Çatı İzolasyonu Poliüretan Köpük Mü Bor Katkılı Yalıtım Mı?

Bor katkılı selüloz yünü ile poliüretan köpük arasındaki farklar, Bor katkılı selüloz yünü mü poliüretan köpük mü daha iyi, Bor katkılı selüloz yünü ile poliüretan köpük kıyaslaması, Bor katkılı selüloz yünü ile poliüretan köpük hangisi daha iyi ve kaliteli, Bor katkılı selüloz yünü ile poliüretan köpük fiyatları ,Bor katkılı selüloz yünü özellikleri, poliüretan köpük özellikleri, Çatı İzolasyonu Poliüretan Köpük Mü Bor Katkılı Yalıtım Mı?

Günümüzde çatı izolasyonu yada çatı yalıtımı denildiğinde 2 önemli izolasyon maddesi öne çıkmakta. Bunlardan biri Bor katkılı Selüloz yünü diğeri ise poliüretan köpük uygulamasıdır. Tabi ki bu iki ürün kendi çapında son derece gelişmiş özellikleri bulunmakta. Biri çok sağlıklı biri maalesef kimyasal biri dökülme yapabiliyor biri son derece sağlam bir şekilde püskürtüldüğü alanda duruyor.  Bor katkılı Selüloz yünü ile poliüretan köpüğün arasında bir çok fark var. Sizlere daha iyi fikir verebilmek için bir karşılaştırma yapmak istedik. Evinizin yada apartmanınızın çatısını ses ısı ve suya karşı yalıtım yaptırmak istiyorsanız kesinlikle bu haberimizi iyi okumalısınız.

Şimdi öncelikle bu popüler iki yalıtım malzemesi nedir onu inceleyelim.

Bor Katkılı Selüloz Yünü Nedir

Aslında son dönemde çok fazla tercih edilen doğa dostu sağlıklı bir yalıtım izolasyon ürünüdür. Bor katkısı ile çok daha iyi performans veren selüloz esanslı bir karışımdır. Püskürtme sistemi ile kullanılır ve tüm boşlukları sağlam bir şekilde doldurur. Piyasada bir çok ismi bulunmaktadır. İzobor, Cellubor ,Starbor, Dachbor gibi isimleri vardır. Fakat hepsinin içeriği birebir aynıdır. Firmaların kendi taktıkları isimlerdir bunlar. Son derece uzun ömürlüdür. B2 sınıfı yanmaz ürünüdür. Isı yalıtımını son derece iyi sağlar. Bor katkılı Selüloz yünü doğa dostudur ve sağlığa zararlı herhangi bir kimyasal içermez. Isı ve ses izolasyonunda son derece başarılıdır. Fakat su izolasyonu kesinlikle sağlamaz.

Poliüretan Köpük

Aslında bir çok noktada Poliüretan Köpük kullanılmaktadır. Aklınıza gelebilecek her yerde bu köpük ürünü aslında kullanılıyor. Şuan giydiğiniz ayakkabının altındaki plastik bile büyük ihtimal Poliüretan Köpük maddesinden yapılmıştır. Bir çok kişi kimyasal olduğu için sağlığa zararlı olduğunu söylemekte. Fakat ürün antibakteriyel bir üründür ve kanıtlanmış olarak sağlığa bir zararı bulunmamaktadır. Son dönemde binaların ısı ve ses yalıtımında kullanılmaya başlanmıştır. Genellikle çatıların iç kısmından uygulama yapılmaktadır. Hazır tüm işlemleri bitmiş çatılarla rahatlıkla uygulanabilir. Fakat şu kesinlikle bilinmelidir ki Poliüretan Köpük uygulaması su izolasyonu sağlamamaktadır. Poliüretan Köpük binanın hafif hareketlerinde çatlamalar yapabilir. Özellikle yeni binalarda oturma nedeniyle gerilmeler ve kasmalar oluşur ve buda sertleşmiş köpükte çatlamalara neden olabilir.

