İleti Yönetim Sistemi Nedir? Ticari Elektronik Mesaj Sistemi Yükümlülükleri

İleti Yönetim Sistemi Nedir? Ticari Elektronik Mesaj Sistemi Yükümlülükleri, İys Cezaları, Mesaj Yönetim Sistemi Yükümlülükleri

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

Bu yazıda, ileti yönetim sistemi nedir, nasıl çalışır, CMS sistemine üye olmak zorunlu mu gibi hususlara değineceğiz? Şimdi bu hususa değinelim.

MESAJ YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) NEDİR?

Mesaj yönetim sistemi tarafından alıcılara gönderilecek ticari mesajların, servis sağlayıcıların düzenlemede belirtilen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği ve izin dâhilinde gönderilen mesajların reddedilmesi hususudur. Kanun ve yönetmelikte açıklandığı gibi, ticari mesajlar için gerekli iletişim onayları aşağıdaki gibidir; Onay fiziksel bir ortamda alınırsa, alıcının imzasının alındığı, elektronik olarak alındığı takdirde bildirimin alıcının e-posta adresine aynı gün gönderilmesi gerektiği bildirilir. Elektronik onaylarda, benzer şekilde onaylayan kişinin elektronik kayıtları tutulmalı ve aynı zamanda bu kayıtlar güvenli bir şekilde tutulmalıdır.

MESAJ YÖNETİM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Artık tüm elektronik mesaj izinleri Mesaj Yönetim Sisteminde saklanacaktır. Ticari olarak elektronik mesajlar, promosyonlar, kampanyalar, vb. Gönderen tüm hizmet sağlayıcılar, tüm ticari mesajlarını müşterilerine iletebilmeleri için izinlerini Mesaj Yönetim Sistemine yükleyeceklerdir. Bu iletiyi alan kişiler, bu izinlerden istedikleri zaman çıkış haklarını kullanabilirler. Vatandaşlar, izinlerinin verilmesini tek bir noktadan yönetebilecekler. Başka bir deyişle, kullanıcılar artık Mesaj Yönetim Sistemi aracılığıyla izinlerinin düzenlenmesini kolayca yönetebilirler. Ancak, ticari olarak gönderilen iletiler artık kontrol altındadır ve kullanıcıların çıktığı iletiler artık bu kullanıcılara gönderilmeyecektir. Ticari mesaj almayı reddettikleri şirketlerden tekrar mesaj alan şirketler de şikâyetlerini Mesaj Yönetim Sistemi üzerinden işleyebilecekler. Ayrıca, kişisel veri durumundaki tüm veriler şifreli bir şekilde korunacak ve en üst düzeyde veri güvenliği sağlanacaktır.

CMS SİSTEMİNE ÜYE OLMAK ZORUNLU MUDUR?

CMS sisteminin bir üyesi olmak zorunludur. Yönetmelik uyarınca Mesaj Yönetim Sistemi onayı olmayan alıcılara ticari e-posta göndermek mümkün değildir. Bu nedenle, alıcılar CMS sisteminin bir üyesi olmalıdır.

MESAJ YÖNETİM SİSTEMİNDEN ONAY NASIL ALINIR?

Mesaj Yönetim Sistemi aracılığıyla onay almak için, çağrı merkezini, kısa mesaj numarasını veya kısa bağlantıyı kullanarak onay hizmetini kullanabilir ve onay işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

YÜKÜMLÜLÜKLER NELERDİR?

Servis sağlayıcılar, talep ettikleri takdirde Mesaj Yönetim Sistemi aracılığıyla vatandaşların yönetmeliğin gerektirdiği şekilde sunması gereken çağrı merkezi, kısa link ve kısa numara hizmetleri verebileceklerdir. Servis sağlayıcıların ayrıca CMS dışındaki onay ve ret süreçlerini teknik entegrasyon yoluyla Mesaj Yönetim Sistemine bildirmeleri gerekecektir. CMS’de kendisine iletilen bilgilere göre onay süreci için bildirimler gönderecektir. Alıcılar da istedikleri zaman kontrol edebilecekler. Servis sağlayıcılar onaylarını CMS’ye ileteceklerdir. Bu şekilde, onay kanıtı CMS’de saklanacaktır. CMS ayrıca günlük olarak servis sağlayıcıların onay ve ret mesajlarını raporlayacaktır. Diğer bir deyişle, servis sağlayıcıların müşterilerinin tüm izin işlemleri her iletişim kanalı için ayrı ayrı kaydedilecektir.

TİCARİ ELEKTRONİK MESAJ YÖNETMELİĞİ NEDİR?

Servis sağlayıcıları: aramalar, mesajlar, e-postalar gibi farklı türde mesajlar depolayabildiği bir düzenleme sistemidir ve alıcılar servis sağlayıcılara izinlerini görüntülemek ve kaldırmak istediklerinde yetkisiz mesajları da kaldırabilirler. Onayın süresi dolduktan sonra, servis sağlayıcı onay belgelerini diğer ticari elektronik mesajlarla ilgili olarak kayıt tarihinden itibaren bir yıl süreyle saklayabilir. Servis sağlayıcılar, CMS dışında aldıkları ret ve onayları entegrasyon yoluyla CMS’ye iletir. Mesaj yönetim sistemi bu bildirimleri alıcılara bildirim olarak gönderir. Daha sonra, alıcılar isterse, bu onay bildiriminden çıkma şansını kullanabilirler. Onay gerektirmeyen durumlar aşağıdaki gibidir; Alıcı, iletişim kurulacak iletişim bilgilerini sağlıyorsa, hakkında bilgi verirken onay gerekmez. Sermaye piyasası mevzuatı faaliyeti içinde yer alan şirketlerin bilgi amaçlı e-posta adreslerine gönderilen elektronik mesajlar ve elektronik mesajlar için onay süreci gerekli değildir.

REDDETME HAKKI NEDİR?

Reddetme hakkı, alıcının ticari elektronik mesajları istediği zaman, hiçbir sebep göstermeksizin reddetmesini kapsar. Alıcı bir ret bildirimi yaparsa, bildirimin yapıldığı iletişim kanalı onayı geçersiz olur.

SERVİS SAĞLAYICILARI NELERDİR?

Servis sağlayıcı, çağrı merkezi, akıllı ses kayıt sistemi, e-posta, kısa mesaj servisi gibi araçları kullanarak ticari amaçlı ses ve video gönderen gerçek veya tüzel kişidir.

TİCARİ ELEKTRONİK MESAJ TANIMI

Ticari elektronik mesaj, gerçek veya tüzel kişilerin elektronik iletişim yoluyla ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve farkındalık sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği ticari iletişimdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.