğin sona erdiği tarih olan gerekçeli kararın kesinleşmesinden başlayacaktır.

Ayrıca, eşlerden biri ölürse evlilik kendiliğinden sona erer. Eşlerden birinin ölümü durumunda, evliliğin sona erdiği tarih eşin ölüm tarihidir. Hayatta kalan eş, eşin ölüm tarihinden bu yana 300 gün geçene kadar evlenemez.

KADIN BOŞANDIKTAN SONRA NE ZAMAN EVLENEBİLİR?

Taraflar boşandıktan sonra kadının yeniden evlendirilmesi için bir bekleme süresi vardır. Kadının bekleme süresi doğurgan olmasından kaynaklanmaktadır. Kadının boşanması sırasında hamile kalmak veya boşanmadan hemen sonra hamileliğini bilmeden başka bir erkekle evlenmek gibi bir durumu varsa, bebeği karıştırmakla ilgili bir problemi olabilir. Aslında, bu uygulama günümüz teknolojisiyle karışıklık olasılığı olmadığından tartışmalı bir düzenleme olarak görülmektedir. Yasa, bebeğin karışmasını önlemek için böyle bir düzenlemeyi düşünmüş ve kadın için boşanmadan sonra evlilik için bir süre beklemek zorunda olduğunu belirtmiştir.

Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesinin üçüncü fıkrasında kadın; evlilikleri sona eren kocasıyla yeniden evlenmek istediğinde, fesih şartına karşı dava açmanın mümkün olduğu ve mahkeme kararıyla evlenmenin mümkün olduğu öngörülmektedir. Kadının boşanmış kocasıyla yeniden evlenmesi için bir sorun yoktur. Bununla birlikte, yasada, kadının bekleme süresinin kaldırılması durumunda bunun mümkün olacağı öngörülmektedir.

Evliliğin bitiminden itibaren 300 gün içinde kadın doğum yapar veya hamile kalırsa, çocuğun babası boşandığı eş olacaktır ve nüfus kaydında çocuğun babası kadının ayrıldığı eş olacaktır. Ancak, kadın hamile kalırsa veya bekleme süresi içinde doğum yaparsa, çocuğun babası eski eş değilse, babalık davası veya soyadının reddedilmesi gerekir.

Bekleme süresinin kaldırılmasından sorumlu mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesi bulunmayan illerde sorumlu mahkeme sivil mahkemelerdir. Aile mahkemesinin bulunmadığı hallerde, şiddet süresinin sona ermesi durumunda ilk derece mahkemesi aile mahkemesi olarak yargılanabilir. Davacı olarak, yeniden evlenmek isteyen kadınlar olabilir; ancak, sürenin sona ermesine ilişkin yargılamanın haksız olması nedeniyle herhangi bir davalı yoktur.

Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesinin ikinci fıkrasında kadının doğum yapması durumunda bekleme süresinin sona ereceği düzenlenmektedir. Kadın 300 gün içinde doğum yaptıysa, süre otomatik olarak sona erecektir. Ayrıca, bekleme süresinin kaldırılması için bekleme süresinin kaldırılması gerekir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.