Facebook Yazışmaları Boşanmada Delil Olur mu?

Facebook Kayıtları Boşanmada Delil Olur mu? , Facebook Mesajları Boşanmada İşe Yarar mı?, Facebook Yazışmaları Aldatma Sayılır mı?

FACEBOOK KAYITLARI BOŞANMA DAVASINDA DELİL OLUR MU?

Hızla gelişen teknolojinin birçok nokta üzerinde etkisi oldu ve mahkemelerde kullanılan kanıtları da etkiledi. Bireylerin sosyal medya hesaplarının ve dolayısıyla çevrimiçi yaşamlarının mahkeme konusu olup olmadığı ve burada yer alan payların veya yazışmaların davalarda delil olup olmayacağı sıklıkla tartışılmaktadır. Boşanma davaları, sosyal medya hesaplarının ve burada paylaşılanların değerinin tartışıldığı en sık tartışılan ortamlar arasındadır. Özellikle aldatma, kötü yaşam vs. bu durumlarda diğer tarafın delil olarak ifadeleri kullanılabilmektedir. Bu noktada boşanma davalarını inceleyecek olursak, boşanma davalarında karşı tarafın sosyal medya hesaplarındaki mesaj ve kayıtlarının delil olarak değerlendirilebilmesi için vurgulanması gereken nokta, elde edilen sosyal medya yazışmalarının veya fotoğraflarının yasal olarak elde edilmesidir. Kanun uyarınca elde edilen bu verilerin boşanma davalarında delil oluşturacağı açıktır. Örneğin, eşin Facebook veya Twitter hesabı üzerinden paylaştığı yayınlar veya hesap sahibinin özel veya gizli alanı ile ilgili olmayan, herkesin görebildiği ve erişilebilir olduğu gibi herkese açık olarak yapılan fotoğraflar veya yer bildirimleri varsa, boşanma sebebi teşkil eder, bu veriler davada delil olarak kabul edilir ve esas alınabilir.

SOSYAL MEDYA ŞİFRELERİ KIRILARAK ELDE EDİLEN VERİLERİN DURUMU

Buradaki asıl sorun yasadışı yollardan elde edilenlerdir. Yüksek Mahkeme tarafından kabul edilen görüşe göre, yasadışı yollardan elde edilen delillerin içeriği doğru olsa bile, yasa dışıdır ve mahkeme tarafından esas alınamaz. Boşanma davaları açısından, davacı eşinin sosyal medya hesaplarında gizlice oturum açarsa, şifresini alır ve hesabından haberi olmadan erişir veya benzer şekilde, eşinin rızası, gizli içeriği veya açıklanmayan özel yazışması olmadan hesaba erişirse bu veriler boşanma davasında delil olarak kabul edilmeyecektir. Örneğin, kişi; sosyal medya üzerinden gerçekleşen yazışmadan eşinin kendisini aldattığı sosyal medya hesabının şifresini kırarak, sadece bu kanıtlara dayanması durumunda, yazışmayı ele geçiren eş, bu eyleme, bilgi sistemine yetkisiz erişim (TCK md. 243), duruma göre bilgi sistemindeki verilere müdahale (TCK md. 244) veya yasa dışı kişisel veriler (TCK md. 136) suçları sebebiyle cezalandırılabilir.

Ancak, Mahkeme Kanunu Genel Kurulu’nun 2002 yılında aldığı kararla, aynı çatı altında yaşayan eşlerin özel hayatları iç içedir, özel alanın sınırları belirsizdir, bu nedenle eğer bir eş diğerinin günlük, mektup veya sosyal medya mesajlarını fotoğrafa alırsa ki bu durum özel hayat alanı ile ilgili olsa bile boşanma davasında delil olarak kabul edileceğine karar vermiştir. Ancak, bu, Yüksek Mahkeme Genel Kurulu tarafından ulaşılan bir sonuçtur. Dolayısıyla eşlerin birlikte yaşamalarına rağmen kendi özel alanlarına sahip olmaları, bu özel alanın mahremiyeti nedeniyle, bu özel alandan elde edilen bilgiler, boşanma davalarında delil olarak kabul edilmenin doğru olmayacağı söylenmelidir.

SOSYAL AĞLARDAKİ VERİLER BOŞANMADA DELİL OLUR MU?

Whatsapp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir mesajlaşma ve arama uygulaması olarak üretilmiştir. Kullanıcıların internet bağlantısı üzerinden birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz görüşme, sesli ve yazılı mesaj göndermesini sağlar. Sohbetler, ses kayıtları, fotoğraflar, video paylaşımı ve elbette Whatsapp üzerinden yazışmalar boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir. Aldatma ile ilgili konuşmalar, özellikle Whatsapp aracılığıyla, uzman raporlarıyla kanıtlanabilir. Eşler arasında hakaret, tehdit, aşağılanma ve hakaret sözlerini içeren konuşmalar ve kayıtlar da boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir. Bu nedenle, sadece aldatma değil, hakaret ve tehdit gibi suç içeren whatsapp kayıtları da boşanma kanıtı olarak kullanılabilir. Whatsapp konuşmalarının mahkemede açık kanıt olarak kabul edilebilmesi için uzman adli bilişim uzmanı tarafından verilen uzman raporu gereklidir. Bu kayıtların hangi numaraya gönderildiğine dair kesin kanıtların belirlenmesi için uzman tespiti zorunludur. Bununla birlikte, whatsapp uluslararası bir kuruluş olduğundan, ilgili kayıtlardan bu kayıtlar hakkında ayrıntılı bilgi talep etmek mümkündür ve bu kayıtları Whatsapp gizlilik sözleşmesine göre hukuk mahkemeleriyle paylaşmak mümkündür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.