Geniz Eti Ameliyatı Olanların Yorumları ve Fiyatlar 2024

18.08.2024 10:22
A+
A-

Geniz Eti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?,Geniz Eti Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?,Geniz Eti Ameliyatı Neden Yapılır?, Geniz Eti Büyümesi Neden Oluşur?, Geniz Eti Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler, Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?

Geniz Eti Ameliyatı

Geniz eti ameliyatı; geniz etinin çıkarılmasını içeren cerrahi bir işlemdir. Geniz eti, burnun arkasında ve ağzın çatısının üstünde bulunan lenf dokusudur. Geniz eti cerrahisi enfeksiyonlar, genleşmiş geniz eti veya uyku apnesini düzeltmek için yapılabilir. Bu operasyon en yaygın olarak 3 ile 9 yaş arasındaki çocuklarda yapılır. Ancak genişlemiş geniz etleri olan yetişkinlerde de yapılabilir. Ameliyat genellikle bir saatten az sürer ve hastalar işlemden yaklaşık 1-2 gün sonra evlerine gidebilirler.

Geniz Eti Ameliyatı Nedir?

Geniz eti ameliyatı, özellikle tekrarlayan enfeksiyonları olan çocuklarda kronik orta kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Geniz etlerine genellikle bakteri bulaşır ve östaki borusunu tıkayabilirler. Bu, havanın orta kulağınızdan dışarı çıkmasını önler ve bakterilerin büyümesine izin vererek enfeksiyona neden olur. Böyle durumlarda kişi sıklıkla enfeksiyona bağlı olarak rahatsızlıklar yaşar.

Geniz eti ameliyatı olduğunuzda size genel veya spinal anestezi verilecektir. Cerrahınız burnunuzun arkasını ve elmacık kemiklerinizi kesecek, ardından bademcikleriniz ve boğazınızdan bir miktar doku çıkaracaktır. Bu, östaki borunuzdaki basıncı azaltır ve düzgün şekilde boşalmalarını sağlar. Bu arada çoğu kişi Geniz eti ameliyatında iki hafta içinde iyileşir. Ancak herhangi bir şişme veya morarmanın tamamen inmesi altı hafta kadar sürebilir.

Geniz Eti Ameliyatı Neden Yapılır?

Geniz eti ameliyatı, burun tabanının yakınında bulunan küçük bezler olan geniz etlerini çıkaran cerrahi bir işlemdir. Geniz etleri; şişebilen ve solunum ve işitme ile ilgili sorunlara neden olabilen lenfatik dokudur. Dolayısıyla böyle durumlarda geniz eti ameliyatı olmak gerekmektedir. Genişlemiş geniz etiniz varsa, solunum yolunuzu tıkayabilir ve burnunuzdan nefes almayı zorlaştırabilirler. Ayrıca geniz etiniz de enfekte olabilir ve kulaklarınızda veya sinüslerinizde ağrıya neden olabilir.  Aşağıda sıraladığımız durumlarda geniz eti ameliyatının önerildiği bilinmektedir;

  • Uyku apnesini tedavi etmek için
  • Büyümüş geniz etlerini tedavi etmek için
  • Boğaz ağrısı veya bademcik iltihabı gibi enfeksiyonları tedavi etmek için

geniz-eti-nasil-alinir

Geniz eti cerrahisi, geniz etlerini çıkarmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Geniz etleri, burun ve boğazın arkasında bulunan bir lenf dokusu kütlesidir. Bunlar; bademciklere benzerler. Ancak daha küçüktürler. Bu arada geniz eti uyku sırasında şişebilir ve nefes almayı engelleyebilir veya çocukların yutmasını zorlaştırabilir. Geniz etleri ayrıca işitme kaybına, horlamaya ve ağızdan nefes almaya neden olabilir. Soğuk algınlığı veya başka bir viral enfeksiyonunuz olduğunda da geniz etleri enfekte edilebilir. Böyle durumlarda geniz eti ameliyatı önerilmektedir.

Geniz eti ameliyatı gereken bazı durumlarda, işlemden önce ağzınızın içini görüntülemek için ağız içi kamera tekniği kullanılması gerekebilir. Bu, durumunuzu daha iyi anlamamıza ve doğru tanı ortaya konulmasını mümkün kılar. Bazı durumlarda, eğri bir septum (çarpık bir burun) nedeniyle nefes almada sorun yaşıyorsanız, doktorunuz geniz eti ameliyatını tavsiye edilebilir.  Bütün bu bilgiler ışığında geniz eti ameliyatının başarılı sonuçlar ortaya koyuyor olması, son zamanlarda sıklıkla tavsiye edilmesini mümkün kılar.

