Kefir Nasıl Yapılır?Kefirin Faydaları ve Zararları Neler? Kefir Mayası Nedir?

22.08.2024 03:46
A+
A-

Dünyanın Yıllardır Kullandığı Fakat Türkiye’de Son 5 Yılda Meşhur Olan Muhteşem İçecek… Kafkas Dağlarında Bulunmuş Faydaları Saymakla Bitmeyen Kefir… Kefir Hakkında Sizler İçin Tüm Aklınıza Takılan Soruları Yanıtladık. Bilimsel Olarak Kefir Hakkındaki Tüm Gerçekler Haberimizde…

Kefir Nedir?

Tüm Dünyada yıllardır içilen hatta Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde hap şeklinde de üretilen ve çağın en önemli en faydalı ve en doğal içeçeği kefir .  Kefirin ana vatanı Kafkasya’dır.  Aslında binlerce yıldır kefir yapılmaktadır. İlk amacının sütün çabuk bozulduğu için kefir haline getirilip çok daha uzun süre kullanılabilmesidir. Kafkas dağlarında bu yöntem ile süt daha uzun saklanmıştır. Tam olarak kanıtlanmamış olasa da Hazreti Muhammed’in kafkaslara kefir yapmayı öğrettiği söylenir. Kafkas halkı kefirin onlara tanrının bir hediyesi olarak görürler.

kefir-yapimi-suzulmus-kefir-taneleri

Kefir ufak ve tatlı karnabahar şeklindeki bakteri yumağı diyebiliriz.

Amerika profesörler ise Kefir mayasının ölümsüzlük iksiri olduğunu söylemektedir.Kanseri ortadan kaldırabilecek bir bakteri olabileceği kanıtlanmasa da kanserli hastalarda olumlu etkisi olduğu görülmüştür.

Düzgün ve iyi yapılmış Kefirin Tadı hafif asitli ve mayhoş bir tadı vardı. Kefirin kıvamı ayrandan biraz daha yoğundur.

Günümüzde kefir marketlerde de satılmaktadır. Ambalajlı olarak marketlerde bulabilirsiniz. Hatta bazı markaların şeftali çilek gibi meyvelerle yapılmış karışımları da mevcuttur. Amerika’da kefir hap şeklinde gıda desteği olarak kullanılmaktadır.

Fakat yapılan araştırmalarda ev yapılan kefir  ticari olarak piyasaya sunulan kefirlerden neredeyse 100 kat daha faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.

kefir-siparis1

Kefirin Faydaları

Kefirin Faydaları ise saymakla bitmiyor. 1 Bardak Kefirde neredeyse 2.000.000 dan fazla  faydalı bakteri olduğu bilinmekte.

Aslında en büyük etkisi bağırsakları çalıştırmasıdır. Bağırsakları temizler ve kolon kanserine birebirdir. Kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Kanıtlanmasa da Amerika’da ve Bir çok Avrupa ülkesinde kefir kanserin her türü ile mücadele için kullanmaktadır.

Mide şişkinliklerini azaltır. Midenin rahatlamasını ve kasılmasını arttırır.

Çok yüksek oranda kalsiyum kaynağıdır. Dişleri ve kemikleri sağlamlaştırır. Diş çürümelerini engeller ve kemik erimesi hastalığına iyi gelir.

Kötü kolesterolü düzenler ve artmasını önler.

Kadınlarda doğum ve kilo alıp verme ile oluşan çatlakları giderir. Amerika’da bile sadece bunun için düzenli olarak kullananlar mevcut.

Kalbi korur ve damar tıkanıklıklarını önler.

Erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteği arttırır. Erkeklerde sperm sayısını çoğaltır.

Şeker hastalığına kanıtlanmış olarak iyi gelmektedir. Şekeri düşürme konusunda etkilidir.

Ülsere ve gastrite karşı etkilidir.

Kefirin Zararları

Kefir içeçeğinin faydalarının yanında zararları çok az olsa da vardır.

