İhtarname Nasıl Yollanır ? İhtarname Nasıl Çekilir?

İhtarname Nasıl Yazılır?, İhtarname Nasıl Hazırlanır? Kiracı İçin İhtarname Nasıl Hazırlanır? İhtarname Nerede Çekilir?

İHTARNAME NASIL YOLLANIR?

Her şeyden önce, noterlik kanununun 98’inci maddesine göre ihtarnamelerin hazırlanması ve geri çekilmesi için her türlü yasal işlemde kanun, sözleşme, gümrük ve gümrükten doğan hak ve taleplerin bildirilmesi veya bildirilmesine ilişkin prosedürlerdir. Uyarı mektubu da denir.

İHTARNAME NASIL YAZILIR?

İhtarnamenin yasal olabilmesi için ihtar yasaya uygun olmalıdır. İhtarın çekilebilmesi için sözleşmede belirtilen ödeme süresinin geçmesi gerekir. Bildirimi noterden aracılığı ile yapmak yani ihtarnameyi noter ile yazmak gerekir.

İhtarname Örneği İndirmek İçin Tıklayın

 

KİM GEREKLİDİR?

Anlaşmazlığın olduğu bir sözleşmede, ödeme tarihinde yer alan tutarın muhatabı, ödeme süresi geçtiyse ve ödeme yapılmadıysa uyarı vermek için ihtar çekilir. Bir avukat aracılığıyla uyarı yapmak zorunlu değildir. Kişi notere gidip harekete geçebilir. Uyarıyı doğru olan bir avukatın yardımıyla almak çok önemlidir. Bir uyarı çekerken gerekli konuların dikkate alınması çok önemlidir.

SÖZLEŞMEDE NELER DEĞERLENDİRİLMELİDİR?

İhtarname çekildiğinde, sözleşmedeki maddeler dışında herhangi bir talepte bulunulmamalıdır. İhtarname yasaya uygun olarak hazırlanmalıdır. İhtarname, ödeme zamanı gelmeden yapılmamalıdır. Çünkü bu hatırlatma yasal olarak geçersiz. Muhatabın temerrüde düştüğü kabul edilmek için, 7201 sayılı bildirim yasasına ve ilgili mevzuata uygun şekilde bildirilmelidir.

İHTARNAME NEREDEN ÇEKİLİR?

Mümkünse, hakların kaybolmasını önlemek için uyarı noterden çekilmelidir. Ancak bu zorunlu değildir. PTT aracılığıyla APS veya kayıtlı bir yüklenici aracılığıyla da gönderilebilir. İhtarnamenin noterden alınması gerekmiyor, ancak noterden alınması oldukça işinize yarayacaktır. Ayrıca PTT kanalı, APS üzerinden de çekilebilir

HERKES İHTARNAME ALABİLİR Mİ?

İhtarname çekilmesinin amacı, borçlunun borçluya borcunu ödemesini hatırlatan ve ödemesi gereken yasal bir metindir. Bu nedenle, onu alacak olan herkes bir hatırlatma yazabilir. Alacaklının borçluya hatırlatması önemli bir özelliktir. Kiracılar ve ev sahipleri gibi kişiler uyarı verebilir.

Her konu için ihtarname farklıdır. Bu nedenle ayrıntılı ve düzgün bir şekilde yazılmalıdır. Bunu yapmanın en sağlıklı yolu bir noter tarafından bir avukat aracılığıyla yapılmalıdır. Bir avukat yardımına sahip olmak daha daha sağlıklı olacaktır. İhtarnamenin yazma ücreti olayın içeriğine göre değişir.

İhtarnameye dâhil edilmesi gereken unsurlar şunlardır;

Uyarı ve uyarı içeriği

Talepte bulunan kişinin adı, soyadı ve tam adresleri

İstekte bulunanın imzası gerekiyor

Tebliğ yorumu, noter imzası, damga ve dayak tarihi

KİRALAMA İHTARI ÇEKİLİR?

Kira ödemesini geciktiren kiracılar için ev sahibinin iki hakkı vardır. Birincisi bir noter aracılığıyla 1. ihbarın iptali. Bu bildirim ile kirasını ödemeyen kiracıya 30 günlük bir süre tanınır. Söz konusu sürenin sona ermesiyle, ikinci uyarı yazılır. Bu iki uyarı yapıldıktan sonra ev sahibine dava açma hakkı verilir. Başka bir yol da, kiracı gönderilen ödeme emri ile 30 gün içinde kira borcunu ödemiyorsa, ev sahibinin haciz ve tahliye hakkı bulunmaktadır.

BORÇLANMAYI NASIL ALINIR?

İhtar dediğimiz şey, borçluya önceden çekilmiş bir uyarı metnidir. Bu uyarı metni yasanın uyarladığı resmi koşullara uygun olarak düzenlenmelidir. Noter aracılığıyla çekmek en doğru yoldur. Ancak bu yol dışında mektup, faks, posta, telgraf gibi çeşitli araçlarla borçluya bildirilebilir. Daha sonra, bu uyarı yaklaşık 1 ay sonra notere götürülmeli ve karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığına dair tebliğ yazdırılmalıdır. Uyarı dikkate alınmaz.

SİTE YÖNETİMİNE NASIL İHTAR ÇEKİLİR?

Sitenin masraflarını karşılamayan ve aidat borcunu ödemeyen daire sahiplerine daire yönetimi ihtar çekme hakkına sahiptir

YASAL UYARI KAÇ GÜNDÜR?

Uyarıyı yapan kişi belirli bir süre öngörmüş olabilir ve bu süre içinde itirazda bulunulması gerekir. Bu gibi durumlarda, yukarıda belirtilen davalara göre ihtarname itirazı sırasıyla 3 ve 6 gündür. Kiracının tahliye talebini içeren ihtarnameler için bu süre 7 gündür.

 

İhtarname Örneği İndirmek İçin Tıklayın

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.