İştah Kontrolü Sağlayan Ve Metabolizmayı Hızlandıran Baharat Karışımı Nasıl Yapılır?

Sahte açlığı engelleyen, her yemekte kullanılabilen, zayıflatan baharat karışımı…

İnsanlar genelde kapalı ortamlarda çalıştıkları için yada evde oturanlar kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirdikleri için ruh hallerinde bir ağırlık ve metabolizmada bir yavaşlama olur. Güneş ışığından yararlanmayınca da seratonin salgısı az salgılandığı için mutsuzluk hissedilir  ve vücut sizi sahte açlıkla baş başa bırakır. Sahte açlık nedir? Vücut bazen mutlu olmak için sizi aldatıyor olabilir. Yemek yedikten sonra çayın yanına atıştırmalık alma ihtiyacı duyanlar, Midesi dolu olduğu halde yeme ihtiyacı duyanlar vücudunuz sizi kandırıp size tekrar acıkmışsınız hissi verebilir. Fizyolojik açlık yani gerçekten acıkma eylemi zaman alır,bunun dışında yemek yedikten sonra gene bir şeyler atıştırma ihtiyacı duymanız, elinizin ve ağzınızın devamlı sizi yemek yedirmeye yönlendirmesi durumu vücudunuzun  yemeklerde yediğiniz besinlerin yeterince kaliteli olmaması ve ihtiyacınız olan baharat miktarını vücudunuza alamamış olmanızdan da kaynaklanabilir. Vücuda ihtiyacı olanları verirseniz sahte açlığa çok fazla maruz kalmak zorunda kalmazsınız.

Yediden yetmişe herkesin kullanabileceği,Sahte açlığı engelleyen, her yemekte kullanılabilen, iştah kontrolü sağlayan ve metabolizmayı hızlandırarak fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olacak baharat karışımının malzemeleri;

iştah kontrolü sağlayan ve metabolizma hızlandıran baharatlar

Her birinden birer yemek kaşığı olmak kaydıyla;

Acı pul biber,sumak,sumak ,kimyon,zerdeçal,köri,nane,kekik,toz zencefil,karabiber.

iştah kontrolü sağlayan ve metabolizma hızlandıran baharatlar 1

Özellikle Acı Pul biber: Acı olmasından dolayı metabolizmayı hızlandırma ve yağ yakma özelliği vardır. Acı yiyemeyenler için bu özellik devre dışı olacaktır ve bu yapacağımız karışımda sadece tat vermesi için kullanılacaktır. Ama  iştah kontrolü sağlayan ve metabolizma hızlandıran baharat karışımında asıl olması gereken özellikle acı pul biberdir.

Sumak: Sumak toplumda bu yönü pek bilinmese de kansere karşı savaşan doğal bir koruyucu ve antioksidandır. Proteinin sindirilmesine yardımcı olur. Örneğin mangal da pişen et veya tavuğunuzun pişmesi esnasında yanmasıyla içinde oluşabilecek zehirli maddelerin yok olmasına  yardımcı olur. Sumağı bir tek salata ve dolmalarda kullanmak yerine bir çok yemekte kullanmak sağlığımız açısından oldukça fayda sağlayacaktır. Özellikle et yemeklerinde bol miktarda kullanmanız gerekir.Tadı değişik gelenler maksimum 20 gün sonra tadına alışacaklardır.

Kimyon: sindirim dostudur. Hızlı yemek yiyenler ve gaz yapan yemekleri tüketenler  yemeklerde kimyon tüketmelidir. Kimyon gaz giderici ve sindirim dostudur. Aynı zamanda süt yapan ve sütü arttıran bir baharattır.

Zerdeçal: Yemeklere konduğunda tadını değiştirebilen bir baharat olmasına rağmen kanser düşmanı olan zerdeçal bilimsel çalışmalarca kanıtlanmış romatizma,diyabet ve alzaymer da olumlu etkileri bulunan bir baharattır. İnsanların oldukça çok tüketmesi gereken çok önemli bir baharattır.

Toz zencefil:  Genelde mide rahatsızlıklarında kullanılan ve Japonların da turşusunu tükettikleri zencefil dünyanın en sağlıklı yemeklerinde yerini alan bir baharattır.

Köri: Hindistan dan gelme ve Hintliler üzerinde diyabetin ve obezite olmamasından yola çıkılarak yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda  baharatlara ulaşılmıştır. Hindistan’da en çok kullanılan baharat karışımı köri rengini zerdeçaldan alır ve çok faydalı bir baharattır.

Karabiber:  Karabiberde uçucu yağlarını ve faydalı maddelerini bayatlayarak kaybedebilen bir baharattır. Her mutfakta yapılan yanlışlardan biri de baharatların özellikle karabiberin ocak yanında olmasıdır. Karabiberin ocak yanında ısıya maruz kalmaması ve ışık almaması bunun dışında kullanılmadığı sürece ağzının kapalı olması gerekir.

Nane: vücudu ferahlatır ve dolaşımı hızlandırır. Ödem ve toksinlerin atılmasına yardımcı olan bir baharattır.

Kekik:  Akdeniz mutfağının vazgeçilmez baharatı vücut için çok önemli bir baharattır.

Tüm bu harika baharatlardan birer yemek kaşığı karıştırıp ışık almayan sırlı bir kavanozda muhafaza edip isterseniz yanınızda taşıyabilir ve dışarıda yediğiniz yemeklere de kullanabilirsiniz. İştah kontrolü sağlayan sahte açlık yaşamanızı engelleyecek ve tuz tüketiminizi azaltacak olan bu baharat karışımını her yemekte kullanabilirsiniz.

(Uzman Diyetisyen Berrin Yiğit’in tavsiyelerinden derlenmiştir.)

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.