Emniyet Kemeri Çalışmıyor Muayeneden Geçer mi ? Ağır mı Hafif Kusur mu? | 2024
Emniyet Kemeri Çalışmayan Araç Muayeneden Geçer mi ? Emniyet Kemeri Çalışmıyor Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer ? Arızalı Çalışmayan Emniyet Kemeri Araç Muayeneden Geçer mi?
Emniyet Kemeri Çalışmıyor Arızalı Muayeneden Geçer mi ?
Arabanızda güvenlik unsuru denildiğinde ilk akla gelen emniyet kemeridir. Yıllardır emniyet kemerleri can kurtarmıştır ve uzun yıllar yerini başka bir teknoloji alana kadar emniyet kemerleri can kurtarmaya devam edecektir. Özellikle son dönemlerde emniyet kemeri hem yasal mecburiyet hemde herhangi bir kaza anında hayatta kalmanız için en önemli hayat kurtarıcı olmuştur. Ülkemizde de emniyet kemeri kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Hatta bazı araç modelleri artık emniyet kemerini takmadan kontak bile çalıştırmamakta yada devamlı ikaz vererek yolcuyu rahatsız etmekte ve emniyet kemerini takmaya zorlamaktadır. Peki gelelim emniyet kemeri arızası araç muayenesinden geçer mi? emniyet kemeri çalışmıyor muayeneden geçer mi? arka koltuk emniyet kemeri çalışmıyor muayeneden geçer mi gibi en sık sorulan soruların cevaplarına. Tüvtürk Personeli Erkan beyden tüm detayları öğrendik.
Emniyet Kemeri Çalışmıyor Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer?
Öncelikle Emniyet kemeri konusunda kısa bir bilgi verelim . 1980 sonrası üretilen ve piyasaya sürülen araçların ön koltuklarında emniyet kemeri mecburidir. 1995 sonrası ise arka koltukta emniyet kemeri olması zorunludur. Tüvtürk muayenelerinde eski model araçlarda bu kontrol yapılmaktadır. Yani eski model bir aracınız varsa 1995 öncesi ile arka koltukta emniyet kemeri mecburiyeti yoktur. Önceki emniyet kemerlerinin çalışması yeterlidir.
Gelelim emniyet kemeri çalışmıyor araç muayeneden geçer miyim sorusuna? İnternet üzerinde hafif kusurlu geçer diye bir çok bilgi olsa da emniyet kemeri çalışmaması ,arızalı olması, tam tutmaması araç muayenesinde AĞIR KUSURLU olarak sayılır ve aracınız muayeneden geçmez. Araç muayene tekrarı alırsınız ve 1 ay içerisinde emniyet kemerlerini kontrol ettirip çalışır bir şekilde muayeneye tekrar gelmeniz gerekmektedir. Bu konu tavizsiz bir şekilde Tüvtürk istasyonlarında uygulanmaktadır. Ön yada arka emniyet kemeri fark etmemektedir. Ayrıca servis çeken minibüsler içinde artık tüm emniyet kemerlerinin çalışması zorunlu hale getirilmiştir. 1 Tane bile emniyet kemeri çalışmaması halinde muayeneden araç geçmez.
Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Nedir?
Emniyet kemeri seyir halindeyken takılması mecburidir. Özellikle trafik çevirmelerinde emniyet kemeri takılmamasının cezası 2022 yılında 324 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca son dönemlerde emniyet kemeri kelebeği kullanımının artmasından dolayı seyir halinde emniyet kelebeği kullanımınında 324 TL ile cezalandırıldırığı unutmamak gerekir.
Emniyet Kemeri Nedir Nasıl Bulunmuştur?
Emniyet kemeri aslında 1903 yılında Gustave Liebau tarafından icat edilmiştir. Günümüze kadar değişerek ve gelişerek son halini almıştır. Özellikle Volvo firması 1959 yılında 3 noktalı emniyet kemerini geliştirmiş ve tüm araçlarda şuan günümüzde kullanılan emniyet kemeri kullanılmaya başlanmıştır. Emniyet kemeri kazalarda önemli ölçüde insanların hayatta kalmasını sağlamıştır.
Emniyet Kemeri Nasıl Çalışır?
Emniyet kemerinin çalışma mantığı basittir. Ani bir gerilme ve öne gitme durumunda emniyet kemeri kililenir ve sizi sabit tutar. Mekanizma normal şartlarda gergin değildir. sadece acil durumlarda vücudunuz öne doğru gitme anında kilitlenir ve kafanızı cama vurmanızı yada ağır bir kazada arabanın içinden fırlamanızı önler.