Covid-19 Aşılarının Yan Etkileri ,Özellikleri ,Fiyatları ve Olası Riskleri

BioNTech – PFIZER Covid-19 Aşısı ,ASTRAZENECA – OXFORD ÜNİVERSİTESİ Covid-19 Aşısı, Moderna Covid-19 Aşısı, Sivonac Covid-19 Aşısı Yan Etkileri, Üretim Kapasiteleri, Koruma Oranları , Fiyatları ve Tüm Detaylar

Korona Virüs aşıları her gün farklı bir haberle ortaya çıkıyor. Fakat şuan 4 Aşı ön plana çıkmakta. Neredeyse piyasada çalışması devam eden ve tamamlanan 10 civarında aşı bulunmakta. Fakat bunlardan sadece 4 tanesi ön plana çıkmış durumda. Tüm aşı çalışmaları titizlikle devam ediyor. Özellikle tabi ki firma ismi güçlü olanlarda ilk planda rol almakta. Bunların başında Pfizer, Moderna ve Astra Zeneca Aşıları ön plana çıkmakta.

Piyasadaki şuan aşıları sıralamak istersek ;

1) BIONTECH /PFIZER AŞISI – ALMANYA / ABD
2) OXFORD / ASTRA ZENECA AŞISI – İNGİLTERE / İSVEÇ
3) MODERNA AŞISI – ABD
4) SINOVAC AŞISI – ÇİN

Şimdi gelelim aşıların üreticileri tarafından açıklanan yan etkileri ,fiyatları, üretim ve onay aşamaları ve olası zararları;


BioNTech – PFIZER Covid-19 Aşısı 

Türk bilim adamlarının sahibi olduğu Biontech firmasının pfizer ile birlikte geliştirdiği bir aşı. Şuan en çok isminden söz edilen aşıların başında geliyor. Özellikle son dönemde neredeyse her gün haberleri yapılıyor. Tabi ki arkasında çok büyük bir destek var. Aşının tüm çalışmaları tamamlandı ve üretime geçildi.

Aşının Adı: BNT162b2
Aşının Türü: mRNA-Impfstoff ve yüzde 95 etkili olduğu test edilmiş durumda.
Aşının Yan etkileri: Şu ana kadar ağır bir yan etkisi görülmedi. Fakat kolda ağrı , Uzun süreli baş ağrısı. Fakat daha çok fazla çalışmalar net değil yani farklı kişilerde farklı yan etkiler gösterme etkisi mevcut. Özellikle son deneklerde üşüme yan etkisinin görüldüğü belirtilmekte.
Aşının Saklanması:Aşı normal şartlarda -70 derecede taşınması ve saklanması gerekiyor. Normal soğutucularda ise ortalama 5 ile 7 gün arasında bozulmadan kalabilmekte.
BioNTech – PFIZER Covid-19 Aşının Fiyatı:
Şuan net bir fiyat olmasa da bir dozu 21 dolar civarında olacağı belirtiliyor. Aşının etkili olabilmesi için 2 doz yapılması gerekiyor. Buda 42 dolar demek. Bu da Türk lirası olarak 380 TL civarında bir ücret etmekte. Fakat şuan ne zaman Türkiye’ye geleceği net belli olmayan bir aşı. Zaten bu aşı devlet tarafından değil eczanelerde satılacak bir aşı olacak. Tabi ki şartlama şartlarının zor olması bunun direk satışının nasıl olacağı konusunda soru işaretleri oluşturmakta.
Aşının Risk gruplarındaki etkileri: Koronavirüs etkileri neredeyse tüm yaş aralıklarında denendi. Ve Başarı oranı ortalama %94 olarak belirtilmekte. 65 Yaş üzeri kişilerde ise koruma oranıda gençlerle neredeyse aynı ölçümlendi.


Aşının Koruma derecesi:
Son yapılan çalışmalarda ağır Korona hastalarında koruma özelliği olup olmadı netleştirilmesi. Fakat 9 kişilik Plasebo grubunda ağır hastalık belirtilerine rastlandı. Aşılanan bir kişi ise 1 ay içinde Korona virüse yakalandı ve yoğun bakımda ağır bir şekilde geçirdi.
Aşının Salgına etkisi: Yapılan çalışmalarda salgının yayılmasını engelleyip engellemeyeceği net bilinmekte. Fakat en azından riskli guruba dahil kişilerde etkili olduğu tahmin edilmekte.
Aşının Üretim kapasitesi: Aşının üretimi ortalama olarak 2022 yılında 1.2 Milyar doz olarak üretilmesi planlanmakta. Fakat tabi ki öngörü olarak bu rakam belirtilmekte. Normal şartlarda ise tahminler 1 Milyar doz civarında olacağı.
Aşının Onay durumu: Aşının onayı daha FDA tarafından verilmedi. Avrupa Onayı için ise EMA ‘ya tüm bilgilerin gönderildiği belirtilmekte.

