En Kolay Nasıl Boşanılır? Tek Celsede Boşanmak İçin Neler Gerekir?

En Kolay Nasıl Boşanma Yöntemi Nedir? Tek Celsede Nasıl Boşanılır? Tek Celsede Boşanma Yolları ve Tüm ayrıntılar Özel Haberimizde…

En Kolay Nasıl Boşanılır?

Boşanmanın veya mahkeme yoluyla herhangi bir hakkınızı aramanın en temel yolu; kendinizi iyi ifade edebilmek ve ilgili mevzuat ile uygulamaya hakim olmaktan geçer. Bu nedenle alanında uzman bir avukattan yardım almanız sizin için en uygun yol olacaktır. Ancak davanızı kendiniz takip etmek istiyorsanız kısaca bir bilgilendirme yapabiliriz.

Öncelikle davanızı açmak için bir dilekçe hazırlamanız gerekmektedir, bu dilekçeyi mahkeme davalı tarafa yönlendirir. Davalı taraf bu dilekçeye cevaben bir dilekçe yazar, bu cevap dilekçesi size iletilir, sizin de bir cevap hakkınız doğar, davalının tekrar cevap vermesiyle yazılı aşama tamamlanır. Mahkeme davanın usulüne ilişkin gerekli incelemeleri yaptıktan sonra davanın esasına girmeye gerek varsa, tarafları duruşmaya davet eder. Mahkemenin yapacağı usul incelemesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na dayanır ve yukarıda detaylı olarak anlatılmıştır. Esas ise sizin talebiniz ve öne sürdüğünüz maddi vakıalardan oluşur. Bu nedenle dilekçeler aşamasında kendinizi iyi ifade etmeniz, olayları temiz bir dille sade ve anlaşılır şekilde anlatmanız gerekmektedir. Ayrıca asla yalan beyanda bulunmamanız, maddi vakıaları çarptırmamanız gerekmektedir, çünkü hakimler dilekçe ve cevap aşamasında genellikle dava yönünden bir karara varırlar. Dilekçeler aşamasında sizin haklı olduğunuzu düşünürken, mahkeme esnasında olayları çarptırmış olduğunuz anlaşılırsa mahkeme süreci sizin için biraz zorlu geçecektir.

Tek Celsede Nasıl Boşanılır?

Halk arasında bu tabir sıkça kullanılır. Ancak uygulamada bu kadar sık rastlanan bir durum değildir. Tek celsede boşanma kararının verilebilmesi için ya hakimin evlilik birliğinin tümden yok olduğuna kanaat getirmesi gerekir ya da tarafların hukuk düzeni içerisinde anlaşarak mahkeme önüne gelip, hakimin önünde boşanma iradelerini tekrar ederek boşanmaları gerekir.

Evlilik birliğinin tümden yok olması, davalı eşin davacı eşin canına kasıt etmesiyle, davalı eşin davacı eşi fuhuşa veya onursuz yaşam sürmeye zorlamasıyla veya insan onuruna yakışmayacak muameleye maruz bırakmasıyla, aldatmasıyla, zorla alıkoyması ve zorla evlenmesiyle vb. hallerde mümkün olur. Bu durumda dahi hakimin evliliği devam ettirmekte fayda görmemesi ve kusurlu tarafın kusurluluğunu ortadan kaldıracak bir sebep bulunmadığına kanaat getirmesi gerekir.

Anlaşmalı boşanma için taraflar mahkemeye başvurmadan önce bir protokol hazırlayarak imzalarlar, imzalanan protokolle birlikte mahkemeye başvurulur. Hakim protokolü inceler, genel ahlaka ve hukuk kurallarına aykırı bir durum olmaması halinde protokolü onaylayarak boşanmaya karar verir. Ancak henüz yeni doğmuş bebeğin anneden ayrılması, taraflardan birinin ahlaka ve akla aykırı bir yaptırımla karşı karşıya kalması gibi durumlarda protokol onaylanmaz. Ayrıca protokol hukuka uygun olsa dahi, hakim son defa ayrılma iradelerini sözlü olarak duymak zorundadır. Protokolü imzalamış olmasına rağmen taraflardan biri boşanmaktan son anda vazgeçerse, hakim protokole göre işlem yapıp evlilik birliğinin anlaşmalı boşanma yoluyla sonlandırıldığına karar veremez. Bu durum Yargıtay Hukuk Genel Kurulunda görüşülmüş ve bu yönde bir içtihat oluşmuştur. Davaya normal çekişmeli boşanma davası olarak devam etmek zorundadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.