Kira Yeniden Değerleme Davası Masrafları 2024(Kira Tespit Davası)

Kira Yeniden Değerleme Davası Masrafları 2024, Kira Tespit Davası Masrafları 2024, Kira Yeniden Değerleme Davası Ücretleri 2024, Kira Tespit Davası Sonucunun Uygulanması, Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) Ne Kadar Sürer?

Kira Tespit Davası 2024

Halk dilinde Kira Yeniden Değerleme davası hukuk dilinde ise Kira Tespit Davası açılma hızı 2024 yılında neredeyse son 10 seneden daha fazla oldu. Özellikle enflasyonun çok yükselmesi fakat kiraların çok düşük kalması nedeniyle Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) davalarına neredeyse mahkemeler yetişemez oldu. Tabi ki bu avukatlara yaradı çünkü bu davalar basit ve hızlı sonuçlanan davalar. 2024 yılında Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) masrafları ise enflasyon oranında arttı. Misal olarak bir eviniz var ve kirada 2-1 ve evinizden 1500 TL kira alıyorsunuz. Fakat evin bulunduğu muhitte en düşük 2+1 evin kirası 2.500 TL ise Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) davası açma hakkınız var. Fakat bu hakkınız sadece 5 yıl üzerinde kira sözleşmesi olanlar için geçerli. Yani 5 yıl öncesinde kiracınıza Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) davası açamamak tasınız.

Kira Tespit Davası , kira sözleşmesi başlangıç tarihinden itibaren 5 yıl geçmesi ile birlikte açılabilir. Örnek vermek gerekirse 1/1/2017 tarihinde kira sözleşmesi yapılmış ise davayı açma hakkınız 1/1/2022 tarihinde hakkınız olacaktır. Bu davası 30 gün önceden açma hakkınız bulunmaktadır. 

kira-tespit-davasi-masraflari

Kira Yeniden Değerleme Davası Ücretleri 2024

Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) davası açmak genellikle ev sahiplerinin gözünde büyür. Özellikle avukatıdır mahkemesidir harcıdır denildiğinde çoğu ev sahibi boş ver bunun lamı uğraşacağım der. Fakat aslında hiç gözünüzde büyüttüğünüz gibi değildir. Öncelikle davayı kim kazanırsa avukat masraflarını kaybeden taraf ödemektedir. Bu nedenle genellikle bu davalarda ev sahipleri avantajlı çıkmaktadır. Şartları karşılıyorsanız rahatlıkla dava açabilirsiniz. Bazı kiracılar maalesef yasaları arkalarına alarak çok uygun fiyatlara otura bilmektedir. Fakat her malın ve muhitin bir bedeli olduğu unutulmamalıdır. Kira Tespit Davası açma fiyatı 2024 ortalama olarak 3.700 TL ile 5.500 TL arasında değişmektedir. Bunun içinde Avukat masrafları da dahildir.

Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) Açma Süresi

Kira tespit davası açma süresi kira sözleşmeniz devam ettiği sürece her zaman açabilirsiniz. Sadece kira sözleşmenizin üzerinden 5 yıl geçmiş olması gerekmektedir. 5. yıl da yeni kira döneminin başlamasından en az 40 gün önce davayı açmanız gerekmektedir.

  • Dava açılması yeni kira döneminden 40 gün önce açılmalı
  • Yeni kira döneminden 40 gün önce yazılı bir şekilde kiracıya kiranın arttırılacağına dair bildirimde bulunulması
  • Sürenin 5 yıl ve üzeri olması
Dava Açılma Dönemi Kira Tespit Davası
5 Yıldan Önce Açılan Kira Tespit Davaları Mahkeme en fazla TÜFE oranında arttırım yapabilmektedir.
5. Yıldan Sonra Açılan Kira Tespit Davaları Mahkeme TÜFE’ye bağlı olmadan örnek kira sözleşmelerine göre arttırım yapabilir.
Kira Döneminden 30 Gün Önce Açılan Tespit Davası Yeni Kira yılında geçerli olacak şekilde karar verilir.
Kira Döneminden 30 Gün Sonra Açılan Tespit Davası Bir sonraki kira yılından itibaren olacak şekilde karar verilir.

kira-tespit-davasi-nasil-acilir

Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) Ne Kadar Sürer?

Kira tespit davaları tüm evraklar tam ise ortalama olarak 1 ay içinde tamamlanır. Tabi ki sağlam bir avukat şart. Bazı avukatlar maalesef konuyla ilgisi çok fazla olmuyor. Bu işlerle uğraşan sadece ilgi alanı gayrimenkul olarak avukatlar ile bu davayı açmak en doğru yöntem olacaktır. kira tespit davası sonuçlanma süresi en uzun 3 ay sürebilir.

Kira Tespit Davası Sonucunun Uygulanması

Kira tespit davaları sonuç genellikle doğru kanıtlar sunarsanız ev sahibi aleyhine sonuçlanmaktadır. Kira rakamı mahkeme tarafından belirlenir. Rakam belirlendikten sonra kiracı temyize gitme hakkı vardır. Bu hakkını kullanmazsa karar kesinleşir ve dava sonucundan itibaren yasal olarak faiz işlemeye başlar. Dava kararı itibariyle kira artışı yapılır ve kiracı bu rakamdan kirayı ödemek zorundadır.

kira-yeniden-degerleme-masrafi-2022

Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) Davası Gereken Evraklar

Kira Tespit Davası(Kira Yeniden Değerleme) davası açılması için öncelikle bir dilekçe ihtiyacınız mevcut. Ayrıca çevredeki yada apartmandaki başka bir kiracının kira sözleşmesi de gerekmektedir. Bu evrak bulunamazsa kira tespiti için bilir kişi tutulacaktır. Elinizde 2 adet apartmanınızda yada muhitinizdeki kira sözleşmesi örneği bulunursa bilirkişiye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.