Geniz Eti Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Genel olarak geniz eti ameliyatının yaş aralığı gündeme geldiği zaman 3 ile 9 yaş arasında yaşlardan söz edebiliriz. Çünkü bademcik büyümesiyle enfeksiyonlardan kaynaklı sorunlar bu yaş aralığında yoğunlukla yaşanılmaktadır. Bununla birlikte geniz eti ameliyatının 3 yaşından sonra yapılmasının tercih edildiğini ifade edebiliriz. Şayet bebeklerde uyku sırasında geniz eti kaynaklı nefes durması problemleri yaşanılıyorsa böyle durumlarda erken yaşlarda geniz eti ameliyatının yapılması gerekmektedir.

geniz-eti-neden-alinir

Geniz Eti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Geniz eti cerrahisi, boğazınızda bulunan küçük lenfatik doku parçası olan geniz etlerini çıkarmak için yapılan küçük bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak horlama veya işitme ile ilgili sorunları tedavi etmek için bu yöntem tercih edilmektedir. Geniz eti ameliyatı genellikle yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Bu aşamada doktorunuzun talimatlarına bağlı olarak bir veya iki saat sonra eve dönebilmelisiniz.

Geniz eti ameliyatı oldukça güvenli bir işlemdir. Genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle operasyon sırasında uykuda olursunuz. Ameliyattan sonra uyanacağınız ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacağınız bir dinlenme odasına alınırsınız. Bu ameliyat genellikle ayakta tedavi prosedürü olarak yapılır. Ancak bazı kişilerin ameliyatlarını takiben bir gece hastanede kalmaları gerekebilir.

Geniz Eti Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Geniz eti ağızda küçük, kelebek şeklinde bir dokudur. Boğazın arka kısmından dışarı çıkar ve gıda partiküllerinin yakalanmasına ve akciğerlere girmesini önlemeye yardımcı olur. Geniz etleri; genellikle çocuklarda yetişkinlerden daha büyüktür. Yetişkinliğe kadar yaşla birlikte büyürler ve bazı insanlarda sorunlara neden olabilirler. Geniz etinin kimi zaman ileri yaşlara kadar pek bir şikayete neden olmadığını durumlar da yaşanılmaktadır.

Geniz eti büyümesi sorunu, burnunuzun arkasında bulunan geniz etlerinden kaynaklanan çocuklarda yaygın bir durumdur. Boyut olarak büyüyen burun etleri burun tıkanıklığına, boğaz enfeksiyonlarına ve kulak enfeksiyonlarına neden olur. Bazı durumlarda, bunlar da uyku apnesine yol açabilir. Dolayısıyla bu tarz bir sorunun biran önce tedavi edilmesi gerekmektedir.

Geniz eti tanısı gündeme geldiği zaman radyolojik görüntüleme teknolojilerin uygulanması karşımıza çıkmaktadır. Yine endoskopik görüntüleme teknolojileri de geniz etinin değerlendirilmesinde kritik bir öneme sahiptir. Böylece oldukça isabetli bir şekil geniz eti tanısının konulması mümkün olmaktadır.

Geniz Eti Büyümesi Neden Oluşur?

Geniz etleri, hücrelerin aşırı büyümesi nedeniyle büyür ve bu da onların şişmesine neden olur. Şişlik ayrıca hava yolunu daraltır ve bu da bazı insanlar için nefes almayı zorlaştırır. Geniz eti; enfekte olursa veya nefes almanızı engellerse geniz eti sorunları ortaya çıkabilir. Ağzınızdan değil de burnunuzdan nefes almakta zorlanıyorsanız, muhtemelen geniz eti büyümesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Geniz eti büyümesi, geniz etleri büyüdüğünde meydana gelir. Geniz etleri, burnun arkasında ve boğazınızdaki bademcikler arasında bulunan fasulye şeklindeki bir çift lenf dokusudur. Geniz eti dokusu, bağışıklık sistemi gelişimi için önemlidir. Bakterileri ve virüsleri yakalamaya yardımcı olur. Böylece akciğerlerinize ve vücudunuzun diğer bölümlerine ulaşamazlar. Geniz eti büyümesi genellikle aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir;

  • Alerjik rinit veya saman nezlesi gibi alerjiler
  • Burun, boğaz ve sinüslerde iltihaplanmaya neden olan bakteriyel veya viral enfeksiyonlar

Geniz etleri doğumdan itibaren mevcut olabilirler veya daha sonraki yaşamda gelişebilirler. Sonradan edinilmiş olan geniz eti büyümesi; genellikle alerjiler ve kronik sinüzit neden olur. Dolayısıyla bu tarz bir sorununuz varsa mutlaka tedavi olmanız gerekmektedir.

geniz-eti-ameliyati-nasil-yapilir

Geniz Eti Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler

Genel anesteziye ihtiyacınız olabileceğinden, ameliyatınızın olduğu gün gece yarısından sonra hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenecektir. Özellikle ameliyattan en az 24 saat önce soğuk algınlığı veya grip belirtileri olmadığından emin olmalısınız. Bir de tedavi gerektiren bir enfeksiyonunuz varsa, ilaçlarını reçete edildiği şekilde aldığından emin olmak durumundasınız. Ayrıca ameliyattan sonra nasıl bakılacağına dair daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşmalısınız.

