Karaciğer Kanserinin Tedavisi Var mı? 2024 Yeni Tedavi Yöntemleri

Karaciğer kanserinin tedavisi Var mı?, Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir? ,Karaciğer kanseri nasıl tedavi edilir? , Karaciğer kanseri tedavisi nerede yapılır?

Karaciğer Kanserinin Tedavisi Var Mı?

Karaciğer kanseri, karaciğerdeki hücrelerin normal şekilde büyümesinin önüne geçerek anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile başlayan bir kanser türüdür. Karın boşluğunun sağ üstünde, diyaframın altında ve midenin üstünde yer alan karaciğer, ortalama bir futbol topu büyüklüğündedir. Çeşitli bazı nedenlerden dolayı bu bölgedeki hücreler anormal bir şekilde büyümeye ve çoğalmaya başlarlar. Düzensiz şekilde gerçekleşen bu büyümeler, karaciğer kanserine neden olur. “Karaciğer kanserinin tedavisi var mı?” sorusu, en sık sorulan sorulardan biridir. Buna cevap olarak verilebilecek en iyi yanıt; “erken dönemde tanı konulup tedavi edilmesi durumunda kanseri engellemek mümkündür” şeklinde olacaktır.

karaciger-kanseri-tedavisi

Karaciğer kanser türleri, aslında tek bir türden incelenen hastalıklar değildir. Farklı kanser türleri olmakla birlikte en yaygın olarak görülen türü, ana karaciğer hücresinde (hepatosit) başlayan hepatosellülerkarsinomadır. Bunun yanında İntrahepatikkolanjiyokarsinoma ve hepatoblastoma gibi diğer karaciğer kanseri türleri de bulunmaktadır fakat bu kanserler ana karaciğer kanserine göre daha az yaygındır.

Karaciğer kanseri hakkında değerlendirme yapan uzmanlar, karaciğer kanseri olarak adlandırılan bazı kanser türlerinin ana nedeni karaciğer olmayabilir, meme kanseri, akciğer kanseri, bağırsak kanseri gibi kanserlerde metastaz yapması durumunda karaciğere sıçraması durumu da söz konusu olabilmektedir. Bu tip durumlara “karaciğer kanseri” tanısı konulamaz. Bu tip kanser türlerine “metastatik kanser” denir ve kanserin adına nereden aldığına bağlı olarak isim verilir. Örneğin meme kanserinden metastaz yapmış karaciğer kanserine “metastatik meme kanseri” adı verilir, diğer organlardan bulaşan kanser türlerine de buna göre bir isim verilir.

Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kanserle mücadele edebilmenin en etkili yolu, erken dönemde tanılanması ve tedavi edilmesidir. Bunun için da kişilerin kanser hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Çoğu insanda primer karaciğer kanseri erken dönemde belirtilerini göstermediği için erkenden fark edebilmek biraz zordur. Pet-CT çektirmek gerekir.Uzmanların karaciğer kanseri hakkında söyledikleri şey; HBV veya HCV ile kronik enfeksiyon geçirmiş kişiler, Siroz hastaları, Belirli kalıtsal karaciğer hastalıkları bulunan kişiler, Karaciğerinde yağ birikmesi bulunanlar, aşırı alkol tüketenlerin erken dönemde tanı konulabilmesi için kesinlikle düzenli tetkiklerden ve testlerden geçmeleri gerektiği yönündedir.

Karaciğer kanserinde en sık görülen belirtiler şunlardır;

  • İstem dışı kilo kaybının başlaması,
  • İştahsızlık ve iştah kaybı,
  • Üst karın bölgesinde ağrıların oluşması,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Genel zayıflık ve yorgunluk hissi,
  • Karın bölgesinde şişkinlik,
  • Cilt ve göz akının sararması,
  • Beyaz ve kirecimsi dışkılama.

Karaciğer kanserinin nedenleri nelerdir?