Kefir çok fazla içilirse midede şişlik hissi verebilir.
Kefir bağırsakları rahatlatıp temizlediği için gaz problemi yaşayabilirsiniz. Fazla gaz çıkarma ihtimaliniz yüksektir.
kefir bazı bünyelerde mide kramplarına yol açabilir. kısa sürelidir.
Kefir süt ürünü olduğu için bazı bünyelerde aşırı uyku yapabilir.
Kefir tokluk hissi verir. yemek problemi olan kişiler de kullanılmaması tavsiye edilir.

Kefir Probiyotik Midir?

Kefir probiyotik açısından en zengin içecek diyebiliriz. Hazır probiyotik yoğurtlara göre neredeyse 1000 kat etkilidir.

Kefir Hangi Sütle Yapılmalı?

Aslında en çok sorulan sorulardan biridir. Pastorize uzun ömürlü süt ilemi kefir daha iyi olur yoksa doğal süt ile mi daha iyi olur. Aslında en iyi kefir tabiki doğal süt ile olmaktadır. Fakat doğal sütün içinde su olmamalıdır. Su olduğunda kefir düzgün bir şekilde mayalanmamaktadır. Önceliğiniz doğal ve su karıştırılmamış süt bulmanızdır. Fakat kutu sütler yani pastörize sütler ile de yapabilirsiniz. Ayrıca tavsiye edeceğim süt markaları ise Sütaş ve Migros Süt ile son derece güzel ve doğal kefir mayalayabilirsiniz.

Kefirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

kefir süt ürünü olduğu için bozulması ihtimali vardır. Bozuk kefir genellikle süt kreması şeklini alır. Tadını ve kıvamını biliyorsanız bozulan kefirde tadsız ve asitsiz bir hale gelir. Bu şekilde kefir tüketilmemesi önerilmektedir.

 kefir-siparis1

Kefirdeki Alkol Oranı Nedir?

Fermante bir ürün olduğu için Kefirin içinde çok azda olsa alkol vardır. Kefirdeki alkol oranı %0.005 i geçmez.
Fakat çok fazla bekleyen kefirde %0.075 lere çıkabilir.

Kefirin Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kefiri mayaladığınızda ortalama 48 saat sonra mayalanır. Mayalanan kefirin görüntüsü ise çal kalamamış iseniz üzerinde bir tabaka bulunur. Hafif salladığınızda bu yoğurt parçacıkları gibi görülecektir.

Kefir Mayası Neden Ölür? Kefir Mayası Bozulur mu?

Kefir mayası aslında çok güçlü bir mayadır ve kolay kolay ölmez. Fakat çok sıcak yada çok soğuk sütle mayalama işlemi yaparsanız ölebilmektedir. Ölen kefir mayası sütü krema haline getirir fakat mayalamaz. Zaten tadından da anlayabilirsiniz.

Kefir Mayası Nereden Alınır?

Kefir mayası artık tüm baharatçılarda bulunabilmektedir. Ayrıca internet üzerinden de sipariş verebilirsiniz. Fakat bazı kefirler laboratuvar ortamında üretilmiştir ve faydası doğal kefir kadar yoktur.
Bu nedenle doğal kefir bulmaya çalışınız.

Kullanılmayan Kefir Mayası Nasıl Saklanır?

Kullanmayacağınız kefiri ılık saf suyun içinde karanlık bir ortamda tutarak saklayabilirsiniz.

Yapılan Kefir Nasıl Saklanır?

Kefiri buzdolabında cam şişe içinde saklayabilirsiniz. Ortalama 3 gün boyunca bozulmadan durur. Fakat gün geçtikçe Alkol oranı artmaktadır.

Kefir Günde Ne Kadar İçilmelidir?

Kefir çok faydalı bir içecek olsa da günlük fazla içilmemesi gerekmekte. Ortalama 250 ml yani bir normal su bardağı kefiri her gün içebilirsiniz.
Fazla içilen kefir gaz yapabilir.

Kefir Ne Zaman İçilmelidir?

Kefir glisemik indeksi yüksek olduğu için sabah içilmesi önerilmez. Akşam yemeğinden 2 saat sonra içilmesi en faydalı olduğu zamandır.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir yapımı aslında son derece basit bir işlemdir. Sadece en uğraştıran kısmı süzme kısmı diyebiliriz.

