Göz Tansiyonu Belirtileri Nedir? Tedavi ve Değerleri Ne Olmalıdır

Göz Tansiyonu 100 Kişiden neredeyse 40’ında Görülebilmektedir. Tedavi Edilmezse Körlüğe Kadar Gidebilmektedir…

Çoğunlukla baş ağrısı, ışıkların etrafında dairesel ışıklar görme ya da bir şeye odaklanıp baktığınızda gözünüzde hafif bir ağrı ile kendini gösteren fakat halk olarak başka hastalıklara yorduğumuz ya da bilmediğimiz, kronik bir hastalıktır göz tansiyonu.Göz tansiyonu ya da glokom, göz içi basıncının yükselmesiyle ortaya çıkar ve bunun sonucu olarak görme sinirine zarar verir. Tıpkı yüksek tansiyon hastalarında olduğu gibi saatler içinde farklılıklar gösterebilen glokom; yavaş yavaş ilerleyen, hastanın önce fark etmediği ancak ilerleyen sürelerde ciddi sorun ya da hasarlara sebebiyet veren, sinsi bir hastalıktır.

 

Migren, miyop, hipermetrop, şeker hastalığı ya da göz yaralanmaları sebebiyle oluşan iltihaplanmalar nedeniyle göz tansiyonu ortaya çıkabildiği gibi genetik faktörler de etkili olabilmektedir.

Açık açılı glokom ve dar açılı glokom olmak üzere iki tipi vardır göz tansiyonunun: Açık açılı glokom sık görülen bir göz tansiyonu tipidir. Çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkan açık açılı glokom, göz içi sıvısının yeterince boşalamaması nedeniyle göz içi basıncının yükselmesi ve gözde hasara sebep olmasıdır. Dar açılı glokom ise açık açılı glokoma göre daha az görülen, hipermetrop gözlerde drenaj açısının kapanmasıyla (göz içi sıvısının dışa akımının kapanması) ortaya çıkan oldukça ağrılı bir durumdur.

 

Belli bir yaş sınırı olmamakla birlikte özellikle 35-40 yaş sonrası görülen hastalığın tedavisi öncelikle erken teşhistir. Erken tanı ile önüne geçilmediği takdirde gözde ciddi hasarlar yaratabilen ve tedavisi mümkün olmayan görme kayıplarına sebep olan bir hastalıktır. Hastaya göz tansiyonu tanısı konulduktan sonra hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz ancak görme kaybının ilerlemesi durdurulabilir.

Göz tansiyonu ile dünyaya gelen bebeklerin tek tedavi yolu ise cerrahi müdahaledir. Bebekte ışığa hassasiyet, gözde yaşarma, gözde büyüme gibi belirtiler varsa ailenin mutlaka bir göz doktoruna başvurması ve gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir.

Glokomun tedavisi çoğunlukla göz damlası şeklindedir. Göz damlası, göz içi basıncını dengelemek amaçlı verilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekmekte ya da lazer ile tedavide kullanılmaktadır. Hastalığın ilerlemesini engelleyebilmek için tedavinin ara verilmeden ve doktorun direktifleri doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca bol su tüketimi ve sigara içilmemesi diğer tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi göz tansiyonunda da önemli bir yere sahiptir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.