Karaciğer kanserinin nedenleri ile ilgili somut bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı durumların buna neden olduğu uzmanlarca dillendirilmektedir. Hepatit B ve hepatit C hastalıkları, siroz gibi hastalıklar karaciğer kanserini en çok etkileyen ve tetikleyen durumlar olarak bildirilmektedir. Karaciğer kanseri, erken dönemde tespit edilirse hastanın tedaviye cevap vermesi daha başarılı olur. Ancak bunun için de hastanın bilinçli olması ve kansere karşı ne gibi mücadeleler vermesi gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Kanser bilgilendirme bültenleri veya benzer sempozyumlara katılarak kanser ve kanserle mücadele hakkında bilgi edinenler, kansere yakalanma durumunda daha kolay şekilde tedavi edilebilmektedir.

Karaciğer kanseri nasıl tedavi edilir?

Primer karaciğer kanserinin tedavisi, kişinin yaşına ve hastalığın evresine göre değişmektedir. Ameliyat, lokal tedaviler, radyasyon terapisi, hedefe yönelik ilaçlar, destekleyici (palyatif) bakım gibi farklı tedavi yöntemleri ile tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

Ameliyat: Karaciğer kanseri tedavisinde sık başvurulan yöntemlerden biri cerrahi operasyondur. Ameliyatta iki farklı amaç gözetlenmektedir. Bunlar;

  • Tümörün alınması için yapılan ameliyat,
  • Karaciğer nakli ameliyatı.

Lokal tedaviler: Kanser tedavisinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi lokal tedavilerdir. Bunlar da;

  • Kanserli hücrelerin ısıtılması,
  • Kanser hücrelerini dondurmak,
  • Tümöre alkol enjekte edilmesi,
  • Kemoterapi ilaçlarının enjekte edilmesi,
  • Radyasyon dolu baloncukların karaciğere yerleştirilmesi tedavileri olarak uygulanmaktadır.

Radyasyon tedavisi: dikkat gerektiren bir kanser tedavisi olan radyasyon tedavisinde amaç; kanserli hücreleri öldürmek ve tümörleri küçültmektir. Bu işlem yapılırken X-ışınları kullanılır ve uzman doktor, radyo terapi’ nin diğer organ ve dokulara zarar vermemesi için gerekli tedbiri alır.

Hedefe yönelik ilaç tedavisi: Spefisik anormalliklere müdahale ederek çalışan hedefe yönelik ilaçlar, diğer bazı kanser tedavilerinde de uygulanmaktadır. Yine bu tedavinin amacı da hedef hücreleri öldürmek ve kanserli hücreleri yok etmektir.

Destekleyici (palyatif) bakım: Ameliyat olmuş veya diğer tedavi yöntemlerinden faydalanan kişilere eş zamanlı olarak destekleyici bakım uygulanır. Bu tedavinin amacı, hastanın kendini daha iyi hissetmesi, ağrılarının dindirilmesidir. Uzman hekimler, aile ve diğer doktorlarla koordineli bir şekilde uygulanan bu tedavi, kemoterapi, radyasyon tedavisi görmüş hastalara uygulanabilmektedir.

Karaciğer kanseri tedavisi nerede yapılır?

Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılan karaciğer kanseri tedavisi, son dönemlerde gelişmiş modern tıbbi cihazlarının özel hastanelerde daha kolay bulunmasından dolayı hastalar, özel hastaneleri daha fazla tercih etmektedir. Ancak özel hastanelerden de randevu oluşturmak için destek almak gerekiyor. Biyorad olarak bu alanda verdiğimiz hizmetlerimizden yararlanarak karaciğer kanseri tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Tedavi hakkında ayrıntılı bilgi, fiyat almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi iletişim numaramızdan kurumumuza ulaşabilirsiniz. Sağlığınızı ertelemeyin, yaşama sımsıkı sarılmaya devam edin…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.