Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? Kredi Notu Nelere Göre Hesaplanır?
Kredi Notu Hakkında Aklınıza Takılan Tüm Sorular Haberimizde… Kredi Notu Nedir ? Kredi Notu Neye Göre Hesaplanır? Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir? Kredi Notunu Yükseltmek İçin Neler Yapmalı…
Kredi notu, bankalarla olan finansal işlemlerimizin sicilini ifade eden bir puandır. Geçmişten bu güne yapılan ödemeler, kredi kullanımları gibi pek çok verinin değerlendirilmesi sayesinde oluşturulan bu puan ne kadar yüksekse, finansal itibar da o derece yüksek olacaktır. Farklı seviyelerdeki puanlar; riskli müşteri grubu olarak kabul edilir. Bu tip düşük puana sahip kişilerin kredi kullanımı ya da kredi kartı sahibi olmaları gibi durumlarda olumsuz yanıt alma ihtimalleri bulunmaktadır. Ancak, kredi notu düşük olması, bunun yükseltilemeyeceği anlamına gelmemektedir.
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir:
Düşük seviyede bulunan kredi notunun sebebi, geçmiş dönemlerde sorun yaşanan kredi ya da kredi kartı borç ödemelerinden kaynaklı olabilir. Bu nedenle ilk etapta bu tip borçlar varsa, bunların ödemelerinin zamanında yapılması gerekmektedir. Mevcut durumda bir banka ile çalışılmıyor sa, sisteme yeniden dahil olup, kredi notunun artmasını sağlayacak işlemler yapılabilir. Bunun için bir banka da hesap açtırılıp, bu hesapta belli bir miktarda para tutulabilir. Eğer mümkünse, bu hesaptan yapılacak, zamanı geçmemiş her tür fatura ödemeleri, zamanla puanının artmasına sebep olacaktır. Bu sayede, ileride kredi ya da kredi kartı başvurusunda olumsuz cevap alma riski daha da düşecektir.
Kredi Notu Nasıl Öğrenilir:
Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu ( KKB ) tarafından oluşturulmaktadır. Önceki yıllarda kişilerin kredi notları sadece ilgili bankalar ve finans kurumları ile paylaşılıyordu. Ancak artık internet üzerinden herkes kendi kredi notu bilgilerine kolayca ulaşabilmektedir. Yine Kredi Kartı Bürosu’na bağlı olarak oluşturulan Findeks markasına ait internet sitesi üzerinden, yaklaşık 5 TL karşılığında sorgulama yapılabilmektedir: https://www.findeks.com/
Bu sayede, herkes, mevcut kredi notunu öğrenebilir ve gerekiyorsa, bu notu daha istenen seviyeye çekmek için şimdiden gerekli önlemleri alabilir. Bu sorgulamanın yanı sıra, kişiye özel düzenlenen risk raporu ve not danışmanlığı gibi ek paketlerden de ücreti karşılığı yararlanılabilir.
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır:
Kredi notu hesaplamalarında farklı etkenler kullanılmaktadır ve zaman içinde bunların kullanım oranları değişebilmektedir. Ancak esas olarak kabul edilen bazı etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Borç ödeme alışkanlıklarınız: Kredi ya da kredi kartları için yaptığınız ödemeler, tarihleri ve ödeme miktarları gibi parametrelerle tespit edilir. Bu durum, borç ödemelerinize ne kadar özen gösterdiğinizin göstergesidir ve not puanı hesaplamasında en önemli etkendir.
- Mevcut borç durumu: Puanlamanın yapılması döneminde ödenmekte olan ya da ödenmesi gereken borçlar varsa, bu da not hesaplamasında göz önüne alınır.
- Yakın zaman kredi kullanımı: Puan hesaplaması dönemine yakın zamanda bir kredi kullanımı başlamışsa, bu da değerlendirmeye alınır.
- Kredi kullanım sıklığı: Kredi kullanımının çok sık aralarla olması ya da olmaması, kredi notuna yansıtılır.
- Diğer etkenler: Bunlar tamamen kişiye özel verilerden oluşturulur. Örnek vermek gerekirse; kredi başvurusuna ret cevabı almış bir kişi, farklı bankalardan tekrar kredi başvurusu yapmışsa; bu hem kredi notunun düşük olmasına, hem de bankalar için güvenilir olmayan müşteri olarak sınıflanmasına neden olabilir.
Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir:
Kredi notu güncellemesi genellikle 6 ayda bir yapılmaktadır. Fakat bu süre her zaman aynı sürmez. Genel olarak 6 ay ile 9 ay içerisinde kredi notu güncellenir. Bütün işlemler otomatik olarak yapılmaktadır.