Dr. Pierre Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dukan Diyeti Nedir?

1970 yıllarında Dr. Pierre Dukan adında Fransız bir doktor tarafından ortaya çıkarılan, düşük karbonhidrat ve yüksek protein olacak şekilde hazırlanmış programla kilo vermeye odaklanılmıştır. Protein hesabı ile yapılan bu diyet, 1 kilo kaç kalori eder hesabından farklıdır. Detaylar için yazımıza devam edelim.

Ana hatlarıyla bu diyette kilo vermenin proteinle olacağına ve dışarıdan vücuda yüklenilen yağlarla kilo verilemeyeceğine odaklanmaktadır.

dukan-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dukan diyeti kendi içinde 4 aşamaya sahiptir. Bunlar;

1-Atak Aşaması (Saldırı Evresi)

Bu ilk aşamada kişinin vermesi gereken kilo aralığına göre süresi iki ila on gün arasında değişmektedir. Bu aşamada çoğunlukla protein alımı gerçekleşmektedir. Önemli bir noktası ise alınan proteinlerin yağsız protein olması gerekmektedir. Örneğin; Yağsız dana eti, beyaz et, balık, jambon, yumurta, miktarı az olacak şekilde az yağlı süt ve günlük 1-1,5 yemek kaşığı olacak kadar yulaf ezmesi gibi besinler bu evrede tüketilebilir.

Bu aşamanın önemli bir noktası ise günlük 6 ila 8 bardak arasında su içilmesidir.

2- Seyir Aşaması

Bu aşamada ise verilmek istenilen her 1 kilo için 3 güne denk gelecek şekilde devam edilmelidir. Bu evrede de protein alımına devam edilmektedir. Fakat listemize yavaş yavaş sebzeleri de ekliyoruz. Örneğin; Sebzeler, brokoli, karnabahar, biber, salatalık ve mantar…

Dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmakta. Bunlardan ilki bir gün sadece yağsız protein tüketirken ertesi gün yağsız proteinin yanına nişasta bulunmayan sebzelerin de eklenmesi şeklinde ilerliyor oluşu.

İkinci önemli noktaysa ideal olduğunu düşündüğümüz kiloya ininceye kadar bu evreyi devam ettirmek gerekiyor olması.

3- Güçlendirme Aşaması

Bu aşamanın ana amacı seyir aşamasında verilen kiloların geri alınmasını önlemektir. Bir önceki aşamada verilen her bir kilo için beş gün güçlendirme aşaması devam ettirilir.

Bu aşamada hem protein alımı hem de sebze alımı birlikte yapılabilir ve günlük alınan 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi bu aşamada 2.5 yemek kaşığına çıkartılarak diyet listemizde bulunmaktadır.

Aynı zamanda oluşturduğumuz diyet listemize bu aşamada az miktarda bile olsa meyve (muz, üzüm, kiraz ve meyve suları hariç) ve 2 dilim olacak şekilde kepek ekmeğini ekleyebiliriz. Bu aşamada haftanın 2 gününü kutlama yemekleri şeklinde düzenleyebiliriz. Makarna, pirinç gibi nişastalı besinleri de tercih edebiliriz.

4- Dengeleme Aşaması

Diyetin son aşaması olan Dengeleme Aşaması ömür boyu sürecek olan aşamadır. Bu aşamada plana uygun beslenme alışkanlığının kazanıldığı düşünülür.

Bu aşamada eklenilen yeni bir yiyecek olmamasının dışında Güçlendirme Aşamasında yapılan listeye devam edilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken konulardan biri ise, bu aşamada her perşembe günü saf yağsız protein dışında başka bir besinle beslenilmesinin yasak olmasıdır. Önemli bir diğer nokta ise günde en az 20 dakika olacak şekilde yürüyüşler yapılmasıdır.

Beslenmenin önemli olduğu kadar da psikolojik olarak bu diyeti yapmaya hazır olmak ve kararlı olmak gereklidir. Dukan diyetinin psikolojik boyutu ile ilgili, izmir psikolog tavsiyelerine göz atmanızı tavsiye ederiz. Hatta diyete başlamadan önce bu duruma el atılmasında fayda vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.