Koroner Anjiyo Nedir? Nasıl Yapılır? Koroner Anjiyo Sonrası

Günümüzde Stresli ve Düzensiz Yaşamdan Kaynaklanan Kalp ve Kalp Hastalıklarında Müthiş Bir Artış Var. Peki Kalp Sorunları İnceleme Yöntemi Olan Koroner Anjiyo Nedir? Koroner Anjiyo Nasıl Yapılır? Koroner Anjiyo Sonuçlarından Neler Çıkarılmalı? Koroner Anjiyo sonrasında Kaç Gün Yatılır? Gibi Bir Çok Sorunuzun Cevapları Haberimizde…

Koroner Anjiyo Nedir?

Koroner kelimesi duyulduğunda kalp ve çevresi ile ilgili bölümler akla gelmelidir. Anjiyoda tıp dilinde damarları anlatan ifadededir. Türkçeye çevrildiğinde Kalp Damarlarını Görüntüleme Sistemi diyebiliriz. Koroner Anjiyo uzun tabiri ile Koroner Anjiyografi kalp damarlarını ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve farklı açılardan görüntülenmesidir. Koroner Anjiyo işlemlerinde damarlara özel ve zararsız bir sıvı enjekte edilerek damarların görüntüsünün alınması sağlanır. Bu işlemlerde tek zararlı ola kısım görüntüleme cihazından çıkan radyasyondur. Bu radyasyonda zarar açısından hastaya risk oluşturacak düzeylerde değildir. Hamileler için anjiyo acil durum olmadığı sürece uygulanmamalıdır.

Koroner Anjiyo Nereden Yapılır?

Koroner Anjiyo 2012 yılından önce sadece kasıktan yapılmakta idi. Fakat kasık bölgesinden girildiğinde bazen sıkıntılara yol açtığı için ve hastanın Koroner Anjiyo uygulandıktan sonra hastanede yatma süresinin uzun olması ve işlemden sonra ağrılar çekmesi nedeniyle başka bir yoldan Koroner Anjiyo yapılması için çalışmalar başladı. Bu çerçevede el bileğindeki bir damarın çok daha uygun olduğuna karar verildi. El bileğinde bulunan redial arter denen bir atar damardan neredeyse vücudun tüm noktalarına kolaylıkla erişilebilmekte olduğu görüldü. Ayrıca bu damarda kanama enfeksiyon oluşumu ve baloncuk gibi etkiler görülmemekte. Ayrıca damarın çevresinde hayatı bir damar yada risk taşıyan hassas bir bölge bulunmaması da Koroner Anjiyo el bileğinden yapılması için en iyi yer olduğu belirtilmekte.El bileğinden yapılan anjiyolar da görülen en belirgin sorun ise damar girişinde morluklar dır. sadece  Fakat günümüzde bazı durumlarda  kasıktan Koroner Anjiyo yapılmasına devam edilmektedir.

Koroner Anjiyo Nasıl yapılır?

Öncelikle günümüz teknolojisinde Koroner Anjiyo uygulamasından kesinlikle korkulmaması gerekmekte. Yapılan işlemler artık çok rutin ve uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle kesinlikle gerginlik yapmayınız. Hayatı tehlikesi %1 bile değildir. Fakat uygulama yapacak doktorların yapılacak işlemi hastaya ve hasta yakınlarına kesinlikle anlaşılır bir dille anlatması gerekmektedir. Öncelikle Koroner Anjiyo yapılacak hasta işlemden önce 12 saat boyunca yemek yememiş olmalıdır. Anjiyo yapılacak olan ameliyathane önceden hastanın neresinden Koroner Anjiyo yapılacaksa ona göre düzenlenmiş olmalıdır. Koroner Anjiyo kasık bölgesinden yapılacaksa kasık bölgesi önce dezenfektan ve özel solüsyonlarla temizlenir. Kasık bölgesine özel bir iğne yardımı ile giriş yapılır. Bu işlemde atardamarın içine plastik bir kılıf sokulur. Bu kılıf üzerinden ilerlenir. Kılıf içinden kalp atardamarlara kadar ilerlenir. Daha sonrasında bu plastik malzeme önce sol kalp damarına yerleşir. ve buraya bir sıvı enjekte edilerek damar durumları görüntülenir. aynı işlemler sağ kalp damarınada yapılır ve görüntüleme işlemleri tamamlanmış olur.

El bileğinden yapılan Koroner Anjiyo işlemlerinde ise aslında yapılanlar yine kasıktan giriş ile aynıdır. El bileğinde bulunan redial arter adlı damardan giriş yapılarak kalp damarlarına ulaşılır. Kalp damarlarına yine aynı şekilde bir ilaçlı sağlığa zararsız bir sıvı enjekte edilir. ve bu sayede damar durumları görüntülenir.

Koroner Anjiyo Sonrası

Koroner Anjiyo sonrasında hasta 2-3 saat dinlendirilir. Hastanın el bileğinden anjiyo yapılmışsa el bileği kısmında hafif morluklar olabilir. Bunlar tedavi amaçlı bazı kremler sürülebilir. Kasıktan yapılan anjiyolar da hasta ortalama 1 gün yatması gerekmektedir.

Bu resimden Koroner Alterinin daralmasını rahatlıkla görebilirsiniz.

Koroner Anjiyo Sonuçları

Koroner Anjiyo yapıldıktan sonra kalbe giden damarlar uzman doktorlar tarafından incelenmelidir. İncelemede genellikle 2 mm den daha geniş damarlar da daralma yada tıkınma olup olmadığı kontrol edilir. Damarda %75 ve üzeri bir daralma veya tıkanıklık varsa müdahale edilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.