Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Projeleri ve Avantajları

Çağımızın En Temiz Elektrik enerji Kaynağı Güneş Enerjisi…

Küresel ısınma felaketinin daha da fazla arttığı şu günlerde insanlık artık doğal enerji kaynaklarına yönelerek; tükenmekte olan enerji kaynaklarını korumak istiyor. Fakat küresel ısınma felaketinin önüne geçebilmek sadece güneş enerjisini kullanmakla önlenemeyecek durumda. Elbette ki enerji kaynaklarının tükenmesi ihtimali tüm toplumları ilgilendiren önemli bir konudur. Ama bu durum için önlem almak tüm toplumların üzerine düşen en önemli konudur. Doğru proje ürünleri ve doğru proje yatırımları yapıyor olmak küresel ısınmayı durdurmak adına atılabilecek ilk adımdır. Bunun için başlangıçta yapılabilecek en doğru proje ise güneşi kullanarak enerji üretebiliyor olmak. Özellikle Türkiye’de de oldukça yaygın olan bu yöntemle, kişiler hem tasarruf etmekte hem de çevreyi kirletmeden enerji üretebilmektedirler. Kullanılan güneş panelleri sayesinde güneş enerjisi biriktirilebiliyor ve bir evde olabilecek tüm elektrik, su gibi ihtiyaçları karşılayabiliyor. Oldukça uygun fiyatlı olan bu paneller, ayrıca çevreyi kirletmediği ve gökyüzüne herhangi bir gaz salgılamadığı için temiz ve daha sağlıklı iklim koşulları olmasına yardımcı oluyor.

Türkiye, dünyadaki jeopolitik konumu itibariyle güneş enerjisini daha fazla kullanabilecek en net ülkelerden birisi. Bu anlamda hem dünyaya Türkiye adıyla giriş yapması kolaylaşacak hem de uygar bir toplum olduğu kanıtlanabilecekti. Ayrıca Türkiye’de 4 mevsim görülmesi itibariyle bu projelerin uygulanması tüm dünya enerji kaynakları açısından da oldukça fazla tasarruf sağlamaktadır. Henüz Türkiye için çok eski olmayan ama yeniliğini koruyarak kalıcı olmaya çalışan güneş enerjisi projeleri, Türkiye’nin bütün şehirlerinde uygulanamadığı gibi, uygulandığı her şehirde de oldukça temiz hava koşullarını beraberinde getirmiştir. Yakın bir gelecekte güneş enerjisini tamamen tüm şehirlerde kullanabiliyor olmak şu an için Türkiye’nin öncelikli planları arasındadır.

Güneş enerjisi şuan içinde 27 bölgede belirlenmiş araziler içinde kullanılabilmektedir. Güneş enerjisi panelleri oldukça yaygın üretimi olan ve evlerin çatılarında kullanılan bir enerji üretim aletidir. Güneş enerjisi maliyeti sadece panellerle alakalı olduğu için düşük bütçe harcayarak tasarruf yapılmış olmaktadır. Bu anlamda ülkede elektrik tüketiminin daha da düşmesiyle birlikte harcanan para da oldukça azalmıştır.

İlk olarak ‘’Temiz Bir Anadolu, Güneş Enerjisi Proje’’ adıyla oluşturulan güneş enerjisi kullanım projesi, doğayı korumak ve canlandırmak önceliği ile akıl edilmiş ve hayata geçirilmiştir. Ayrıca doğayı temiz tutmak ve temiz tutmamaya devam edilirse yakın gelecekte nelerin meydana geleceği gibi konularda sıklıkla okullarda, televizyonlarda ve basın mecralarında dillendirilerek kişilerin ve çocukların bilinçlenmesi amaçlanıyor.

Her ne kadar kişiler bilinçlendirilse bile önemli olanın işletmelerin çevre ve hava korunması adına yapacakları önemli çalışmalarla oluşabileceği de bir gerçektir. Fabrikalarda kullanılan yanlış filtreleme sistemleri gibi kullanımı uygun olmayan, çevreye zarar veren nedenlerle yakın gelecekte güneşin bile yetemeyeceği enerjisizlik tüm toplumları bekliyor olacaktır.

Güneş enerjisi projelerinin temel belli başlı öncelikleri vardır. Bunlar; sanayi reformu, sağlık ve eğitim sistemlerinin yeniden düzenlenmesi, doğal ve temiz şehirlerin inşa edilmesi, doğal enerji kaynakları kullanımı, daha temiz ulaşım sistemleri geliştirebilmek, ekolojik tarım reformunu sağlayabilmek, kırsal kesimleri yeniden düzenleyerek geri kalmışlığını önlemek gibi öncelikler olarak sayabiliriz.

Kısacası tüm hayatımızı güneşe bağlı olarak oluşturmamız gerekmektedir. Örneğin güneş enerjisiyle çalışan televizyonlar, buzdolapları ve sular bu anlamda birer hayal olmaktan çıkıp gerçekliklerine kavuştular. Ama daha önemlileri var ki onlarda; ulaşımda ve modern teknolojide güneşten faydalanabilmeyi gerektiriyor.

Günlük hayatta temiz tutulan her bir yer yakın gelecek için yaşama imkanı verdiğinden dolayı, kişilere kamu spotları izlettiriliyor ve güneş enerjisi kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.

Dünyanın En büyük Güneş Enerjisi İstasyonu Fas’ta  bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.