Çin Wuhan’da İlk Korona Virüs Vakasının Durumu ve Virüsün Çıkma Nedeni

İlk Korona Virüs Vakası Yaşıyor Mu?, İlk Korona Vakası Nerede Görüldü?, Çin Wuhan’da İlk Korona Virüs Vakası Öldü mü? Covid 19 Virüsü Çıkışı ve Çıkış Nedenleri …

Tüm dünyada 3.5 Milyar insanı evine hapseden Covid-19 olarak tüm dünyada bilinen ülkemizde ise Korona Virüsü olarak dillendirilen bu virüsün ilk çıkış hikayesini Çin Basınından ve Çin Sağlık Bakanlığından tercüme ettirerek yayınlıyoruz. Bilgiler tamamen Çin Hükumetinin yayınladığı kaynaklardan hazırlanmıştır.

Öncelikle Covid-19 virüsünün ilk görüldüğü Wuhan’da bulunan Güney Çin Denizi Ürünleri pazarından çıktığı belirtiliyor. Aslında tüm haber kanallarında yayınlanan yarasa ile ilgili hiçbir bilgi bulunmamakta. Fakat bu virüsün ilk çıkış yerinin Wuhan Güney Çin Denizi Ürünleri pazarı olduğu kesin bilgi. Ayrıca bu pazarda kesinlikle yarasa kedi köpek satışı yapılmamaktadır. Tamamen deniz ürünleri satılmaktadır. Bu söylenti kesinlikle yalandır.

Öncelikle Güney Çin Denizi Ürünleri pazarı 31 Aralık 2019 günü kapısına kilit vurulmuştur. Günde 5.000 kişinin alışveriş yaptığı belirtilmektedir. Bölgede alışveriş yapan halkın %70 civarında Virüse rastlanmıştır. Wuhan Belediye Sağlık Komisyonu Tıbbi İşler ve Tıbbi Yönetim Departmanı detaylı olarak Pazarı incelemiş fakat çıkan sonuçları paylaşmamıştır. Fakat bu pazar nedeniyle virüsün yayıldığı kesin olarak belirtilmektedir.

Aslında virüs yayılmadan önce bölgede yaşayanlarda belirtiler baş gösterse de önemsenmemiş ve virüs çok hızlı bir şekilde bölgeye yayılmış. İlk virüs vakası ise 15 Aralık  2019 pazartesi günü kayıtlara alınmış fakat Wuhan Belediye Sağlık Komisyonu bir şekilde virüsü gizlediği belirtilmekte (Bu bölüm bağımsız kaynaklarda yazmaktadır.)

Hatta gelen hastada Aşırı Terleme, Yüksek Ateş, Mide bulantısı ilk belirtiler görülmüş yapılan testlerde öncelikle Kuş Gribi yada SARS virüsünden şüphe edilmiş fakat bu virüslerden hiçbiri çıkmamıştır. Tespit edilen ilk  Covid virüsünün daha önce rastlanmamış bir türü olduğu gözlenmiştir fakat çok ciddiye alınmamıştır. İlk hasta 1 Gece hastanede Antibiyotik tedavisi ile ateşi düşürülmüş ve sağlıklı olduğu gözlendikten sonra hasta karantinaya alınmadan evine gönderilmiştir ve ilaç tedavisine devam etmesi istenmiştir.

İlk hastanın akıbeti ise ilk zamanlar gizli tutulsa da 26 Aralık 2020 Perşembe günü öldüğü belirtilmektedir.

Fakat 15 Aralık 2020’den sonra Wuhan hastanelerine aynı şikayetlerle 138 hasta gelmiştir ve hala hastaların durumu sadece Hubei İl Sağlık ve Sağlık Komitesi ile paylaşılmakta fakat Dünya Sağlık Örgütü dahil hiçbir kuruma bilgi verilmemişti.

30 Aralık itibariyle Hasta sayısı 320 ‘ye yükselince artık açıklama yapılması gerektiği  Wuhan Belediye Sağlık Komisyonu Tıbbi İşler ve Tıbbi Yönetim Departmanı tarafından karara bağlanmıştır. Acıl Durum uyarısı ile birlikte sebebi bilinmeyen zatürre hastaları ortaya çıktığını belirttiler. Tüm Wuhan hastanelerinin gelen hastaları raporlaması istendi. Hubei İl Sağlık ve Sağlık Komitesi ve Wuhan Belediye Partisi Komitesi Propaganda Departmanı’na göre, Ulusal Sağlık ve Tıp Komitesi Uzman Grubu ile bir toplantı düzenleyerek Dünya Sağlık Örgütüne bilgi verilmesi kararlaştırıldı.

Hubei İl Sağlık ve Sağlık Komitesi 5 Ocak 2020 Pazartesi günü hastaların SARS virüsü, Kuş Gribi , Adeno Virüsü yada MERS gibi virüsler ile alakalı olmadığı belirtildi.

18 Ocak 2020 den itibaren Covid-19 ismini almıştır ve Dünya Sağlık Örgütü ile tüm detaylar paylaşılmıştır.

Korona Virüsünün Çinden sonra ilk görüldüğü ülke ise 8 Ocak 2020 ‘de Tayland olmuştur ve sonrasında tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmıştır.

 

Kaynaklar:

https://hb.ifeng.com/a/20200120/8067491_0.shtml
https://v.qq.com/x/cover/mzc00200ezavrrc/y3055sss67z.html
https://v.youku.com/v_show/id_XNDQ4OTY0NTg0MA==.html

Ve daha bir çok resmi kaynaktan faydalanılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.