Et Beni Neden Çıkar ? Et Beni Tedavisi ve Çeşitleri? Et Beni Tehlikeli mi?

Et Beni Neden Çıkar ? Et Beni Tedavisi ve Çeşitleri? Et Beni Tehlikeli mi? Et beni Nasıl Tedavi Edilir? Et beninden Kurtulma Yöntemleri, Et Beni Kurutma Yöntemleri,  Et Beni Bulaşıcı mıdır? Başkasına Bulaşır mı? Et Beni Belirtileri Neler?, Et Beni Neden Çıkar?

Dermatoloji uzmanlarının en çok ilgilendiği hastaların sorunlarının başında et beni sorunları gelmektedir. Özellikle 30 35 yaş sonrasında insanlarda görülmeye başlar. Et beni aslında bir deri tümörüdür. Yetişkinlerde ortalama her 10 kişiden 3 kişide et beni görüşmektedir. Et benlerinin %95 oranında genellikle zararsızdır. Et benlerinin örüntüsü haricinde herhangi bir zararı yoktur. Tabi ki özellikle yüz bölgesinde alın bölgesinde çıkan et benleri insanları görsel olarak rahatsız edebilmektedir. Türkiye’de et beni şikayetlerinin %90 ‘ı sırt ve ense bölgesinde çıkan et benlerinden oluşmaktadır. Hastalar genellikle estetik açıdan et benlerini aldırmak istemedir. Ayrıca et benleri tahriş olduğunda kaşıntı kanama ağrı enfeksiyon gibi durumlarda Dermotoloji uzmanlarına başvurmaktadır.

et-beni-tedavisi2

Et Beni Nedir?

Konumuzun başında da dediğimiz gibi et beni insanlarda çok sık görülen bir zararsız deri urlarıdır. Deri kanserine dönüşme oranı %1  den daha azdır. Çok nadir olarak deri kanseri görülmektedir. Et benleri en çok boyun , koltuk altı, sırt , kasık gibi bölgelerde sık sık görülmektedir. Et beni boyutları özellikle mercimek ile nohut boyutlarında olabilir. Bilimsel olarak anlatmak gerekirse ince bir sapla deri ile bağlantısı olan yumuşak ve dışa çıkan bir et parçası olarak tanımlayabiliriz. İyi huylu tümördür. Tıp dilinde Ribroepitelyal polip Akrodordon denilir.

Rengi genellikle derinizin renginde yada hafif pembe olabilir. Koyu renkli benler genellikle yok olmaz.

Et Beni Belirtileri Neler?

Et benleri genellikle mercimek ile nohut büyüklüklerinde olmaktadır. Yanı 3 mm ile 2 cm boyutlarında et benleri olabilmektedir. Et benleri büyüme ihtimali vardır. Özellikle ense boyun bölgelerinde et benleri büyüme ihtimali daha yüksektir.

Et benleri en çok görüldüğü bölgeler: Göz kapakları ve göz çevresi, Ense , Boyun, Kasık, Genital bölge, Koltuk altı, alın, meme civarları

ET benleri yapılan son araştırmalarda genellikle aileden genetik miras olarak geldiği görülmekte. Et benleri genellikle kökleri çok hafiftir . Sadece et beni olan kişilerde boyutları büyük ise görsel açıdan sıkıntı verebilir yada kıyafetlere takılabilir kaşıntı yapabilir üzerine dokunduğunuzda acı hissedilebilir. Bu gibi durumlarda dermatoloji doktorları tarafından  basit operasyonlarla et benleri alınabilmektedir.

et-beni-tedavisi1

Et Beni Neden Çıkar ?

Et beni neden çıkar sorusu aslında en çok sorulan soruların başında gelir. Kadın erkek ayırt etmez. Orta yaş üzeri özellikle 30 35 yaş sonrasında çok fazla görüşmektedir. Et benleri oluşumuna sebep olan faktörler başlıca şunlardır.

Aileden Genetik Miras : Ailesinde et beni olanlarda et beni görülmesi çok daha sık rastlanılmaktadır. Özellikle babada et beni olması çocuklarda et beni olasılığını %60 oranında arttırmaktadır.

Hamilelik Dönemi : Hamilelik döneminde çok fazla et beni görüşebilmetkedir. Hormon seviyelerinde değişmeler nedeniyle et beni gebelik döneminde çok sık görüşebilmektedir. Hamilelikte çıkan et benleri genellikle geçicidir.

Diyabet: Özellikle diyabet hastalarında et beni görüşme olasılığı çok fazladır.

Obezite: Aşırı kilo problemi olanlarda et beni görüşme olasılığı %50 oranında fazladır.

Trigliserit Yüksekliği : Trigliserit Yüksekliği et beni oluşumu için imkan sağlamaktadır. Bu nedenle metabolik olarak Trigliserit Yüksekliği varsa et beni oluşma ihtimali yüksektir.

Et Beni Kendiliğinden Geçer mi?

Et benleri kendi kendine %90 oranında geçmemektedir. Özellikle elle oynanan ve koparılan et benleri geçmez. Et benlerinde tedavi oldukça başarılıdır. Bu nedenle rahatsızlık veriyorsa tedavi yöntemi ile et beninden kurtulabilir.

Et Beni Kansere Dönüşebilir mi?

Et benleri iyi huylu tümörlerdir. Deri kanseri dönüşmez. Fakat görünen bir bölgede ise ve uzun süre ihmal edilirse büyüme eğilime girebilir. Özellikle elle kopartmak et benlerinin büyümesine sebep olabilmektedir.

 Et Beni Bulaşıcı mıdır? Başkasına Bulaşır mı?