Poliüretan Köpük mü? Bor Katkılı Selüloz Yünü mü Daha iyi

  • Sağlık Açısından Kıyaslama

Şimdi gelelim bu iki ürünü karşılaştırmaya. Öncelikle sağlıklı bir ürün derseniz kesinlikle size bor katkılı selüloz yününü tavsiye edebiliriz. Poliüretan köpük sonuçta kimyasal bir bileşendir. Bu iki üründe böcek yaşamına izin vermez. Kurtlanma yaptırmaz. Nem yada rutubetten korur. Toz vs yapmaz.

bor-ile-cati-yalitimi

  • Su izolasyonu açısından Kıyaslama

Bor katkılı selüloz yünü su izolasyonu için kullanılmaz. Bir çok bor katkılı selüloz yünü uygulaması yapan firma ürününün su izolasyonda kullanılabildiğini söylemekte. Fakat kesinlikle yanlıştır. Sadece damla şeklinde biraz sızıntı varsa bu sızıntılar tabi ki tutulur ve buharlaşabilir. Fakat akan çatının kesinlikle izolasyonunu sağlamaz. Bu konuda Poliüretan köpük bor katkılı selüloz yününe göre biraz daha başarılıdır. Fakat tek başına kesinlikle su izolasyonu sağlamamaktadır. Belli zaman geçtikten sonra poliüretan köpük uygulamasında çatlaklar oluşur ve bu çatlaklardan su sızabilmektedir.

  • Ses yalıtımı Açısından Kıyaslama

Ses yalıtımı konusunda poliüretan köpük bir tık daha iyidir. Ortalama olarak bor katkılı selüloz yünü uygulamasına göre poliüretan köpük %10 civarında daha iyi bir ses yalıtımı sağlar. Fakat iki üründe son teknoloji ürünlerdir ve kesinlikle ses yalıtımı konusunda en başarılı ürünlerdir diyebiliriz.

  • Yanmazlık ve Yangının İlerlemesini Önleme Açısından

Poliüretan köpük yanmazlık açısından son derede dayanıklı bir üründür. Isıya dayanıklı ve ateş altında erimez. Bu nedenle son derece yanmaz bir ürün diyebiliriz. Ortalama 110 derece ısıya rahatlıkla dayanabilmektedir. B2 sınıfı bir ürünüdür. Fakat tabi ki şunu da unutmamak gerekir. Devamlı ateşe mahzur kalırsa tabi ki erimeye başlayacaktır. Söyle düşünün demiri bile direk ateşe mahzur bırakırsanız demir bile erimekte.Bor katkılı selüloz yünü yangına çok daha dayanıklıdır.Bu nedenle yangın ihtimali çok yüksek yerlerde bor katkılı selüloz yünü kullanılması daha uygundur.

  • Rutubetten Koruma Kıyaslama

Bor katkılı selüloz yünü ve poliüretan köpük rutubet konusunda son derece başarılıdır. Rutubeti %90 oranında iki üründe rahatlıkla kesebilir. Tabi ki yerinizin nem durumda çok önemlidir. Rutubeti keser fakat çok aşırı bir rutubet ve nem varsa bir miktar rutubet görülebilir.

poliüretan-cati-izolasyonu-yalitimi

  • Fiyat Kıyaslama

Gelelim en önemli meseleye. Günümüzde fiyat son derece önemli. bor katkılı selüloz yünü fiyatları 2023 yılında ortalama olarak 45 TL ile 60 TL arasında değişmekte. Bu fiyat 3 cm uygulama için geçerli. 5 cm uygulamalarda fiyat 60 TL ile 80 TL arasında değişebilmekte. Tabi ki bu fiyat metrekare fiyatları. Ayrıca ürün uygulaması için şantiye elektriği olması da gerekiyor. poliüretan köpük 2023 fiyatları ise ortalama olarak 90 TL ile 160 TL arasında değişmekte. 3 Cm uygulamalar 90 ile 125 TL, 5 cm olan uygulamalar 110 TL ile 160 TL arasında değişen fiyatlara yapılmakta.

Genel olarak bakıldığında iki ürününde avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Aslında iki ürünü de rahatlıkla evinizde yada apartmanınızda uygulayabilirsiniz. Fakat poliüretan köpük fiyat olarak bor uygulamasına göre iki üç kat daha pahalı olsa da yinede tercih edilebilir.

Yorumlar
  1. Şaban Özkan dedi ki:

    Bor katkılı ürünü zaman gectikten sonra dökülme yapıldığı söyleniyor. Acaba bunun dogruluk derecesi nedir