Erenköy Cemaati Nedir? Nasıl Girilir? Amaçları ve Lideri Kim?

Çok Sık Duymaya Başladığımız Erenköy Cemaati Kimdir? Hangi Gruplar Tarafından Desteklenmekte… Erenköy Cemaatinin Amacı Nedir? Erenköy Cemaati Kurucusu ve Lideri Kimdir? Erenköy Cemaatine Nasıl Girilir? Tüm Detaylar Haberimizde…

Erenköy Cemaati Nedir

Muhammed Bahaüddin Nakşıbend’in esaslarını koyduğu Nakşibendilik düşüncesiyle hareket eden bir başka cemaattir.Pek bilinen bir cemaat olmamasının nedeni Nakşibendiliğin diğer kollarının ülke genelinde daha yaygın ve baskın olmasıdır. Kısacası Nakşibendilik görüşüyle hareket eden ve bazı noktalarda birbirinden ayrılıp kollar oluşturan bir diğer cemaattir.

Erenköy Cemaatinin Amacı Nedir

Her cemaatte olduğu gibi Erenköy cemaatinde de amaç İslami ilimleri sevgi ve hoşgörü çerçevesinde yaymaktır. Ancak Erenköy cemaatinin mensupları daha çok esnaf ve iş adamlarından oluşmaktadır. Bu cemaatin Aziz Mahmut Hüdayi isimli bir vakfı vardır ve bu vakıfta gelecek himmetleri toplamaktadır.

erenkoy-cemaati-aziz-mahmud-hudayi-vakfi
Cemaat savunduğu görüşleri yine kendisine ait olan Altınoluk dergisinde yazmaktadır. Bu cemaat maddi anlamda diğer cemaatlere göre daha güçlüdür bunu da mensup olanların ekonomik gücüne borçludur.

Erenköy Cemaatinin Kurucusu Ve Lideri Kimdir?

Cumhuriyetin ilanıyla beraber tekkeler kapatıldı ve bu olaydan sonra Mahmut Sami Ramazanoğlu İstanbul’un Erenköy ilçesine yerleşti. Mahmud Sami Ramazanoğlu aslında Erbilli Mehmet Esat efendinin halifesidir ve ilim yayma görevini ondan devralmıştır. Mahmut Sami Ramazanoğlu’nun vefatının ardından cemaat liderliği görevini Musa Topbaş üstlendi. Ve günümüzde Erenköy cemaatinin lideri Osman Nuri Topbaş’tır.

Erenköy Cemaatinin Amacı Nedir

erenkoy-cemaati-nasil-girilir

İslamiyeti Nakşibendilik düşüncesiyle yaymaya çalışır ve bunun için günümüz teknolojisine uygun yöntemler kullanır. Her ay düzenli olarak dergi çıkartır ve bu dergide dini ilimlerle alakalı detaylara yer verir.

Erenköy Cemaatine Nasıl Girilir

Cemaate ait olan Aziz Mahmut Hüdayi vakfına gidip bilgi alabilir, derslere katılabilirsiniz. Bunun yanında hemen her cemaatin kendisine ait kursu, camisi vardır. Bu merkezlere gidip derslere katılmak istediğinizi belirtmelisiniz. Herhangi bir resmiyeti olmayan Erenköy cemaatine girecekseniz esnaf veya iş adamı grubuna dahil olmalısınız. Bu bir zorunluluk değil ancak grubun çoğunluğunu bu kesim oluşturmaktadır.

Erenköy Cemaatinin Kurucusu Mahmud Sami Ramazanoğlu Kimdir?

Mahmud-Sami-Ramazanoğlu-kimdir

1892 senesinde Adana’da dünyaya geldi ve ailesi Türk boylarından bir tanesidir. Ailesinin yanında dini ve ilmi öğrenimini tamamlamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra tekkelerin kapatılmasıyla Mahmud Sami Ramazanoğlu camilerde sohbet vererek irşad görevini yerine getirmeye başladı. Kereste dükkanı vardı ve geçimini bu dükkanla sağlıyordu. Ömrünün sonlarına doğru ülke genelinde ismi yaygınlaşmaya başladı ve bu ünden dolayı inzivaya çekildi. 12 şubat 1984 senesinde vefat etmiştir ve kabiri Cennet-ül Baki’dedir.

Erenköy Cemaatinin Hocaları Kimler

osman-nuri-topbas-erenkoy-cemaati

Cemaatin hocalarından en bilineni günümüzdeki lideri Osman Nuri Topbaş’tır. Hoca liseye gittiği yıllarda Necip Fazılı tanımıştır ve yakın çevresindeki isimlerdendir. Liseyi bitirdikten sonra ticareteatılmıştır ve dini vazifelerini de bir yandan sürdürür olmuştur. Bünyesine bulunan hemen her isim ticaretle haşır neşirdir ve buna hocaları da kurucuları da dahildir.

Erenköy Cemaati İletişim

Osman Nuri Topbaş’a ait internet sitesinden Erenköy cemaatiyle iletişime geçebilirsiniz. Osman Nuri Topbaş Hoca efendi resmi sitesi : https://www.osmannuritopbas.com


Haberimiz internet üzerindeki kaynaklardan derlenmiştir. Amacımız Herhangi bir cemaati övmek yada yermek değildir. Sadece Genel bilgi olarak bu haber hazırlanmıştır. İstediğiniz düzeltmeler yada fikirleriniz varsa lütfen yorum kısmından bize yazınız…

Yorumlar
  1. Osman dedi ki:

    Hoca efendi ile nasıl görüşebiliriz,tanışmak istiyorum

  2. Özkan bayraktar dedi ki:

    Bu cemaate girmek istiyorum

  3. Aziz dedi ki:

    Merhaba. Nakşibendilik mesleğinize katılmayı ve büyük hoca Usman Nuri Topash’ın müridi olmayı çok isterim. Ben bir Türkmenim ve İran’da bir Türkmen şehrinde yaşıyorum. Lütfen bana yol göster