Endüstri 4.0 Nedir? Amacı ,Pozitif Yönleri ve Faydaları ve Zararları

Mühendisler Arasında En Çok Konuşulan Konuların Başında Endüstri 4.0 Devrimi Gelmekte… Endüstri 4.0 Nedir Avantajları ,Zararları , İstihdam ‘a Katkıları Gibi Bir Çok Aklınıza Takılan Sorunun Cevabı Özel Haberimizde…

Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 aslında 4. endüstri devrimi olarak ta adlandırılmakta. Fakat artık mühendislerin dilinde Endüstri 4.0  kullanılmakta. Aslında 2011 yılında Hannover Fuarında Endüstri 4.0  terimi kullanılmaya başlandı. Üreten ülkelerin 2014 yılından sonra ayak uydurmaları gereken bir sanayi ve endüstri devrimi Endüstri 4.0 olarak adlandırılmaktadır. Aslında ilk zamanlar Almanya ‘da Endüstri 4.0 dillendirilirken günümüzde Tüm ülkelerde uygulanması gereken bir devrim olduğu anlaşılmıştır. Endüstri 4.0 aslında teknolojinin günümüze kattığı bir strateji planıdır. ,

Endüstri 4.0 = Akıllı Kendi Kendini Yönetebilen Fabrikalar 

Endüstri-4.0-avantajlari

Endüstri 4.0’ın Amacı:

Endüstri 4.0 aslında günümüzün Bilişim teknolojisi ile Endüstriyi bütünleştirme stratejisi. Endüstri 4.0 devriminin asıl amacı az maliyet az yer kaplama minimum enerji kullanımı , az ısı üretimi, işletim sistemi ve yazılım olarak tutum, kaynak ve az bellek kullanma bunların yanında ise yüksek hızda ve güvenilirlikte çalışma eski işlere nazaran en az 2 kat verim ve daha kaliteli ürün.

Aslında Endüstri 4.0  en büyük amacı her işlemi bilgisayar ile yönetilebilir hale getirmek. Tabi ki bu konuda da scada yazılımları ve otomasyon yazılımlarına çok büyük pay düşmekte.

endustri-4.0-teknolojisi

Endüstri 4.0’ın Etkileri ve Pozitif Yönleri:

Endüstri 4.0  ile artık üretim daha hızlı güvenli ve teknolojik olacağı için fiyatlarda buna göre daha uygun hale gelebilecektir. Verilen hizmetler daha sorunsuz ve uzun ömürlü olacaktır. Bir otomobil fabrikası düşünün. Fabrika tamamen otomasyon sistemleri ile yönetilecek ve kusurlar en aza indirilecek. Kullandığınız otomobilin fiyatı daha uygun hale gelecek ve daha uzun ömürlü olacak. Siz daha uygun fiyata aldığınız ürünü daha uzun yıllar kullanabileceksiniz. Endüstri 4.0  devriminin de aslında asıl amacı bu.

Endüstri-4.0-avantajlari-neler

Endüstri 4.0’ın Negatif Yönleri:

Endüstri 4.0  negatif yönleri de maalesef var. Beden emeği ile çalışan insanların işsiz kalması ve önceki sanayi devrimlerinde işsiz kalan teknik elemanların yanına mühendislerinde eklenme ihtimali. Tabi ki üretim maliyetlerinin düşmesi Üretim Fabrikalarının farklı yönlerde istihdam sağlama ihtimali de oluşturur. Fakat yinede Endüstri 4.0 devriminin işsizlik rakamlarını olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçektir.

Endüstri-4.0-avantajlari2

Endüstri 4.0 Zorlukları ve Planlaması

Endüstri 4.0  aslında sanıldığı kadar hayata geçirmek kolay değil. Öncelikle en büyük problemlerden biri Endüstri 4.0  devrimine ayak uyduracak firmaların riskleri göze alması ve şirket ortaklarının arasında yaşanabilecek uzlaşmazlıklar. Bu sıkıntılar aslında Endüstri 4.0  devriminin en büyük sorunu diyebiliriz. Çünkü ilk başlangıç yüksek maliyet gerektirecektir.

Endüstri 4.0 devriminde bir sorunla karşılaşıldığında yine maliyet konusunda yüksek rakamlar çıkabilmektedir. Bu durumda şirketin mali yapısının beklenmeyen yükske maliyetleri karşılayacak durumda olması gerekmektedir.

Endüstri 4.0 geçiş süresinin uzun ve zor bir yol olması ve bu yola çıkarken bir strateji belirlenmesi ve bu stratejiden sapılmaması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.