Evde Sağlıklı Fermente Edilmiş Ketçap Tarifi

Vazgeçilmez Tatlardan Ketçap Evde Nasıl Yapılır? En Sağlıklı ve Tadına Doyulmaz Fermante Ketçap Nasıl Hazırlanır? Evde Muhteşem Tada Sahip Çocukların Bayılacağı Ketçap Nasıl Hazırlanır? Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Günümüzde marketlerde satılan ketçapların içeriğini okuduğunuzda dehşete düşebilirsiniz. Hazır ketçapların içerisinde bir çok koruyucu ve kimyasal madde bulunmakta. Bunların bir çoğu tat vermek için bir çoğuda bozulmasını engellemek için katılmakta. Tabi ki sağlığa da bir o kadar zararlı maddeler. Çocukların ise vazgeçilmezi patates kızartması… Peki hem sağlıklı hemde faydalı bir ketçapı evinizde kolaylıkla yapabileceğinizi biliyor musunuz? Aslında çok basit. Size aşağıdaki anlatacağım tarif ile fermante ketçap nasıl yapabileceğini anlatacağım. Fermente ürünler konusunda biraz araştırma yaparsanız tüm dünyanın fermente ürünler kullanmaya geçtiğini göreceksiniz.

evde-fermante-ketcap-yapimi2

Fermente Ketçap Malzemeleri :

600 Ml domates suyu (Rendelenmiş olabilir yada hazır.)

4 kaşık organik ya da ev yapımı salça(kesinlikle ev yapımı tavsiye ederim)

150 ml klorsuz su(içme suyu)

¼ su bardağı süt kefirinin sarı suyu, su kefiri(evde kefir yapıyorsanız şişenin üstünde kalan su, Bulunmazsa peynir altı suyu)

2 yemek kaşığı doğal bal(tat keyfinize göre 3 kaşık olabilir)

1 küçük boy soğan

6-7  diş sarımsak

10 yemek kaşığı ev yapımı veya organik elma sirkesi

2 çay kaşığı kaya tuzu (rafine olmayan olmasına dikkat edilmeli)

Baharatlar. ( 1 tatlı kaşığı karabiber, acı pul biber, kişniş, rendelenmiş muskat, kimyon, fesleğen ve nane )

evde-fermante-ketcap-yapimi

Fermente Ketçap Yapılışı :

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor yaptığınız ketçap kesinlikle bozulma ihtimali yok. Buzdolabında sakladığınız sürece istediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Ayrıca fermante ürün olduğu için durdukça tadı daha güzel olacaktır. Ayrıca içine kattığımız bal hazır aldığımız ketçapların içerisinde bulunan koruyucuların yerine geçmekte. Hem sağlıklı hem faydalı oluyor. Ayrıca sağlıklı olması için sarı kefir suyu kullanıyoruz. Buda hem fermante olmasını hemde dost bakterilerin ketçabımız da bulunmasını sağlıyor.

Şimdi bu kadar bilgiden sonra gelelim Fermante ev Ketçabı Nasıl Yapıcaz?

Yapımı son derece basit. Domates suyunu kaynatıp koyu bir hale gelmesini sağlayın . sonra hafif suda erittiğiniz salçayı ilave ederek yoğunluğunu ayarlayın. Ne kadar salça ilave ederseniz o kadar koyulaşacaktır. sonra soğanımızı alıp iyice parçalatın. ağıza gelmicek kadar ufak hale getirebilirsiniz. Buda isteğe başlıdır. İsterseniz biraz ufak parçalı da bırakabilirsiniz. Gelelim en faydalı malzemeye… Tabiki sarımsak… Sarımsakları 1 çay kaşığı tuz ile iyice ezip içine karıştırın. Son olarak bal sirke ve baharat karışımlarınızı ekleyerek iyice karıştırın. Ağız tadınıza göre ayarlamak içni tadına bu sırada bakın. Acı istiyorsanız biraz daha baharat ekleyebilirsiniz.

evde-fermante-ketcap-yapimi3

Eğer tadı ağzınıza layık olmuşsa cam bir kavanoza alın . Tabi ki hemen servis etmiyoruz. Cam kavanozun ağzını sıkıca kapatıp karanlık bir ortamda ortalama 5 gün bekletin ve daha sonra servis edin. Kesinlikle diğer ketçaplardan çok daha güzel bir tadı olacaktır.

Afiyet olsun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.