Et benleri kesinlikle bulaşıcı değildir. Et benleri bakteri virüs gibi etkenlerden oluşmaz tamamen deri yapısından oluşmakta. Bu nedenle ortak eşya kullanımı ile bulaşmaz. Temas ile bulaşma ihtimali yoktur.

et-beni-tedavisi4

Et beni ile Diğer Benlerin Farkları

Et beni ile diğer benleri ayırt etmek dermatoloji uzmanı tarafından incelenerek yapılmalıdır. Özellikle et benleri çapı kendinden küçük bir sağ bulunmaktadır. Et benlerinde kök olmaz. Renkleri derinizin rengindedir. Bazen kanlanma nedeniyle mor yada siyaha dönüşebilmektedir.

Et Beni ile Siğil Arasında Farklar

Siğiller ile et benlerini ayrı olarak değerlendirmek gerekir. Siğiller HPV nin yol açtığı bulaşıcı ve et benlerine göre daha tehlikeli bir hastalıktır. Siğiller pürüzlüdür. Et benleri ise pürüzsüzdür. Siğiller genellikle krem rengi kahverengi pembe ve kırmızı tonlarında olur. Et benleri ise genellikle derinizin rengindedir. Siğiller kasık bölgesinde özellikle bir koku ile kendini belli eder. Et benleri herhangi bir koku oluşturmaz.

Et Benlerinin Yaşama Olumsuz Etkileri

Et benleri en çok estetik açıdan insanların günlük yaşantısını sıkıntıya sokabilir. Özellikle büyük et benleri çok fazla dikkat çeker ve görüntüsü açısından rahatsızlık verebilir. Genelde et beni sebebi ile doktora başvuran hastaların genel başvuru nedenlerini 5 başlıkta inceleyebiliriz.

Görünüm : Özellikle göz kapağı ve çevresi boyun ense ve alın gibi bölgelerde çıkan et benleri hastayı estetik açıdan çok fazla rahatsız etmektedir.

Cinsel Yaşama Etkisi : Et benleri özellikle kadınlarda vajina bölgesinde çok fazla görülmektedir. Ayrıca erkeklerde de cinsel organda et beni oluşabilir. Bu nedenle et benlerinden kurtulmak istenebilir.

Et beni Kaşıntısı: Et benleri genellikle terleme nedeniyle kaşıntı yapabilir. Ayrıca kıyafetleri giyerken tahriş olabilir. Bu nedenle et benleri aldırmak için doktora başvurulmakta.

Et Beni Kanaması : Özellikle kıyafet ve aksesuarlar nedeniyle et benleri tahriş olması ile birlikte kanama olabilir. Et benleri çok nedir olsa da kan toplayıp rahatsızlık verebilmektedir.

Ağrı Enfeksiyon : Et benleri tahriş edilmesi ve kopartılması nedeniyle mikrop kapabilir. Ağrılı şişlikler olabilmektedir.

Et Benlerine Yapılan Yanlış Müdahaleler

Et benleri genellikle ilk çıktığında çevrenizde görenlerden bir çok akıl veren olabilir. Fakat et benlerine müdahale etmek et benlerinin büyümesine sebep olur. Özellikle en çok yapılan yanlışların başında et benlerini elle çevirerek kopartmak gelmektedir. Fakat et benleri hızlı bir şekilde yeniden kendini yeniler. Et benlerini koparmak daha fazla büyümesine sebep olabilmektedir.

Diğer yapılan yanlışlar ise ; Devamlı kaşımak ve elle çevirmek, Makas Falçata ve Bıçak ile kesmek. İple sıkarak boğma yapmak, Asitli ilaçlar kullanarak kurutmaya çalışmak yapılan en büyük yanlışların başında gelir.

Et benlerine yapılan müdahaleler tahriş kanama ve enfeksiyon gibi sonuçlar doğurabilmektedir.

Et beni Nasıl Tedavi Edilir? Et beninden Kurtulma Yöntemleri

Et benleri genellikle komplikasyon oluşmamış ise mutlak tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Sadece kanama ağrı ve estetik açıdan rahatsızlık veriyorsa tedavi edilebilir. Et benlerinden kurtulmak için aşağıdaki yöntemler en çok kullanılan ve en doğru yöntemlerdir.

Radyocerrahi Tedavi

En çok tercih edilen ve en iyi sonuç veren et beni tedavisidir. Et benini tamamen kurutur ve iz bırakmaz. Başarı oranı en yüksek tedavi yöntemidir.

Kriyoterapi

Bu yöntem sıvı azot ile dondurma yönteminin adıdır. En çok kullanılan yöntemlerden biridir. Fakat bu yöntem ile bazı izler kalabilmektedir. Bu nedenle uygulama yapılırken dozun iyi ayarlanması gerekmektedir.

Ligasyon

Bu yöntem en çok duyduğunuz yöntemlerdendir. Cerrahi iplik ile et beni boğularak et beninin düşmesi sağlanabilmektedir. Genellikle etkisi düşüktür ve et beni tekrarlaya bilmektedir. Bu nedenle son dönemlerde çok fazla tercih edilmez.

Cerrahi Müdahale

Et benleri genellikle 1 cm üzerinde ise Cerrahi müdahale tavsiye edilir. Cerrahi yöntem ile bistüri sayesinde kesilir ve sütür yöntemi ile sorunsuz ve iz kalmadan et beni yok edilir.

Ablatif Lazer

Deriden çok kabarık olmayan et benlerinde genellikle uygulanır. Ablatif lazer ile çok güzel neticeler alınmaktadır.

Yukarıdaki tedavi yöntemleri neredeyse hepsi son derece iyi sonuçlar vermektedir. Fakat yapılan işlemlerden sonra kesinlikle 1-2 hafta doktor kontrolü yapılmalıdır. Bu işlemler dermatoloji uzmanları tarafından yapılması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.