Kordon Kanı Nedir? Kordon Kanı Kök Hücre Saklama Ücreti ve Faydaları

Günümüzde Bebek Sahibi Olacak Tüm Anne Babaların Aklını Kurcalayan Kordon Kanı Kök Hücre Saklama Yöntemi… Kordon Kanı Kök Hücre Nedir? Kordon Kanı Kök Hücre Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Kordon Kanı Kök Hücre Saklama Ücreti Gibi Bir Çok Konuyu Sizin İçin Araştırdık. Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Günümüzde neredeyse her doğumdan önce araştırılan ilk konulardan biride “kordon kanı” olmaktadır. Kordon Plasenta ile bebek arasında besin ve oksijen sağlayan organdır. Doğum sonrasında bu organın işlevi biter ve rahim tarafından dışarı atılır. Bu durumlarda bebeğin kordonu ile plasenta arasında kalan bir kan bulunmaktadır. Bu kana Kordon Kanı denilmektedir. Bu kanın en büyük özelliği bebeğin kanından farklı bir kandır. İçerisinde kök hücrelerini tutar. Günümüzde kök hücre nakli ile bir çok hastalığa tedavi bulunmasıyla önemi giderek artmıştır.

Aslında kordon kanı kök hücresinin en büyük avantajı uygun ortamlarda kök hücreleri doku yada organ halini alabilme yeteneğidir.

kordon-kani-saklama-bankasi
Kordon Kanı Kök Hücre Bankası

Kordon Kanı Saklanmasının Amacı

Kordon kanı saklanmasında ki en büyük amaç çocukların ileri yaşlarda yaşayacağı ağır hastalıklarda organ yetmezliklerinde ilik kanseri gibi bir çok tür hastalıkta çözüm bulunabilmekte. Organ yetmezliklerinde kök hücre ile organın hasarlı bölümü onarılmaktadır.

Rahim içindeki yaşamda bebek göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Plasenta bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alış verişini sağlayan organdır. Bu organ doğumdan hemen sonra görevini tamamlayarak rahim dışına atılır.

Normal şartlarda kordon kanı bulunmazsa bir hastanın organ bulma ihtimali %5 ilik yada doku bulma ihtimali %25 oranındadır. Fakat kordon kanı saklanması ile bu oran %100 olmaktadır. En çok lösemi ve ilik ile ilgili hastalıklarda kordon kanı kök hücre çok önemlidir.
kordon-kani-bankalari

Kordon Kanı Kaç Sene Saklanabilir?

Kordon kanı ortalama 15 sene saklanabilmektedir. Zaten kordon kanındaki kök hücre ihtiyacı çocukluk döneminden sonra vücudun ihtiyacını karşılamaz. Ortalama 30 kiloya kadar olan çocuklar için geçerlidir. 30 kilodan sonra kordon kanı kök hücresi etkisini yitirir. Genellikle çocukların ergenlik dönemine kadar yaşadıkları hastalıklarda önemli rol oynar.Fakat Amerika’da yapılan bazı çalışmalar ile Kordon Kanı çoğaltma ve kopyalama denemeleri başarılı olmuştur. İleri ki yıllarda kordon kanı çoğaltılarak yetişkin insanlarında hastalıklarında kullanılması planlanmaktadır.

Kordon Kanı Nasıl Alınır?
kordon-kani-nedir

Kordon kanı alınması kararı doğumdan ortalama 15 gün önce alınmalıdır. bu karadan sonra hastane yetkililerine bili verilmelidir. Yapılan işlemin Anne ile alakası çok yoktur. Doğum bittikten sonra göbek kordonu bağlanır ve ilk 5 dk içerisinde kordon içindeki kan özel bir mekanizma ile bir tüpe alınır. Ortalama 50ml ile 120 ml arasında bir kan alınabilmektedir. bu kan laboratuar ortamında kök hücrelere ayrıştırılarak azot tanklarında -200 derece civarında dondurularak saklanır. İhtiyaç halinde kök hücreler çözülmesi sağlanarak kullanılır.

Kordon Kanı Saklama Ücretleri :

Kordon kanı saklama ücretleri kordon kanı bankasına göre değişmektedir. Fakat fiyat olarak ortalama bir fiyat dengesi vardır. Kordon kanı yıllık saklama ücreti 100 Euro ile 180 Euro arasında değişmektedir. Fakat saklama işleminden önce yapışması gereken Kordon kanı içindeki Kök Hücre Ayrıştırması içinde bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu işlem ücreti 1 defaya mahsus 2.750 TL civarındadır. Ayrıca son dönemlerde Mezenkinal ayrışma ile birlikte de işlem yapılmaktadır. Bu işlemle birlikte fiyat 4.500 TL ile 5.500 TL arasında değişebilmektedir.

Kordon Kanı Kimler İçin Saklanması Önem Taşır?

Aslında kordon kanı ilkemizde zengin ailelerin sakladığı bir gerçektir. Fakat Aile geçmişinde ilik kanseri olan çiftlerin kesinlikle saklaması gerektiği belirtilmektedir. Bazı araştırmalarda ise tüm ailelerin doğum sırasında kordon kanını saklamasından yana.
kordon-kani-saklanmasi

Kordon Kanı İle Tedavi Edilebilen Hastalıklar

Kordon kanı aşağıdaki hastalıkların tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca doku nakli ihtiyaçlarında da hayati önemi vardır.

* Ergenlik dönemine kadar ortaya çıkan Lösemi ve lenfomaları
* Akdeniz Anemisi
* Orak Hücre Anemisi
* Nöroblastom
* Trombosit ile ilgili Hastalıklar

kordon-kani-kok-hucre

Türkiye’deki Kordon Kanı Bankaları

Kordon kanı bankaları ülkemizde 2010 yılından sonra açılmaya başlanmıştır. Çok büyük özen gerektiren bir işlemdir. Bir çok teknik düzenek kurulmalı ve saklama şarları dünya standartlarında olması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili resmi gazetede 2005 yılında bir yönerge yayınlanmıştır. Kordon kanı ve kök hücrelerin ülke dışına çıkarılması yasaktır. Türkiye’de genellikle kan bankaları üniversitelerin bünyesinde saklanmaktadır.

Ülkemizdeki Önemli ve Güvenilir Kan Bankları Listesi

Acıbadem Kordon Kanı Bankası (İstanbul)
Tel: (216) 544 38 38
Mail : info@acibademlabcell.com.tr
Adres: Kerem Aydınlar Kampüsü Kayışdağı Caddesi No:32 Ataşehir/İSTANBUL

Genkord (İstanbul)
Tel :(0212) 231 53 50 – (0533) 665 89 71
Mail : Info@genkord.com
Adres: Bağlar Mah. Yalçın Koreş Cad. Erdinç Binaları. No:22 A3 Blok Kat:1 Güneşli Bağcılar/İSTANBUL

Yaşam Bankası (Ankara)
Tel: 0312 442 42 15
Mail: info@kordonkanibankasi.com
Adres: Hilal Mahallesi Hollanda Caddesi 686.Sok Arman Plaza No:6 Ofis:12 Yıldız 06550 Çankaya / ANKARA

Atibank
Tel: 0216 469 93 00
E-posta: info@atigencell.com

Yukarıdaki Kordon Kanı Bankaları, Türkiye’nin en iyi ve kaliteli kordon kanı kök hücre saklama kurumlarıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.