Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? Kaç celsede Biter?

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? Kaç celsede Biter? , Çekişmeli Boşanma Kaç ayda Biter? , Çekişmeli Boşanma Davasında ilk duruşma nasıl olur?, Boşanma davası açıldıktan sonra ne zaman başlar?

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA NE KADAR SÜRER?

Çekişmeli boşanma davasında karşılıklı anlaşmaya varılamadığından eşlerden biri çekişmeli boşanma davası açabilir. Çekişmeli boşanma davaları, davayı açan eşin boşanma iddialarını kanıtlamak zorunda olduğu dava türüdür. Tartışmalı boşanma davaları; Boşanma iddialarını kanıtlamak, tanıkları varsa mahkemeye bildirmek ve hâkim tarafından değerlendirilmek için kanıt sunmak zorundadır. Bu davanın oldukça uzun sürmesinin nedenlerinden biri, tanık sayısının yüksek olmasıdır. Genel olarak, boşanma davalarında 2-3 tanık yeterlidir. Ancak, her iki taraf da 7-8 tanık gösterdiğinden ve bu tanıkların tümü mahkemede dinleneceğinden, davada ciddi bir uzama meydana gelmektedir. Yani uzun ömürlü davalar olmaktadır.

Eşler davanın boşanmadan önce ne kadar süreceğini bilmek istemektedir. Bu nedenle ilk soru, çekişmeli boşanma davasının ne kadar sürdüğü sorusuna olmaktadır. Tartışmalı boşanma, sözleşmeli boşanma davalarına göre daha uzun sürer. Bunun pek çok nedeni vardır. İddia edilen boşanmanın nedenlerini araştırmak, kanıt toplamak, bilirkişi raporlarına gelmek ve tanıkları dinlemek gibi birçok faktör tartışmalı bir boşanmanın ne kadar sürdüğü sorusunun cevabı olmaktadır.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI KAÇ CELSEDE BİTER?

Çekişmeli boşanma davasında, her iki taraf da maddi ve manevi olarak ciddi şekilde yıpranır. Boşanma davasında, eşlerin aynı fikirde olup olmadığı, davanın gidişatını değiştirir. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların fikir birliğine varamayacağı ana konular nafaka, velayet, mülkiyet paylaşımı ve tazminat gibi konulardır. Bu durumda mahkemedeki savunmalar önemlidir. Ayrıca çekişmeli boşanma davalarının yıllarca sürdüğü de gözlenmiştir.

Çekişmeli boşanma davası, yasaya ve mevzuata uygun olarak sıkı sıkıya takip edilirse, ortalama 5 veya 6 celsede sona erebilir. Bu durumda, yine ortalama 1 yıl ila 2 yıl arasındadır. Ancak, çekişmeli boşanma davası izlenmezse ve gerekli yasal prosedürler doğru şekilde takip edilmezse, dava 3 ila 4 yıl sürebilir. Bununla birlikte, bir avukat tarafından takip edilen davaların daha kısa sürede sona erdiği bilinen bir gerçektir.

Boşanmak isteyen eşler tarafından sorulan boşanma davasının ne kadar sürdüğü sorusunun cevabı, davanın açıldığı yere, boşanmanın nedenlerine ve mahkemeye sunulan delillerin durumuna göre değişir. Durum hakkında daha fazla açıklama yaparsak; Büyükşehir gibi şehirlerde açılan davalar ve İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirler mahkemelerin işgücü yoğunluğu nedeniyle genellikle daha uzun sürmektedir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NEDİR?

Çekişmeli boşanma davasını tanımlarsak, çiftlerden herhangi birinin diğer tarafı kusurlu göreceği ve evliliğin devam etmeyeceğine dair kanıt göstererek bir dava açacağı anlamına gelir. Çekişmeli boşanma davalarında süreç hâkimin duruşmasıyla başlar ve sunulan deliller ışığında hareket eder. Çekişmeli boşanma davalarında tanık ifadeleri çok önemlidir.

Davanın açılması dilekçenin hazırlanmasıyla olacak ve diğer tarafa bildirilecektir. Bildirimi alan eş, dilekçeyi en geç 2 hafta içinde cevaplandırmalıdır. Dilekçe; eşe ve avukata bildirilir. Dilekçe aşamalarının tamamlanmasından sonra duruşma gününe karar verilir.

Yukarıda bahsettiğimiz yazışma süreci yaklaşık 4-5 ay sürecektir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Davanın ilk duruşması, davanın incelenmesini sağlamak için ön inceleme duruşması olarak bilinir. Bu durumda hâkim, çiftlere tanıklarını bulmaları ve kanıtlarını getirmeleri için yaklaşık 2 hafta süre tanıyacaktır. Bu 2 haftanın sonunda, çiftler tüm bilgi ve tanıkları sunarlar. Taraflar bir sonraki duruşmada dinlenecek. Dinleme süresi 2-3 duruşmaya kadar sürebilir. Tanıkların dinlemelerinin ne kadar sürdüğüne bağlı olarak bu süre artar ya da azalır niteliktedir. Tanıklarınız çok ise doğal olarak dava süreci uzayacaktır. Açılan davada rıza ile boşanma gerçekleşmiyorsa, tartışmalı tüm boşanma davaları genellikle 1 yıl içinde fesih edilmektedir. Ancak, zaman zaman farklı nedenlerle bu süre uzatılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.