Hizbullah Kimdir? Hizbullah Neden Kuruldu? Hizbullah’ın Amacı Nedir?

Hizbullah Örgütü Hakkında Bilinmeyenler… Hizbullah Kimdir Amacı Nedir ?Hizbullah Neden Kurulmuştur? Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Hizbullah Nedir?

Hizbullah etimolojik olarak, hizb kökünden türemiştir. Hizb aynı görüşte olan insanların bir araya gelmesidir. Hizbullah Arapça’da Allah’ın yolu ve taraftarı anlamına gelmektedir.

Hizbullah Terör Örgütü Nasıl ve Neden Kuruldu?

1979 yılında Diyarbakır’daki Vahdet kitapçısında bazı toplantılar başlar. Bu kitapçının sahibi Abdulvahap Ekinci ve toplantıları organize edense Fidan Güngör ve Hüseyin Velioğlu’ydu. İki yıl içerisinde bu ikiliden Fidan Güngör Menzil, Hüseyin Velioğlu ise İlim kitapçılarını açar. Buralarda devam eden toplantılar sonucu 1983 yılında terör örgütü resmen kurulur. 1983 yılından itibaren toplantıların sayısı gün geçtikçe artar ve 1987 yılına kadar bu sürer. 1987 yılında örgüt fikir ayrılığına düşer ve Hüseyin Velioğlu, kitapçıyı Batman’a taşımaya karar verir. İlim kolu silahlı faaliyetlere hemen başlaması gerektiğini savunurken, Menzil koluysa silahlı faaliyetlere başlamak için henüz erken olduğunu ve militan yetiştirmesi gerektiğini savunur. Fikir ayrılığına düşen örgüt içinde kanlı çatışmalar baş gösterir.

Hizbullah Terör Örgütünün Amacı Nedir?

Hizbullah Terör örgütünün amacı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal rejimini yıkarak şeriat ile yönetilen İslam devleti kurmaktır.

Hizbullah Terör Örgütü Nerede Kurulmuştur?

Hizbullah Terör Örgütü, Diyarbakır’da toplantılarını ve faaliyetlerini yapan bir kitapçıda kurulmuştur. Örgütün etkin olduğu iller arasında Batman da vardır. Genel olarak Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yoğun bir biçimde etkinlik göstermeydi. Örgüt, uzunca bir süre Yolaç köyünü üs haline getirmiş ve izlediği stratejiyi bu köyde belirlemiştir.

Hizbullah Terör Örgütünün Faaliyetleri Nelerdir?

Örgüt, İslami bir rejimi savunduğu için kendine finans sağlamak için fitre ve zekat adı altında güneydoğu’da bir çok şehirde yaşayan vatandaşlardan zorla para toplamıştır. 1990’ların başında yükselişe geçmiş ve PKK ile fikir ayrılığında olduğundan PKK ile çatışmalar yaşamıştır. Diyarbakır’daki 2000’e Doğru dergisi 1992’de Hizbullah militanları çevik kuvvet merkezlerinde eğitiliyor kapağıyla yayınlanınca Diyarbakır temsilcisi 2 gün sonra Hizbullah terör örgütü militanları tarafından öldürülür. Örgütün adı ilk kez 1984 yılında bir olayda duyuldu. İstanbul’da bir kuyumcu soyan 3 kişi polisle çatışmaya girmiş ve sağ olarak ele geçirilmişti. Bu sanıkların sorgusunda Allahın yolcularıyız diyen sanıklar, Hizbullah Terör örgütü üyesi olduklarını söylemişlerdir.

Hizbullah Terör Örgütü Amacı ve Nasıl Kurulmuştur?

Örgüt, 1980 yıllarından sonra popüler hale gelen İran İslam devrimi sonrasında Diyarbakır’da toplantılarına başlayarak ilk adımı atmıştır. Sonrasında bu toplantıların frekansı artarak devam etmiş, 1987 yılında resmen kurulmuş ve bulunduğu bölgedeki halkı fitre ve zekat başlığı adı altında sömürerek, kendi finansını oluşturmuş ve sonrasında bu finansı silah ve militan eğitimi için harcamıştır. Hizbullah şeriat sistemini savunan bir terör örgütüdür. Örgütün 20000’den fazla üyesi ve 1000’den fazla militanı vardır. Sadece Türkiye’de değil Suriye, Irak ve Lübnan’da da faaliyet göstermiştir.

Hizbullah Terör Örgütünün En Büyük ve En Kanlı Eylemi

İlk eylemi 1984 yılında yapan örgüt,1996 yılında ilk kez devletle çatışmaya girerek polise kurşun sıktı. Pirinçlik beldesinin Hatuni köyüne baskın düzenleyen emniyet güçlerine ateş açan Hizbullah militanları ile Polis arasında çatışma çıktı ve 3 korucu öldürüldü. PKK ile Markist Leninist bir parti olduğu için sık sık çatışmalar yaşandı ve bir çok PKK’lı ve Hizbullahçı öldü. Kitleden çok kişileri hedef alan örgüt Gerçek dergisinin Diyarbakır temsilcisini işe giderken vurarak öldürmüştür. Yine Özgür gündem muhabiri Hafız Akdemir Hizbullah ile ilgili bazı dosyaları açığa çıkarınca Diyarbakır’daki sokaklardan birinde kurşunlanarak öldürülmüştür.

Hizbullah’a Operasyon

İstanbul’da bir kaç iş adamının kaçırılması sonrası emniyet güçlerince bir çok operasyon düzenlenmiş, bunlardan 17 Ocak 2000 yılında Beykoz’da düzenlenen operasyonların birinde örgütün ilim kolundan ve silahlı mücadeleyi savunan lideri Hüseyin Velioğlu ölü ele geçirilmiştir.

 

 

 

*Haberimizdeki Tüm Bilgiler İnternet Üzerinden Derlenmiştir. Sadece Bilgilendirme Amaçlıdır. Soru Görüş ve İstekleriniz için Haber@korkmazhaber.com ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.