Bulgur mu? Pirinç Mi? Hangi Pilav Kilo Aldırmaz? Hangisi Daha Sağlıklı?

Diyet Yapanların Sağlığına Dikkat Edenlerin Aklındaki Sorulardan Biridir. Pirinç Mi Bulgur Mu Yenmeli? Hangisi Daha Az Kilo Aldırır? Şeker Hastaları Pirinç Mi? Bulgur Mu Yemeli? Sizin İçin Araştırdık. Ayrıntılar Haberimizde…

Günümüzde neredeyse tüm gıdaların GDO ları ile oynanmış durumda. Herkes ne yiyeceğini nasıl yiyeceğini şaşırmış halde en sağlıklı nedir diye aramakta. Öncelikle Pirinç ile Bulguru bir karşılaştıralım. Daha sonrada ayrıntılara girelim.

Pirinç :

Öncelikle Vitamin açısından çok önemli bir besindir. B vitamini demir fosfat nişasta kalsiyum gibi bir çok minerali barındırır. Kan basıncını düşürmeye etkisi bardır. Pirinç kullanacaksanız kesinlikle Kepekli Pirinç kullanmalısınız. Kan şekerini düzenlediği ve düşürdüğü için diyabey hastalarına belirli ölçeklerde pirinç yemesi tavsiye edilmektedir. Beyaz pirinç’in diğer bir özelliği ise ishale karşı iyi gelmektedir. bağırsakları düzene sokmaktadır. Karbonhidrat bakımından çok zengindir. Tabi ki kilo aldırıcıdır fakat sporcular için kesinlikle çok güzel bir kaynaktır.

Bulgur :

Bulgur aslından tahıldan elde ediliyor. Lif bakımından çok zengindir. Bağırsakları çalıştırır düzene sokar , tok tutar. Ayrıca son dönemlerde Amerika’da yapılan bir araştırmada Kolon kanserine karşı koruyucu olduğu ortaya çıktı. Bulgur ‘un hazmı kolaydır. B vitamini ve potasyum açasından çok zengindir. Kan şekerinde oynamalara sebep olmaz. Uzun süre tok kalmanızı sağlar. Uzmanlar haftada 2 kez tüketilmesinin vücuda faydalı olduğunu belirtmektedir.

Bulgur mu Pirinç mi?

Öncelikle bulgur’un pirince göre besin değerleri vitamin ve mineral açısından çok zengindir. 100 Gram Pirinç pilavı kalorisi 90-110 kalori arasında değişmektedir. 100 Gram Bulgur pilavı kalorisi ise 75-90 kalori arasında değişir.

Aslında en önemli ayırt edici özellik ise Glisemik değerlerdir. Pirincin Glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgur’un ise daha düşüktür. Daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Kilo probleminiz varsa haftada 2 kez den fazla bulgur yada pirinç tüketmemeye dikkat edin.

Bulgur Ne Kadar Sağlıklı?

Evet doğal bulgur bulabilirseniz kesinlikle tüketilebilir ve son derece sağlıklıdır. Fakat günümüzde maalesef tüm buğdayların GDO’su ile oynanmıştır. Bulgurda buğdaydan üretildiği için maalesef yediğimiz tüm bulgurlarında GDO su bozuk. Hatta köylerden alacağınız bulgurlar bile maalesef GDO su ile oynanmış olabilir. Çünkü ülkemizde Tarım Kooperatifleri’de dahil tüm Tohum Satışı ve Dağıtımı yapan yerlerin hepsi GDO ‘su ile oynanmış Buğday tohumu satmaktadır. Bu nedenle yediğimiz bulgur ‘un ne kadar sağlıklı olduğu bilinmemektedir. Şimdilik yapılan kontrollerde en azından insan sağlığına bir zararı yok. Fakat bundan 20 yıl sonra nasıl etkileri olacak tamamen bilinmemekte…

Yinede bulabiliyorsanız kesinlikle köyden bulgurunuzu temin etmeye çalışınız.

Sonuç olarak Bulgur Pirinçten daha sağlıklı fakat ikisininde GDO su ile çok fazla oynandığından Sağlıklımı konusunda şu an net bir cevap vermek imkansız…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.