Kefir yapımına başlamadan önce ihtiyaçları kısaca belirteyim.

1 ) Kefir Mayası
2 ) Cam bir kap
3 ) Süzgeç
4 ) Orta büyüklükte bir kap

Öncelikle kefir soğuk yada sıcak süt ile yapılmaz. Kefir yapacağınız süt ışık olmalıdır. Ortalama 1 Litre sütü 1.5 dk orta ateşte ısıtmanız yeterlidir.

kefir-yapimi-sut-isitma-islemi - Kopya
Cam bir kavanozun içine önce temiz kefirlerimiz konur. Kefirlerin üzerine ışık sütümüz boşaltılır. Sonrasında cam şişenin kapağı kapatılır. Cam şişe bir kaç kez alt üst edilerek hafifçe çalkalanır.

kefir-yapimi-kefir-sut-birlesimi - Kopya
Kefir karanlık ortamda çoğalmaktadır. İsterseniz bir havlu ile çevresini sarıp dolapta saklayablirsiniz. Güneş ışığı kesinlikle gelmemesi gerekir.

kefir-yapimi-kefirin-mayalanmasi-için-saklama - Kopya

Karanlık bir dolabınız varsa havlu le sarmadan da yapabilirsiniz.
Kefirin mayalanma süresi 48 saattir.
2 gün sonra mayalanan kefiri açabilirsiniz.
Açtığınızda kefir hafif yoğurt kıvamında olması gerekir. Keskin bir kokusu vardır.
Kefirin mayalandı.
Şimdi gelelim süzme işlemine

kefir-yapimi-kefir-hazirlama
Öncelikle orta boy bir kap alıp süzgeç yardımı ile kefirinizi süzünüz.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tahta kaşık kullanmanızdır.

kefir-yapimi-kefir-suzme-islemi
Tahta kaşıkla hafifçe karıştırınız. Fakat fazla bastırmayınız çünkü kefir tanelerine zarar verebilirsiniz. Zaten kıvamlı bir şekilde akacaktır.

Tüm şişeyi süzdükten sonra kefirlerinizi soğuk suyla yıkayınız. Bu yıkama işlemi kefirleri canlandırır ve daha hızlı üremeye hazır hale getirir.

kefir-yapimi-kefir-yikama
Tüm şişenizi süzdükten sonra kefiriniz içilmeye hazır olacaktır.

kefir-yapimi-suzulmus-kefir
Yaptığınız Kefirinizi cam bir şişeye doldurup istediğiniz zaman içebilirsiniz. Buzdolabında kolay kolay bozulmamaktadır. Fakat yaptığınız kefiri 3 gün içinde tüketin.

Haberimizi sosyal medyada paylaşarak daha çok kişinin bu muhteşem sağlık kaynağından faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

kefir-siparis1

Yorumlar

  1. Nalan sonmez dedi ki:

    Kefir konusunda verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Kefir yararli bir probiyotik ben yillardir iciyorum cok saglikliyim . kefir icmenin hic bir zarari yok bence

  2. Senem Aslan dedi ki:

    Son derece basit anlatmıssınız teşekkürler. Her soruma cevap buldum. Kefir konusunda son derece doğru ve güzel bilgiler vermişsiniz. Ben kefiri neredeyse 5 yıldır içinyorum ve son derece olumlu faydalarını gördüm. kefirin faydaları saymakla bitmiyor ama kefirin en önemli faydası bağırsakları temizlemesi ve çalıştırması. Kabızlık sorunu olanlara tavsiyemdir.

  3. Gözde Deniz dedi ki:

    Kefirimi endanem markasının kuru mayasını aktifleştirerek mayaladım fakat yaklaşık 12 sAatte mayalanma gerçekleşiyor evim baya sıcak sebebi bu olabilirmi 24saat bekletirsem peynir suyu gibi ayrışıyor ve çok asitli oluyor o haliyle tüketilebilir mi teşekkürler