SONUÇ : BioNTech – PFIZER Covid-19 Aşısı şuan dünya çapında en çok isminden söz ettiren aşı olsa da maalesef -70 derecede saklanması çok büyük bir sorun. Bu ayrıca nakliye işlemleri de çok sıkıntı çıkabilir. Ağır hastalarda koruma sağlayıp sağlamadığı sadece aşılama çalışmalarının sonunda ortaya çıkacak .Salgının yayılmasına engel olacak mı zamanla belli olacak. Fakat yinede çalışmalara göre en öne çıkan aşı


ASTRAZENECA – OXFORD ÜNİVERSİTESİ Covid-19 Aşısı

En çok umut veren aşıların başında gelmekte. Arkasında Oxford Üniversitesinin desteğini almış durumda. Neredeyse 7 aylık bir çalışmanın sonucu. Fiyat olarak en uygun fiyatlı aşı olacağı belirtilmekte. Verilecek doz daha netlik kazanamasa da ortalama 2 yada 3 doz yapılacağı belirtilmekte.

Aşının Adı: AZD1222 Covid-19 Aşısı
Aşının Türü: Vektör aşı türünde. Klasik gen teknolojisi ile üretildi. Koruma etkisi ise açıklanan verilere göre %62 ile %90 arasında olduğu belirtilmekte. Verilen doza göre daha etkili olabileceği belirtilmekte.
Aşının Yanı etkileri: Yapılan testlerde yan etki olarak sadece baş ağrısı ve kolda 3-4 gün geçmeyen bir ağrı ve nadirde olsa ishal görüldüğü belirtilmekte. Fakat uzun dönemde nasıl etkileri olacağı bilinmemekte. Eylül ayında ki testlerde bir denekte sinir sisteminde hasar oluşması nedeniyle 1 aylık deneme çalışmalarına ara verilmişti.
Aşının Fiyatı: Aşılar arasında en ucuz olanı olacak. Bir dozu ortalama 3 dolar civarında olacak. TL olarak 25 TL civarında satılacağı tahmin edilmekte. Oldukça hesaplı.


Aşının Saklanması: Eksi 1 derece ile eksi 8 derece arasında saklama koşulu bulunmakta. Zaten bir çok aşı için bu koşul kullanılmakta. Bu nedenle saklanması ve taşınması en kolay aşı olacak.
Aşının Risk gruplarındaki etkileri: Yaşlı gruplarda %80 üzerinde başarı sağlandı. Ayrıca yaşlılarda bu aşıdan sonra gençler oranında antikor oluşturduğu belirtilmekte.
Aşının Salgına etkisi:
Aşının salgına etkisi ne kadar olacağı tam bilinmese de hastalığının seyrinin değiştirmesi tahmin edilmekte.
Aşının Üretim kapasitesi: 2022 yılında ortalama 3 Milyar civarında aşı üretilmesi tahmin edilmekte. Fakat bunun çok gerçekçi olmadığı belirtilmekte ve ortalama 2 Milyar civarında olacağı tahmin edilmekte.
Aşının Onay durumu: Onay durumu için FDA tarafından incelenmekte. EMA başvuruları da yapıldı. Satılması beklenen Avrupa ülkelerinin sağlık bakanlıklarına da tüm veriler gönderildi.

SONUÇ: Koruma konusunda şüpheler mevcut. Açıklanan aşılara göre en az koruma ortalaması bu aşıda görülmekte. İkinci doz alındıktan sonra aşının koruma faktörünün artması çok önemli. Saklama ve Nakliye konusunda diğer aşılara göre çok avantajlı. Kolay kolay bozulmuyor. RNA tabanlı aşılara göre çok uygun fiyatlı olacak.


Moderna Covid-19 Aşısı

en çok isminden söz ettiren 3. aşı markası Moderna firmasının geliştirdiği aşıdır. Aşılar arasında etki yüzdesi ilk başlarda en çok açıklanan aşıdır. Geliştirmesi tamamlandı ve üretimine geçildi. Sadece FDA tarafından onay alması bekleniyor.