Ameliyattan en az 24 saat önce sigara içmeyi veya tütün çiğnemeyi bırakmalısınız. Sigara içmek anesteziyi daha az etkili hale getirir ve operasyon sırasında veya sonrasında kanama riskini artırır. Ayrıca, ameliyat sırasında veya sonrasında kanın pıhtılaşmasını engelleyebileceğinden ameliyattan 24 saat önce alkolden kaçınmalısınız.

Ameliyattan üç gün önce aspirin veya ibuprofen almayı bırakmalısınız. Çünkü bu ilaçlar işlem sırasında kanamayı artırabilir. Çocuğunuzun herhangi bir ilaca alerjisi varsa, geniz eti ameliyatına müdahale etmeyecek alternatif tedaviler olup olmadığını doktorunuza sormalısınız. Bütün bu bilgiler ışığında geniz eti ameliyatı öncesinde doktorunuzun tavsiyelerin uygun bir şekilde hareket edecek olursanız; bu tarz operasyonlardan istenilen etkiyi elde edebilirsiniz. Bu durum esasında hasta konforunu da olumlu yönde etkilemektedir.

Geniz Eti Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler

Ameliyattan sonra eve dönmeniz ve günün geri kalanında dinlenmeniz gerekecektir. Bir veya iki gün sonra işinize dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra biraz ağrınız olabilir. Ancak çoğu hasta hafif bir rahatsızlık hisseder ve ağrı kesici için herhangi bir ilaç almadan eve gidebilir. Geniz eti ameliyatı sonrasında yapılası gerekenleri aşağıdaki gibi özetlemek mümkün olmaktadır;

  • Operasyon sonrasında 3 buçuk saat kadar bir şey yememeli ve içmemelisiniz
  • Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar haricinde herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır
  • Özellikle ilk iki günlük sürede daha az su tüketildiğinden ateş olabilir, bunun için bol su içilmelidir

geniz-eti-ameliyati-fiyati

Geniz Eti Cerrahisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Burun etleri, burnunuzun arkasında bulunan lenf dokusudur. Vücudunuzu enfeksiyonlara ve diğer sorunlara karşı korumaya yardımcı olurlar. Enfekte olurlarsa veya büyürlerse solunum yolunuzu tıkayabilir ve nefes almayı zorlaştırabilirler. Böyle durumların engellenmesi noktasında geniz eti ameliyatı kritik bir öneme sahiptir. Ancak bun tür operasyonlardan istenilen etkinin elde edilmesi; hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası süreçte dikkatli hareket etmenize bağlıdır.

Geniz eti ameliyatına ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız, belirtileriniz, risk faktörleriniz ve tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.  Bu aşamada etkili bir tanı sürecinin içerisinde yer almanız gerekmektedir. Büyük geniz etleri nedeniyle üst solunum yollarının tekrarlayan enfeksiyonları olan çocuklar için geniz eti cerrahisi önerilmektedir. Burada hem tercih ettiğiniz kliniğin kaliteli olmasına hem de ekibin alanında uzman olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ameliyattan sonra ağzınızdan veya burnunuzdan kanama olması, işleminizi yaptırdığınız hastane veya klinikten eve döndükten sonra mide bulantısı veya kusmaya neden olabilir. Geniz etleri, genellikle bir veya iki burun deliğinden şiddetli drenaja neden olurlar. Ancak bazen daha ciddi hale gelene kadar yaşamın ilerleyen dönemlerinde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak ilerleyen dönemlerde geniz etinden kaynaklı rahatsızlıkların boyutunda bir artış gözlenebilir. Böyle durumlarda ameliyat önerilmektedir.

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?

Genişlemiş bir geniz eti, burun pasajlarınızı tıkayabilir. Bu nedenle burnunuzdan düzgün nefes alamamanız veya ağzınızdan düzgün bir şekilde yutmamanız, yeme ve uyku ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bu, çocuklar için ağrılı ve can sıkıcı olabilen sık kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Böyle durumlarda geniz eti ameliyatı önerilmektedir. Geniz eti ameliyatı fiyatları farklı nedenlere bağlı olarak güncellenmektedir. Bundan dolayı geniz eti ameliyatının ücretlerinin farklılıklar taşıdığını rahatlıkla ifade etmek mümkündür.

Geniz etinin her şeyden önce sağlığınızı olumsuz yönde etkileme riski bulunmaktadır. Yine bu tür sorunların varlığı yaşam kalitenizi de olumsuz yönde etkiler. Bu durumun doğal sonucu olarak geniz eti ameliyatının pek çok önemli kazanımı beraberinde getirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Bütün bu bilgiler ışığında geniz eti ameliyatının sağlıklı bir yaşam noktasında pozitif bir etkiye sahip olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Siz de geniz eti ameliyatı fiyatları hakkında bilgi edinmek isterseniz; kliniğimize iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.