Hakem Maaşları Ne Kadar? Hakem Nasıl Olunur? Hakemlik Sınavları
Artık Futbol Hakemliği de Profesyonel Bir İş Olarak Görülüyor. Maaşı da Türkiye Standartlarına Göre Çok İyi… Bu Nedenle Hakemlik Başvuruları da Aşırı Derecede Arttı… Peki Hakemlerin Maaşı Ne Kadar? Futbol Hakemi Nasıl Olunur? Hakemlik Sınavları Nerede ve Nasıl Yapılıyor? Hangi Şartlar Gerekli? Ayrıntılar Haberimizde…
Futbol Hakem maaşları ne kadar?
Hakemlik özellikle son zamanların popüler mesleklerinden bir tanesi olma yolunda ilerlemektedir. İçinde spor sevgisi olan kişiler hakemlik sayesinde hem spor aşkını yaşayabilmekte, hem de kendi mesleğinden başka bir işle uğraşarak ek bir gelir elde etmektedir. Zaten hakemliğin kişi için en pozitif yanı budur. Kişi örneğin hem doktor olabilir hem de hakem olabilir. Bu tamamen kişinin isteğine bağlıdır. Peki hakemler ücretlerini neye göre almaktadır?
Hakemler görevlerine ve lig kategorisine göre ücret almaktadır. Mesela bir mücadelenin baş hakemi ile gözlemci hakemi maç başı aynı ücreti almamaktadır. Federasyonumuzun belirlemiş olduğu rakamlara göre Süper lig hakemi 5.750 TL, yardımcı hakem 2.750 TL, dördüncü hakem 2.000 TL, gözlemci hakem ise 1.100 TL almaktadır. Ayrıca ilave hakem ise müsabaka başına 2.750 TL almaktadır.
Bu rakamlar lig klasmanına göre değişmektedir. 1. Ligde normal hakem 3.000 TL, yardımcı hakem 1.500 TL, dördüncü hakem 770 TL, ve gözlemci hakem 600 TL ücret almaktadır. 2.ligde bir orta hakem 1.540 TL, yardımcı hakem 880 TL, dördüncü hakem 770 TL, gözlemci hakem ise 385 TL ücret alır. Bu ücretler amatör liglerde azalmaktadır.
Hakem nasıl olunur?
Hakem olmak isteyen bir kişi iki yoldan birini izlemelidir. Birinci yol Aday hakem kurslarına kayıt olmak ve kursu başarıyla bitirmek, ikinci yol ise hakem sertifikası alarak aday hakem olmaktır. Hakemliğe başvuran adaylar için şartlar oldukça basittir. Kişi hakem olabilmek için 16 yaşını doldurmuş olmalı ve lise diplomasına sahip olmalıdır.
Hakemlik sınavları nasıl olur?
Hakem olmak isteyen kişi kursa başvurduğunda bir eğitime tabii tutulur. Bu eğitim bir bakıma sınavdır. Kişi hakem olabilmek için yazılı sınavı ve atletik testi başarı ile tamamlamak zorundadır. Yazılı testi ve atletik sınavı başarı ile tamamlayan aday hakemler maçlarda görev almaya başlarlar. Aday hakemler tecrübelendikçe kategori atlarlar ve maçlardaki pozisyonları değişir. Bu durumda kazandıkları meblağ da yükselir.