Makat(Popo Arası) Kaşıntısı Neden Olur? Temizlik ve Tedavisi

Günümüzde Bilgisayar Kullanımı İle Oturarak Çalışmalar Nedeniyle Makat Bölgesi Devamlı Baskıya Maruz Kalıyor. Bu Durumda Makatta Kaşınmalara Ağrılara Sebep Olmakta… Makatta Kasıntı Nedir Neden Olur Sebepleri Neler Hepsi Haberimizde…

Makat bölgesindeki kaşıntı her yaşta kadın ve erkeklerde görülebilir. Makat bölgesi hassas ve duyarlı bir bölgedir. Bazen neden olmaksızın ortaya çıkabileceği gibi birçok hastalığında habercisi olabilir. Mutlaka ciddiye alınmalı ve uzman doktora gidilmelidir. Kaşıntıya neden olan hastalıklara örnek verecek olursak; Hemoroid, deri, kronik böbrek, karaciğer ve safra yolları, mide ve bağırsak hastalıkları vs.

Makat kaşıntısı nedir? Diye sorduğumuzda ilk aklımıza gelen makat bölgesini kişilerin tuvalet ihtiyacından sonra yetersiz temizlemesi nedeniyle dışkı artıklarının kalması diyebiliriz, dışkı atıkları kaşıntıya sebep olacaktır. Makatın temizlenmesi önemli olmakla birlikte makat bölgesi temizliğinde kimyasal ürün içeren sabun, deterjan veya parfümlü ürünlerle aşırı temizlemekte kuruluk yapar ve kaşıntıya neden olur.

Makatın sadece su ile temizlenmesi yeterli olacaktır.  Kimyasal içerikli ıslak mendiller kullanımı da alerjik reaksiyona sebep olabilir ve kaşıntı yapabilir. Islak mendillerin kullanılmaması gerekir.

Makat bölgesinin nemli ve ıslak kalmamasına da dikkat etmeliyiz. Makat bölgesini su ile temizledikten sonra kurulamalıyız. Özellikle yaz aylarında pişik ve kızarıklık oluşmasına sebep olacağından kaşıntıya neden olabilir.

Kullandığımız tuvalet kâğıdının kalitesine dikkat edilmelidir. Kalitesiz tuvalet kağıtları sert olabileceği gibi kimyasal maddeler içerebilir. Bu da kaşıntıya neden olabilir.

Kullandığımız iç çamaşırımızda pamuklu ve geniş olması önem arz etmekte olup, sentetik ürünlerde kaşıntıya sebep olacaktır. Kadınların özel günlerinde kullandıkları pedlerde kaşıntıya neden olur sık değiştirmeli ve pamuklu ürünler kullanılmadır.

Bazı yediğimiz gıdalarda kaşıntıya neden olur. Turşu, patlıcan, acı, çeşitli baharatlar, domates, ketçap, çikolata, kahve, çay, karbonatlı içecekler ve süt ürünleri gibi. Yediklerimiz içtiklerimiz özellikle çekirdekli olanlar kaşıntı oluşmasına neden olabilir. Kişinin bölgesel hassasiyetini dikkate alarak tespit ettiği gıdaları tüketmemesi önerilir. Bağırsak parazitleri nedeniyle bir kaşıntı oluşuyor ise mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Makat kaşıntısını gidermek için öncelikle yukarda yazılan nedenlere dikkat edilerek bu sorunun nedenleri düzeltebiliriz. Kaşıntı önleyici ve cildi rahatlatıcı pomadlar veya kortizonlu merhemler de kullanılabilir. Kaşıntı sorunu düzelinceye kadar gerekli tedavi önerilerine dikkat edilmesi ve tekrar ortaya çıkmasını engellemek için kaşıntıyı oluşturan nedenlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca uzman doktorla görüşülerek tedavi olunmalıdır. Sağlık şakaya gelmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.