İran Kedisi Fiyatı 2024 Özellikleri Karakteri Eğitimi Bakımı ve Ömrü

İran Kedisi Özellikleri Neler, İran Kedisi Bakımı Kolay Mı?, İran Kedisi Kişiliği Karakteri ve Mizacı, İran Kedisi Kaç Yıl Yaşar Ömrü Ne Kadar?, İran Kedisi Tüy Döker Mi?, İran Kedisi Eğitimi, İran Kedisi Fiyatları 2024, Yavru İran Kedisi Fiyatları 2024

İran Kedisi

Ülkemizde çok beslenen ve sevilen bir tür olan İran kedisi hem görünümü hem de karakteri ile oldukça ilgi çekici bir kedi cinsidir. İsminden de anlaşılabileceği gibi ana vatanı İran olan bu kedi cinsi yumuşak ve uzun tüyleri ile dikkat çeker. O kadar tüylüdürler ki, patilerinin altı ve kulaklarının içi dahi tüylüdür.
İran kedileri Türkiye’de en çok sahiplenilmek istenen kedilerin en başında gelmekte. Tabi ki bu İran kedileri konusunda öncelikle çok iyi bir araştırma yapmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse bir İran kedisi alacaksanız İran Kedisi Özellikleri Neler, İran Kedisi Bakımı Kolay Mı?, İran Kedisi Kişiliği Karakteri ve Mizacı, İran Kedisi Kaç Yıl Yaşar Ömrü Ne Kadar?, İran Kedisi Tüy Döker Mi?, İran Kedisi Eğitimi, İran Kedisi Fiyatları 2024, Yavru İran Kedisi Fiyatları 2024 gibi bir çok sorunun cevabı önemlidir. İşinizi kolaylaştırmak için tüm detayları uzmanından size bu yazımızda sunuyoruz.

beyaz-iran-kedisi

Orta büyüklükte olan bu kedi ırkının en belirgin özelliği basık ve kalkık burunları ve kısa bacaklarıdır. En eski kedi ırkları arasında yer alan İran kedileri Persian ya da Fars kedisi isimleri ile de bilinmektedir. 17. yüzyılda tüm dünyaya yayılan bu kedi ırkı o dönemde Avrupa saraylarında soylu duruşu ile gönüllere taht kurmuştur.

İran Kedisi Özellikleri

Karakteristik İran kedisi özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Basık burnu solunum güçlüğü ve göz hastalığı gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarır.
  • Ortalama bir kuyruk uzunluğuna ve yuvarlak, iri patilere sahiptirler.
  • Tüyleri oldukça yumuşak, uzun ve sıktır.
  • Güçlü kas yapısı, ense ve boyun bölgesinin kalınlığı ile dikkat çeker.
  • Bacakları kısa olduğundan gövdesi yere yakındır.
  • İri ve güzel gözlere sahiptir.
  • Çok sakin, fazla miyavlamayan ve çok hareketli olmayan bir yapıya sahiptir. Bu özelliği ile ev içinde bakılması çok idealdir.
  • Empati yeteneği yüksek olan İran kedisi cinsi eğitilmesi kolay olan, diğer canlılar ile iyi anlaşan bir cinstir.
  • Sahiplerine son derecede bağlıdırlar.
  • İnsanlarla iletişimi son derecede iyidir.
  • En çok sarı renkli olanları görülse de pek çok farklı renkte olabilirler.
  • İri – orta boy bir kedi ırkıdır; ağırlığı 8 kg’a kadar ulaşabilir.

İran Kedisi Bakımı Kolay Mı?

İran kedileri uzun ve sık tüylere sahip olduklarından İran kedisi bakımı çok kolay değildir. Sık sık taranmaları gerekir. Sık sık taranmazlarsa tüyleri birbirlerine dolaşarak topaklar oluşturur. Bu da onlara çok ciddi rahatsızlık verebilir ve deri yüzeyinde yaralara sebebiyet verebilir. Sahiplerine çok bağlı olduklarından onlarla sık sık ilgilenmeniz gerekir. Yeni mekanlara adapte olmakta güçlük çektiğinden seyahatlerde yanınızda götürmeniz tavsiye edilmemektedir.

