Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığı (DEHB) Nedir?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığına Sahip misiniz? Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığı Nasıl Bir Hastalık? Genetik Olabilir mi? Nasıl Tedavi Ediliyor? Tedavi Yöntemleri ve Başarılar… Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

Günümüzde görülebilen hastalıklardan biri de dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu hastalığıdır. Daha çok çocukluk dönemlerinde etkilerini gösterebilen dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu hastalığı tedavi edilmediği takdirde yetişkinlik dönemi boyunca yani diğer bir deyişle etkilerini yaşam boyu devam ettirebilmektedir. Bununla birlikte tedavi edilmediği takdirde etkisi altına aldığı bireylerin genel psikolojik durumlarını olumsuz yönde etkileyebilen dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu hastalığı ayrıca günlük yapılması gereken aktivitelerin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir.

 

Özetle dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu hastalığı tedavi edilmediği takdirde etkilerini bir ömür boyu sürdürebildiği gibi ayrıca iş ve sosyal yaşamında da ciddi anlamda tahrip olmasına yol açabilmektedir. Bu hastalık hakkında günümüzde yapılan bir araştırma sonucunda hastalığa maruz kalanların büyük bir kısmında hasta oldukların yönünde kabul görememezlik durumu gözlemlenmiştir. Dolayısıyla uzmanlara göre dikkat eksikliği hiperktivite bozukluğu hastalığa sahip olan bireyler hasta olduklarının farkına dahi varamadan yaşamlarını karşılaştıkları birçok olumsuzluklara rağmen sürdürmeye devam etmektedirler.

dikkat-bozuklugu

Tedavisinin bulunabildiği psikiyatri hastalıklarından olan dikkat eksikliği hiperaktivite hastalığı çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilmekte ve aynı zamanda diğer psikiyatri hastalıklarında olduğu gibi bazı belirtiler gösterebilmektedir. Peki günlük yaşamı ciddi anlamda tahrip edebilen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığı nedir belirtileri nelerdir dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımızın cevaplarını uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere hemen sunalım. İlk olarak dikkat eksikliği hiperaktivite hastalığının genel tanımlaması hakkında sizlere bilgiler sunalım.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığı Nedir?

Dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu hastalığı; ciddi akademik, sosyal ve psikiyatrik problemlere yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen ciddi bir psikiyatri hastalığıdır.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığının Toplumumuzda Görülme Sıklığı Nedir?

Dikkat eksikliği hiperaktivite hastalığının toplumumuzda görülme sıklığı oldukça yüksektir.

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığının toplumumuzda görülme oranının yaklaşık olarak % 5 ila % 7 arasında değişebildiği gözlemlenmiştir.

Çocukluk dönemlerinde % 60 ila % 70 arası etkilerini gösteren dikkat eksikliği hiperkativite bozukluğu hastalığı özellikle tedavisinin başarılı olabilmesi açısından çocukluk döneminde görülmesi durumunda tedavi edilmesi uzmanlarca tavsiye edilmektedir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığının ana nedeni genetik yapı faktörüdür. Nörobiyolojik bir hastalık olan dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığı daha çok genetik yapı bakımından hastalığa elverişli bireylerde etkilerini göstermektedir.

dikkat-eksikligi-hayati-nasil-etkiler

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığının birçok belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler çocukluk dönemlerinden itibaren yetişkinlik dönemleri boyunca devam etmektedirler. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığının belirtileri ise şunlardır;

Ayrıntılara dikkat edilememesi ve sürekli olarak hatalar yapılması

Dikkatin uzun süre olarak dağınık olması

Karşıdaki bireyleri dinlemekte zorluk çekilmesi

İkili konuşmalarda göz temasının kurulamaması

Verilen komutların yerine getirilememesi

Organizasyondas problemlerin yaşanması

Yoğun olarak düşünememe durumu

Eşyaların sıklıkla kaybedilmesi ve yerinin hatırlanamaması durumu

Günlük yapılması gereken aktivitelerin unutulması durumu

Sorumluluk almada güçlük çekilmesi gibi olumsuzlukla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığının belirtileridir.

dikkat-eksikligi-sabirsizlik

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığına Sahip Olan Bireylerde Görülen Davranış Şekilleri Nelerdir?

Makalemizin konusu olan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığı nedir belirtileri nelerdir hakkında bilgiler sunduktan sonra şimdi de bu hastalığa sahip olanlarda görülen davranış şekilleri hakkında sizlere bilgiler sunalım. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığına maruz kalan bireylerde görülen davranış biçimleri ise şu şekilde olmaktadır;

Yerinde duramama

Ellerin ve ayakların kıpır kıpır oynaması durumu

Uzun süre aynı ortamda bulunulmasından sıkılma durumu

Çocukluk döneminde koşmak ve tırmanma durumu

Birşeyler ile sessizce meşgul olunamaması bu durumdan hemen sıkılması

Aşırı hareketli ve çok konuşkan olunması

Hızlı konuşma durumu

Konuşurken kafanın sürekli sağa sola dönüş yapması durumu

Karşı bireyin sorusuna hemen cevap verilmesi durumu

Bekleme veya sıra gerektiren işlerde aşırı sıkıntı hali yaşanması

Başkalarının konuşmasının kesilmesi

Aşırı heyecanlı olunması

Davranış bozuklukluklarının sergilenmesi gibi durumlar dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığına sahip olan bireylerde görülen başlıca davranış şekilleridir.

dikkat-eksikligi-iliski

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığının tedavisi genellikle hastane ortamında gerçekleştirilmektedir.

Tedavi süreci boyunca ilaç tedavisi, bilişsel davranışçı terapi uygulaması, neurofeed back ve play attention tedavi uygulaması ve son olarak ise dikkat yükseltme eğitimleri verilmektedir.

Tedavi sürecinin genellikle 1-2 hafta sürebildiği dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığının başarılı bir tedavi sürecinin izlenmesi açısından hastanın da üzerine düşen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekmektedir.

Dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığının tedavisi hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığı nedir belirtileri nelerdir hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Siz veya çocuğunuz yukarıdaki belirtileri taşıyorsanız hemen ilgili doktora başvurmalısınız. Çocuğunuzun ileriki dönemlerde kaliteli ve başarılı bir yaşam sürdürebilmesi açısından dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığından kurtulmasını sağlamalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu hastalığında doktora başvurulmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.