Kalp Ritim (Aritmi) Bozukluğu Tehlikesi Tedavisi Sebepleri

20.08.2024 13:47
A+
A-

Dünyadaki Kalp Sorunlarının Başında Kalp Ritim Bozukluğu Gelmekte… Fakat Bu Bir Hastalık Değil Bununla Yaşamayı Bilmeliyiz… Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi ve Teşhisi Hakkında Ayrıntılı Haberimiz…

Kalbin atış rutininin ( nabız değer 60-90) normalden daha hızlı (nabız değer 200), daha yavaş (nabız değer 40)  ya da düzensiz çalışmasına ‘’Aritmi’’ denir. Aritmi problemi yaşayan hastalarda çarpıntı, tekleme hissi, yavaş kalp atışı, rengin solması, terleme, baş dönmesi, yorgunluk-bitkinlik gibi belirtilerin dışında zaman zaman da fenalık hissi, göğüs ağrısı hatta bayılma dahi görülebilir.

             Kalp ritim bozukluğu hakkında bilinmesi gereken önemli noktalar vardır. Mesela  ritim bozukluğu diye tek bir hastalık yoktur. Sadece kalp ritminin bozuk olması herhangi bir tehlike ifade etmez. Tehlikeli bir durumun var olduğunu tespit etmek için ritim bozukluğunun türü, sıklığı ve nedenlerinin bilinmesi , tümünün bir paket olarak değerlendirilmesi gerekir. Ancak yine de ‘’BİR DİNLENEYİM GEÇER’’ zihniyeti son derece tehlikelidir .Mutlaka uzman bir hekime danışılmalı ve sebebi öğrenilmelidir .Aksi takdirde kalbin beyine pıhtı atması (emboli) gibi, ölüm yada felç ile sonuçlanan son derece tehlikeli durumlara da rastlanabilir.

Aritmi kendini saklayan sinsi bir hastalıktır. Tesadüfen doktor muayenesi sırasında da ortaya çıkabilir. Ancak yine de genel olarak yukarıda sıraladığımız belirtileri göstermesi kuvvetle muhtemeldir.

Peki bu belirtiler neden ortaya çıkar? Aritmiyi tetikleyen sebepler  nelerdir?

Kalp hastalığı olanlar( kalp-damar tıkanıklığı, yüksek kan basıncı, kalp büyümesi, kalp yetmezliği,  kalp krizi, damar tıkanıklığı, zarar görmüş kalp kası vb.) ritim problemini sıklıkla yaşayabilirler. Bunların dışında anemi, diyabet, gebelik, akciğer hastalıkları, yüksek tansiyon, tiroid hastalıkları, yoğun strese bağlı psikolojik sıkıntılar, hava kirliliği, çok fazla kahve-çay tüketimi, uykusuzluk, alkol, sigara yada uyuşturucu madde kullanımı gibi sebeplerde  aritmiyi tetikleyen önemli faktörlerdendir.

Uzman hekime başvurulduğunda, hekimin sorununuzla ilgili yapacağı testler neticesinde (EKG RİTİM HOLTER, EFOR TESTİ, EKOKARDİYOGRAM,EPS KARDİYAK KATERİZASYON,  BAZI KAN TESTLERİ vb.)ritim bozukluğu nedeni ortaya çıkar ve uygun bir tedavi programı oluşturulur. İlaç tedavisi, Elektriksel tedavi( pil,defiblatör) ya da cerrahi müdahaleler en etkin tedavi yollarıdır.

Ritim bozukluğunun sebebi her ne olursa olsun, stres tüm ritim sorunlarının hatta diğer tüm hastalıkların en önemli tetikleyici faktörüdür. Gevşeme (zihinsel ve bedensel) teknikleri, stresle başa çıkma yolları vb. konulu bazı eğitimler almak ya da psikolojik danışmanlık hizmeti alarak olayları alış biçimimizi değiştirmek ve yeni bir hayat görüşü oluşturmakla da olumlu sonuçlar alınabilir.

Tüm bu bilgilerin ışığında, ritim bozukluğundan uzak durmak istiyorsak beslenmemizden, uyku düzenimize, alışkanlıklarımızdan, psikolojik tutumumuza kadar  hayat standardımızı değiştirmek ,yükseltmek zorundayız.

Kısacası  hayatımızın ritmi, kalbimizin ritminin önüne  geçmemelidir.

Sağlıklı günler, sağlıklı ritimler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.