Hamilelikten Başlayan Çocuklarda Zeka Geliştirme Yöntemleri
Zeka Gelişimi Aslında Anne Karnında Başlamakta… Peki Besinler Davranışlar Neler Bu Zeka Gelişiminde Önemli Faktörlerdir?
Çocuk zekası nasıl gelişir? Günümüzde ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri. Gelişen eğitim düzeyleri ile aileler çocuklarının başarılı olmasıyla ilgili kaygıları artıyor. Bu durum ebeveynleri çocuklarının başarılarını artırmakla ilgili çeşitli yollara başvurmalarına neden oluyor.
Bilindiği üzere beyin anne karnında iken oluşmaya başlıyor. Anne rahmindeki fetüs henüz 3 aylıkken beyin kendi içinde boğumlar oluşturmaya ve kıvrımlanmaya başlıyor.
Araştırmacılar beynin karmaşık yapısının tamamının henüz tam olarak anlaşılmasa da zeka denilen oluşumun beyinde olduğu kabul görüyor. Bu nedenle zeka da daha anne karnındayken gelişmeye başlıyor. Annenin duygusal yapısı, fetüse yaşantılar sağlıyor ve beyindeki boğum ve kıvrımların oluşmasını etkiliyor. Yani annenin geçirdiği hamilelik dönemi çocuk zekasının gelişiminde rol oynuyor.
Zeka, doğum sonrasında da 60- 62 aya kadar çocuklarda şekillenmeye devam ediyor. Zekanın şekillenmesinde çocuğun beslenmesi önemli rol oynamakta. Dünya Sağlık Örgütü yeni doğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söylüyor. Anne sütü daha bebek doğmadan o bebeğe özel olarak salgılanan bir besin. Yani her bebeğin sütü kendi ihtiyaçlarına uygun yağ -protein dengesini sağlıyor.
Doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan anne sütü omega 3 ve mineraller bakımından çok zengin; bu nedenle bu nedenle bu sütün bebeğe aktarılması çok önemli. Ayrıca anne sütünde bulunan taurin adlı besin maddesi bebeğin beyin gelişimi için yeterli enerjinin sağlanmasında görevli. Bu madde günümüzde enerji içeceklerinde de kullanılmakta.
Örneğin yumurta, bu dönemde önemli besin kaynaklarından: içinde bulunan kolin, zeka gelişiminde etkili besin öğelerinden. Bununla birlikte omega 3, B grubu vitaminler, iyot, çinko gibi besin maddeleri de alınması gerekenlerden. Bu besinleri sağlayıcı ceviz fındık gibi sert kabuklu yemişler de tüketilmeli. Kefir de kullanılabilecek bir diğer besin. Kefir içinde bulunan tryptophan adlı amino-asit grubu, sinir sisteminin gelişmesinde ve düzenlenmesinde etkili. Bunun yanı sıra baklagiller de bu tür besin öğeleri bakımından zengin.
Çocuk yaşlarda zeka gelişimini etkileyen başka bir öğe de spor. Spor yapmak metabolizma hızını etkiliyor; spor yapan bireyler yapmayanlara oranla analitik ve hızlı düşünme, ani refleks geliştirme gibi yeteneklerinin daha belirgin olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkmakta. Günümüzde eğitici oyuncaklar olarak nitelendirilen ve çocuk gelişimine ekstra katkıda bulunan bir çok oyuncakta kullanılmakta. Ayrıca çok eski yıllardan beri kullanılan zeka küpleri de çocuk gelişiminde çok olumlu etkisi bulunur.
Bu konuyla ilgili bir başka etken de kalıtım. Zeka düzeyi ebeveynlerden çocuklarına geçen niteliklerden. Yapılan araştırmalarda çocukların öz anne ve babalarına benzerlik gösteren zeka düzeylerine sahip olduğu gözlemleniyor. Genetik faktörler kadar çevre de bu durumu etkiliyor. Bebek yaşlarda seçilen oyuncaklarla bebeğe doğru uyarıcılar verilmeli, bebeğin ayırt etme, dikkat etme gibi yönlerini geliştirmeli. Örneğin; kendinin ses çıkarabileceği tahta kaşıklar küçük ziller verilebilir.
Yaşı ilerledikçe dizme becerilerini geliştiren oyuncaklar, şekiller küpü gibi bebeğin düşünsel yeteneklerini geliştirici oyuncaklar seçilmeli. Bunlar yerine, gereğinden fazla ışıklı, sesli, hareketli oyuncaklar vermek bebeğe insan zihninin henüz alışık olmadığı uyarıcılar verdiğinden tercih edilmemeli. Bunların yanı sıra çok tv izletmek, tablet, akıllı telefon gibi teknolojik araçları oyalanması için erken yaşlarda vermek de zeka gelişimi bakımından tavsiye edilmeyen durumlardan.
Görüldüğü gibi zeka, birçok faktörün bir araya gelerek geliştirdiği bir durum. Ebeveynlerin bu faktörlere dikkat etmesi çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynayacaktır.