Katalizörü Olmayan Araç Muayeneden Geçer mi ? Ağır mı Hafif Kusur mu? | 2024

Katalizörü Olmayan araç muayeneden geçer mi? Katalizörü Olmayan Araç Muayenesinden Geçer mi ? Katalizörü Olmayan Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer ? Katalizörü Olmayan Araç Muayene Kalır mı?

Katalizörü Olmayan Araç Muayeneden Geçer mi ?

Katalizör olmayan araçlar araç muayenesinde kaldığına dair bir çok yazı okuyabilirsiniz. Fakat internet üzerinde bir çok bilgi maalesef doğru değil. Google üzerinde en çok arananlar incelediğinde Katalizörü Olmayan Araç Muayeneden Geçer mi ? ,Katalizörü Olmayan Araç Muayeneden Kalır mı Geçer mi? Katalizörü Olmayan Muayenede Sorun Çıkarır mı? gibi bir çok arama mevcut. Bu konuda en doğru bilgiyi Tüvtürk Personeli Erkan Beyden öğrendik.

Katalizörü Olmayan Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer mi ?

Katalizör araçların egzoz sisteminde bulunur. Katalizör aracın egzozundan çıkan dumanı filtrelemeye yarar. Tabi ki Katalizör olmadığında egzoz muayenesinden araç kalacaktır. Normalde Araç muayenesinde egzoza bakılmamaktadır. Ama Egzoz muayenesinden aracınız geçerse Katalizör olmasa da aracınız geçecektir. Bazı araçlarda Katalizör olmadan da filtreleme sistemi bulunmakta bu sayede egzoz muayenesinden geçmektedir. Ayrıca Egzoz muayenenizi yetkili egzoz servislerinde de yaptırabilirsiniz. Bu Tüvtürk üzerinde geçerlidir. Kısaca Katalizör olmayan araçlar egzoz muayenesindeki değerleri yakalarsa muayeneden geçer. Fakat size tavsiyemiz Tüvtürk haricindeki egzoz muayene istasyonlarında çok fazla dikkat edilmeden bu işlem yapılmakta. Tüvtürk çok ayrıntılı bir şekilde egzoz muayenesi yapmakta. Kalma ihtimaliniz Tüvtürk istasyonlarında daha yüksektir. Ayrıca dışarıda muayene yaptırdığınızda biraz daha inisiyatif kullanılabilmekte. Dışarıda bu muayeneyi yaptırırsanız Tüvtürk muayene istasyonlarında egzoz kontrolü yapılmamaktadır.

Katalizör-olmayan-arac-muayeneden-gecermi

Katalizör Nedir?

Katalizör, taşıtların motor sistemlerinde bulunan, egzozdan çıkan dumanın filtrelenmesini sağlamaktadır. Egzozdan çıkan, atmosfer için zararlı olan dumanın, daha az zararlı şekilde yayılımını sağlayan araçtır. Motor çalıştığı anda tepkimeye giren maddelerin tepkime süresini ya da tepkimenin kendisini değiştirmeye yarayan sistemdir.

Katalizör Ne İşe Yarar ?

Araçların havaya yaydığı zararlı dumanlara belli seviyelerde engel olmak ya da zarar seviyesinin azaltmak adına kullanılmaktadır. Birçok aracın aynı anda atmosfere yaydığı koku ve zararlı gaz salınımının önüne geçmek için gerekli görülmektedir. Motor çalışma ve süreklilik performansı adına kullanılması olumlu görülen katalizörler, kullanıldıklarında motorların çalışma sistemlerini de olumlu etkilemektedirler. Diğer bir deyişle katalitik konvertörler belli kural ve kanunlarca araçlarda kirli havanının oluşmasına engel olmak için kullanılması şart görülmektedir.

Katalizör-olmayan-arizali-arac-muayeneden-kalirmi

Katalizör Tamiri ve Katalizör Fiyatları?

Araç içerisinde bulunan parçaların genel olarak zarar görmesi ya da yıpranması gerekçesi ile yeni parça takılması ya da bozuk parçaların değiştirilmektedir. Bunun dışında yeterli seviyede çalışmayan katalizörlerin temizlenerek eski haline getirilmesi de mümkündür. Yeterli performans almak için katalizör değişimi de uygun görülmektedir. Bunlar dışında servisler içerisinde değişim ve onarım fiyatları değişebilmektedir. Sıfırdan katalizör almak ya da değiştirmek istenildiğinde fiyatlar ithal edilen parçalara ya da kullanılmış yedek parçalara göre segment farkından dolayı değişebilmektedir. Ortalama Olarak 300 TL ile 1.200 TL arasında değişmektedir.

Katalizör Olmamasının Cezası Var Mı?

Katalizör kullanmanın yagınlaştırılması adına bazı kurallar koyularak araçlarda kesin olarak kullanılması gerektiği şart koşulmaktadır. Yine katalizörlerin kontrollerinin yapıldığı emisyon kontrol sistemi , çalışmayan ya da devre dışı bırakılan araçlar için hükumet tarafından yaptırımlar uygulanmaktadır.

Bakanlığın gerekçesi ile tüm araçların emisyon değerleri kontrol edilmektedir.

2872 sayılı Çevre Kanunu gerekçesi ile egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan, emisyon standartlarına uymayan ve çalışmayan emisyon sistemine sahip olan araç sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Aynı şekilde araç sahipleri dışında, egzoz emisyon kontrolü yapmayan ya da sahte belge ve evrak tutan istasyonlar ve servislerde para cezası verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.