İran Kedileri Sık veteriner kontrolüne götürülmeli; böbrek ve göz rahatsızlıkları için önemler alınmalıdır. Çok hareketli olmadığından kilo almaya yatkındırlar; mama seçiminde çok yüksek yağ olmayan mamalar tercih edilmelidir.

İran Kedisi Kişiliği Karakteri ve Mizacı

Genel olarak İran kedisi karakteri çok sevecen ve sempatik bir yapıya sahiptir. Bu kedi ırkının mizacına biraz daha yakından bakacak olursak:

  • Son derecede sakin, sessiz ve olay çıkarmayan bir kedi ırkıdır.
  • Çok uyumludurlar. Ev ortamına çok kısa sürede adapte olurlar.
  • Çocuklarla çok iyi arkadaş olduklarından çocuklu aileler için ideal bir kedi cinsidir.
  • Son derecede zekidir.
  • Miskin yapısı ile evi dağıtmazlar. Evde sakince otururlar.
  • Gürültüden çok hoşlanmazlar.
  • Başka bir evcil hayvanınız varsa ve bir kedi almak istiyorsanız diğer hayvanlar ile çok iyi anlaştıklarından İran kedileri sizin için ideal bir seçim olacaktır.

İran Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

12 ile 17 yıl arası bir yaşam süresine sahiptir. Yine İran kedisi ırkı daha uzun süre de yaşayabilir. Burada kedinin ömrünün ne kadar olacağı düzenli veteriner kontrolüne, doğru mama seçimine bağlıdır. Irkı gereği hastalanmaya çok yatkın olan bu kedilerin bakımının özenli yapılması şarttır. Özellikle böbrek, göz ve solunum konusunda çok sık sorun yaşarlar. Bu sorunları yaşamamaları için veteriner kontrolünün sık olması önerilmektedir.

iran-kedisi-karakteri

İran Kedisi Tüy Döker Mi?

Tüyleri çok sık ve uzun olduğundan İran kedileri çok tüy dökmektedir. Ancak doğru kedi tarağı seçimi ile kedinin döktüğü tüy miktarı azaltılabilir. Kedinin tüylerinin çok sık taranmaması burun ve göz sorunlarını tetikler. Bu nedenle kedinin tüylerini taramak etrafa az tüy bırakmasının yanı sıra onun sağlığı bakımından da son derecede önemlidir. Bazı kişiler kedilerini yaz zamanı tıraşlamaktadır. Ancak pek çok veteriner bunun kedinin psikolojisini bozduğuna değindiğinden tüylerini kestirmek yerine sık sık fırçalamanızı öneririz.

İran Kedisi Eğitimi

Öncelikle oldukça zeki bir kedi cinsi olan İran kedisi eğitimi pek çok kedi cinsine göre çok daha kolaydır. Ancak miskin ve sakin yapıları kediye eğitim vermeyi güçleştirebilir. Onun ilgisini çekecek oyunlar ve komutlar ile kedinizi eğitmenizi öneririz.

İran Kedisi Fiyatları 2024

Genel olarak iran kedisi fiyatları 2024 yılında 7.500 – 9.500 TL arası değişim göstermektedir. Yaşadığınız yer, kedinin cinsi, melez mi yoksa safkan mı olduğuna göre kedinin fiyatı değişiklik gösterecektir. Bu nedenle belirttiğimiz fiyat aralığından daha düşük ya da daha yüksek fiyatla satışa sunulan İran kedilerine denk gelebilirsiniz.

Yavru İran Kedisi Fiyatları 2024

Yetişkin kediler ile hemen hemen aynı fiyatlar ile satışa sunulmaktadır. Pek çok kişi evinde bakmak için yavru kedi tercih ettiğinden yavru İran kedisi fiyatları yetişkinlere oranla biraz daha yüksektir. Ücretsiz sahiplendirme ilanlarını takip ederek ücretsiz yavru alabileceğiniz satıcılara ulaşabilir; ücret ödemeden bu asil ve sempatik kedi ırkını sahiplenme şansını elde edebilirsiniz. Yavru iran kedisi fiyatları 2024 yılında ortalama olarak 7.500 TL ile 9.000 TL arasında değişmekte.

İran Kedisi Galeri

iran-kedisi-mizaci yavru-iran-kedisi-ozellikleri