Çatlak Far Araç Muayeneden Geçer mi ? Ağır mı Hafif Kusur mu? | 2024

Çatlak Far Araç Muayeneden Geçer mi ? Çatlak Kırık Far Araç Muayenede Ağır mı Hafif Kusur mu Sayılır? Çatlak Kırık Far Muayenede Sorun Çıkarır mı? | 2024

Çatlak Kırık Far Muayeneden Geçer mi ?

Arabanızı araç muayeneye götürürken bakmanız gereken en önemli yerlerden biride farlarınızdır. Farlarda en ufak kırık yada çatlak varsa araç muayenede sorun olabilmektedir. Tabi ki kırık ve çatlak farlar öncelikle sizi ve aracınızı tehlikeye sokabilir. Çaylak farlardan giren sular hem far sistemine hem elektrik sistemine hatta motor ana tesisatına kadar sorun çıkarabilir. Bu nedenle muayene ile alakasız olarak kesinlikle çatlak ve kırık farlarınızı onarmanızı tavsiye ederiz. İnternet üzerinde çatlak ve kırık farların muayeneden sorunsuz geçtiğine dair bir çok yazı bulunmakta. Fakat bunların bazıları kesinlikle yanlıştır. Sizler için Tüvtürk uzman personeli Erkan beyden çatlak farların araç muayenesinden geçip geçmediği konusunda ayrıntılı bilgi aldık.

catlak-kirik-far-muayeneden-gecermi

Çatlak Kırık Far Araç Muayeneden Geçer mi ? Ağır mı Hafif Kusur mu?

Öncelikle araç muayene istasyonlarında en çok kontrol edilen bölümlerin başında aydınlatma yani farlar gelmektedir. Daha önceki konumuzda farlarda ki arızaların ağır kusurlu olarak görüldüğünü anlattık. Öncelikle kırık farlar aydınlatmanızı engellemiyorsa yada mani olmuyorsa HAFİF KUSURLU olarak geçmektedir. Tüvtürk personeli farların içinde buğulanma var mı kontrol etmektedir. Eğer farların içine su girişi varsa AĞIR KUSURLU olarak aracınız muayeneden geçmeyecektir. Kuru havalarda aracınızı muayeneye götürürseniz ve içlerinde su buğ yoksa HAFİF KUSURLU olarak geçebilirsiniz.

catlak-far-arac-muayeneden-gecermi

Kırık ve çatlak farlarda diğer bir önemli nokta ise farlardan gelen ışık salınımında sorun var mı ve kırık etkiliyor mu? eğer hafif bir etkileme varsa sorun değil ve HAFİF KUSURLU olarak geçebilirsiniz. Fakat ışık salınımı çok fazla bir etkileme varsa AĞIR HASARLI olarak muayeneden kalabilirsiniz. 

Size tavsiyemiz kesinlikle kırık ve çatlak farlar ile araç muayeneye gitmemeniz . Biliyoruz piyasada farlar çok pahalı fakat araç muayenede sorun olursa mecburen yine farları değiştirmeniz gerekecektir. Çatlak çok hafif ise değiştirmenize gerek kalmaz. Fakat kırık çok belli oluyorsa kendinizde test edebilirsiniz ışık salınımını kesip kesmediğini. Çatlağı elinizle kontrol ederken tırtık yada hafif bir yükselti alçaltı geliyorsa muhtemelen çatlaktan su girişi olacaktır ve hem muayeneden geçmenizi engelleyecek hemde arabanızın elektrik aksamına zarar verme ihtimali yükselecektir.

 

Yorumlar
  1. Ercan dedi ki:

    Merhaba evet aracımda bir parmak uzunluğunda çatlak var muayneye gittim ve ağır kusur sayıldı ve çatlak en köşede buhar yok buğu yok bununla alakalı Bilgi verebilirmisiziz