İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Konular
İkinci El Araba Alacaklar İçin Çok Değerli Bir Haber. Satıcıdan Tutun Arabanın Kaportasına Kadar Her Konuda Araba Almayı Düşünenleri Aydınlatacak Akıl Verecek Haberimiz…
İkinci El araba alırken bir çok dikkat edeceğiniz öncelik olmalı. Bunların en başında alacağınız arabanın sahibi. Belki arabaya bakmaktan Araç sahibine fazla dikkat edilmez ama araç sahibi incelemek çok önemlidir. Sigara içmesi tertipli giyinmesi hal ve hareketleri araba hakkında size bazı bilgiler verebilir. Araç sahibinden başlayalım sonrasında ikinci el oto alırken nelere dikkat etmeliyiz size tüm ayrıntıları ile anlatacağım.
1 ) Araç Sahibinin Tavırları ve Kıyafeti:
İkinci el araç alacaksınız satıcı ile buluştunuz tabi ki hemen aracı kontrol etmeye başlayacaksınız. Fakat önceliğiniz bu olmamalı. Önce satıcıyı biraz süzmeniz gerekmekte. Satıcının tavırları Agresif ise arabayı da bu şekilde kullandığı muhtemel. Arabayı yormuş olabilir. Yada satıcının üzeri sigara kokuyorsa dişler çok sarı ise kesinlikle araba da bol bol sigar içilmiştir. Satacağı zaman iyice temizletmiştir ama bu koku zamanla tekrar ortaya çıkmakta ve rahatsız edici bir hal almaktadır. Şakacı dalgacı bir şahsa benziyor ise arabanın bakımlarını muhakkak kontrol ettirin. Böyle insanlar genelde arabalarında sadece sorun çıktığında servise götürmektedir.
2 ) Alacağımız Arabanın Model Km ve Özellik Seçimi:
Öncelikle arabayı ne kadar kullanacağımızı planlayalım. Yılda ne kadar km yaparsınız. Her gün araba kullanacak mısınız? otoparkınız var mı? Araba sizin için neyi ifade ediyor. Hız güven Sınıf kafanızda bunları önce bir oluşturmanız gerekiyor. Misal çalışıyorsunuz fakat servisiniz var. İş yerine servisle gidiyorsunuz. Aldığınız araba hafta için yatacak demek. Peki bu durumda dizel mi almalı benzinli mi. Tabi ki benzinli almalı. Dizel araçlar evet az yakar ama masrafı daha çoktur. Ayrıca alırken en az 4-5.000 TL daha fazla ödersiniz. Bu şekilde bir hayatınız var sa kesinlikle üst model almaktan vazgeçin. Ayrıca otoparkınız da yoksa sokakta çocukların üzerine çıkacağı top atacağı yağmur kar v.s hepsine maruz kalacağını unutmayın. Dizel araç almak için yılda en az 40.000 km üzerinde bir yol yapmalısınız ki sizi amorte etsin.
3 ) Alacağımız Arabanın Performansı:
Her modelin her markanın öncelikle ekonomik sınıf ve performans sınıfı araçları mevcut. Fakat bu tamamen sizin karakterinize göre. Hız seviyor musunuz spor otomobillerden hoşlanıyor musunuz para durumunuz nasıl? Yada şöyle ki ailenizle hafta sonu piknik yapacaksınız ve aile ziyaretlerine gideceksiniz. Size spor otomobil gerekir mi? Ayrıca alacağınız araç ne kadar güçlü olursa benzin maliyeti de o kadar artacaktır.
4 ) Alacağımız Arabanın Servis ve Yedek Parça Durumu:
En önemli meselelerden biride yedek parça ve yan sanayi meselesidir. Örnek vermek gerekirse marka vermeyeyim ama piyasada bulunan Hindistan ve İran yapımı araçlar mevcut. Maalesef kullanıcılar çok sıkıntılar yaşamakta. Yedek parça çok pahalı yan sanayi deseniz yok. Bilindik markalardan şaşmayın. Renault Türkiye’de en çok yan sanayisi bulunan ve neredeyse tüm ustaların anladığı araçlardır.
5 ) Araç Hasar Boya Kaporta Kontrolü :
Öncelikle bu işin en doğrusu bildiğiniz tanıdığınız bir ustaya aracı göstermektir. Motor ustası ve Kaporta ustasının görmesi yeterli. Zaten ilk bakışta araç hakkındaki yorumlarını size söylerler. Fakat böyle bir şansınız yoksa kendinizde kontrol edebilirsiniz. Öncelikle aracı biraz uzağa park ettirin ve araca uzaktan bakın herhangi bir simetri bozukluğu var mı? Sonra yandan bakın araçta yorgunluk görebiliyor musunuz? Araç diri duruyor mu? Darbeli araçların genellikle kaporta çizgileri düzgün durmaz. Çizgileri takıp edip tüm çizgiler aynı mı bakabilirsiniz. Ayrıca aracın stepne boşluğuna bakarak darbe alıp almadığını da görebilirsiniz. Araçta boya olabilir hele ki İstanbul trafiğinde boyasız araç bulmaz zor. Zaten bunada çok takılmamak gerekir. Fakat tavan boyasına dikkat edilmeli. Genelde güneş yanığı nedeniyle boya yapılır. Fakat taklalı araçlara dikkat edilmeli. Araçın direklerinde boya varsa kesinlikle araç takla atmıştır.
6 ) Alacağımız Araca Karar Verdik Sıra Geldi Fiyatına :
Aslında en önemli mesele ikinci el otomobil alırken fiyat araştırmak. Öncelikle artık internet gibi bir nimet var önümüzde. Sahibindem yada arabam gibi sitelerden istediğimiz modelin tüm fiyatlarını öğrenebiliyoruz. Fakat bu sitelerde de herkes birbirinden bakarak ortalama fiyat giriyor. Araçların tam değerini öğrenmek için oto pazarlarına kesinlikle gidip biraz gözlem araştırma yapmak gerekir.
7 ) Satıcı ile Pazarlık:
Aracı almaya karar verdik sıra geldi pazarlığa. Tabiki pazarlık sünnet ve kesinlikle pazarlık yapmalısınız. Zaten Türk Milleti olarak pazarlık payını biz fiyata ekleyerek söyleriz.
8 ) Ödeme işlemleri ve Kasko Sigorta İşlemleri:
Ödemeyi kesinlikle noterde vermeye dikkat ediniz. Böyle bir çok dolandırıcılık vakasına raslanılmakta. Bu nedenle kesinlikle noterde işlem bitince parayı teslim ediniz. Kasko içinde yine internetten yardım alabilirsiniz. Bir çok sigorta şirketinden fiyat alın ve en uygununa kaskonuzu yaptırın. Genel olarak teminatlar zaten aynı seviyelerdedir.
Alacağınız Arabanızı Kazasız Belasız Kullanmanız Dileğiyle…