Aşının Adı: mRNA-1273
Aşının Türü: mRNA tabanlı bir aşı ilk başta %92 olarak açıkladıkları oranı daha sonrasında   yüzde 95 olarak etkili olduğu belirtildi.
Aşının Yan etkileri: Ağır bir yan etkisi olmadığı belirtilmekte. Genel olarak baş ağrısı , çok az denekte de kas ağrılarının oluştuğu belirtilmekte.
Aşının Fiyatı: Fiyatı 25 dolar ile 30 dolar arasında olacak ve 2 doz yapılması gerekiyor. Buda TL karşılığı olarak 450 TL civarında olacağı belirtilmekte. Türkiye’de satılması 2022 yılının 2. çeyreğine doğru olması tahmin edilmekte. Tabi ki talebe göre öncelik Amerika ve Avrupa da öne çıkan ülkeler olacak.
Aşının Saklanması: Saklanması en kolay aşılarından. Buzdolabında 30 ile 40 gün arasında saklanabilmekte. -20 derece üzerinde ise 6 ay saklanabilecek. 
Aşının Risk gruplarındaki etkileri:
Yapılan denemelerde her yaş grubunda etkili olduğu belirtilmekte. Özellikle açıklamalarında Kronik rahatsızlığı olanlarda da etkili olduğu belirtilmekte.
Aşının Koruma derecesi: Covid 19 virüsünden koruma sağladığı belirtilmekte ve ağır vakalarda kullanıldığında da olumlu sonuçlar verdiği belirtilmekte.
Aşının Salgına etkisi: Virüs yayılmasını ne kadar önleyeceği henüz bilinmemekte.
Aşının Üretim kapasitesi: 2020 yılında 20 milyon üretilmesi planlanıyordu . Fakat rakam 10 milyona düşürüldü. 2022 yılında ise 500 milyon ile 1 milyar doz arasında üretim yapılacağı belirtilmekte.
Aşının Onay durumu: Moderna henüz FDA ‘Avrupa onay kurumuna başvurusu yapıldı ve onay sürecinde.

SONUÇ: Yüksek oranda etkili olacağı düşünülmekte. Saklama ve Nakliye konusunda avantajları mevcut. Pfizer aşısı ile neredeyse aynı özelliklere sahip. Fakat salgını ne derece durduracağı şüpheli.


Sivonac Covid-19 Aşısı

Türkiye’de en çok konuşulan aşı. Çin üretimi olan Sivonac Covid Aşısı. En güçlü korumaya sahip olduğu söylenmekte. Taşıma koşulları en kolay aşılardan biri. Fakat daha FDA yada EMA tarafından herhangi bir onay almadı. %97 koruma oranı ile aşılar arasında açıklanmış en yüksek koruma seviyesine sahip aşı.

Aşının Adı: Coronavac
Aşının Türü: Tavuk yumurtası ile üretilen ölü virüs üretilmekte.
Aşının Yan etkileri: Şu ana kadar ağır bir yan etkisi görülmedi. genel olarak baş ağrısı ve kas ağrısı 1 hafta sürebildiği bildirilmekte.
Aşının Saklanması: Aşı normal saklama şartlarında saklanabilmekte. Normal saklama şartlarında ortama 30 gün rahatlıkla saklanabilmekte.


BioNTech – PFIZER Covid-19 Aşının Fiyatı:
Fiyatının 30 dolar civarında olacağı belirtilmekte. İki doz fiyatı ortalama 60 dolar olacak buda Türkiye’deki fiyatının 500 TL üzerinde olacağı öngörülmekte. .
Aşının Risk gruplarındaki etkileri: 65 yaş üstündeki deneklerde gençler kadar koruma sağlandığı belirtilmekte. 
Aşının Koruma derecesi:
Koruma konusunda çok başarılı olduğu belirtilmekte. Fakat çalışmalar devam etmekte.
Aşının Salgına etkisi: Salgını ne kadar azaltacağı bilinmemekte. Fakat üretimi çok yüksek olmayacağı için çok etkisi olacak bir aşı olduğu söylenemez.
Aşının Üretim kapasitesi: Aşının üretimi için tavuk yumurtasına gerek olduğu bilinmekte. Bu nedenle diğer aşılar gibi milyatlarca üretmek imkansız ortalama olarak 2022 yılında 300 milyon ile 500 milyon arasında üretileceği belirtilmekte.
Aşının Onay durumu: Aşı için FDA tarafında bir çalışma yapılmadı. Çin Sağlık Kurumları tarafından onay verildi.

SONUÇ : Üretimi maalesef çok fazla olmayan bir aşı. Ayrıca diğer aşılar gibi 2 doz olmak gerekiyor. Etkili olduğu ve deneklerde başarılı olduğu net bir şekilde bilinmekte. Fakat aşı üretimi çok zor olduğu için salgında ne kadar etkili olacağı bilinmiyor. Türkiye denek ülkeler arasında yer aldığı için ayrıcalığı bulunmakta ve 50 milyon adet Türkiye’ye gönderileceği belirtilmekte.

1) BIONTECH / PFIZER AŞISI: 28 GÜN ARA İLE 2 DOZ

2) SPUTNIK V AŞISI: 21 GÜN ARA İLE 2 DOZ

3) MODERNA AŞISI: 28 GÜN ARA İLE 2 DOZ

4) OXFORD / ASTRA ZENECA AŞISI: 28 GÜN ARA İLE 2 DOZ

5) SINOVAC AŞISI: 14 GÜN ARA İLE 2 DOZ

Yukarıdaki bilgiler Aşı üretici firmaların kendi açıklamalarından Türkiye’ye çevirisi yapılarak derlenmiştir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.