Menzil Cemaati Kimdir? Amacı, Kurucusu ve Kuralları Tüm Detaylar

Menzil Cemaati Nedir?, Menzil Cemaatinin Amacı Nedir? , Menzil Cemaati Kurucusu ve Lideri Kimdir? , Menzil Cemaatinin Amacı Nedir?, Menzil Cemaatine Nasıl Girilir? Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Menzil Cemaati Nedir?

Menzil cemaati Nakşibendiliğe bağlıdır ve Türkiye’deki cemaat toplulukları arasında en fazla üyesi olan Menzil’dir. Cemaatin merkezi ilk çıkış yeri olan Adıyaman/Menzil’dir. Ama ilim yayma faaliyetlerini İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin hemen her ilinde sürdürür.

Menzil Cemaatinin Amacı Nedir?

Menzil cemaati kaynağından beslenir, yani bir Nakşibendilik yoludur. Bu cemaatin amacı dini ilim verdiği kişileri peygamber efendimizin sünnetine sıkı sıkıya bağlı olacakları bir eğitim vermektir. Kökleri onlarca sene önceye dayanan Menzil Cemaati bugüne kadar birçok hocanın yetişmesine ortam sağlamıştır.

menzil-lideri

Menzil Cemaatine Nasıl Girilir?

Bir cemaate girmek için resmi belge imzalamanıza, onlara bir yemin vermenize gerek yoktur. Bulunduğunuz ildeki Menzil merkezlerinden bir tanesine giderek ilim öğretimi almak istediğinizi ve onları sık sık ziyaret etmek istediğiniz belirtmeniz yeterdir. Cemaatler kişilerin gönülden bağlı oldukları yerlerdir. Bunun resmi bir prosedürü yoktur.

Menzil Cemaati Kurucusu ve Lideri Kimdir?

Menzil cemaatinin kurucusu Muhammed Raşit Erol’dur ve babası Nakşibendilik hocalarındandır. İrşadı ondan öğrenmiştir. Günümüzde cemaatin başında bulunan isim Seyyid Abdülbaki Erol’dur.

menzil-cemaati-lideri

Menzil Cemaati Kurucusu Muhammed Raşit Erol Kimdir?

Muhammed Raşit Erol, Siirt ilinin Baykan ilçesinde doğmuştur. Babası, dedesi ve daha birçok soy büyüğü de döneminin hatırı sayılan şeyhlerindendir. Aile kökeni Nakşıbendiliğe bağlıdır ve dedeleri ilim ve tarikat büyüklerindendir. İlk eğitimini babasının yanında almıştır ve daha yedi yaşındayken Kuran-ı Kerimi hatim etmiştir. Sonrasında bulunduğu ilçenin müftüsünden ilim tahsili görmüştür. Kuran-ı Kerimi hatim etmekle kalmamış aynı zamanda tefsir, fıkıh, hadis gibi din derslerini de almıştır. Küçük yaştan itibaren dini eğitimle iç içe büyüyen Muhammed Raşit Erol, çocukluğundan itibaren devamlı olarak bulunduğu illerden taşınmış, nihayetinde Adıyaman’ın Menzil ilçesine gelmiştir. Soy kütüğünde Nakşıbendilik olan Muhammed Raşit Erol, 1968 senesinde Nakşıbendi halifesi olmuş ve bundan 4 sene sonra babasını kaybetmiştir. İrşat görevini babasından devralmıştır ve 21 sene bu görevi kesintisiz yerine getirmiştir.

menzil-cemaati-ozellikleri

Muhammed Raşit Erol’un Ahlakı

Adıyaman ilinin menzil ilçesinde ilim öğretimine devam ederken ilçe bir ihlas merkezi konumundaydı. Misafirleri eksik olmuyordu, herkes sohbetlerine katılmak istiyordu. Sohbetine katılanlara aslında mahzuru olmamasına rağmen yine de bir şeyleri emretmiyor, İslamiyet’in bir sevgi dini olduğunu hal ve hareketleriyle de tasdikliyordu. Sohbetleri sırasında sık sık tarikatlıktan çok iman hizmeti verdiğini dile getirmiştir. Tarikatlık demek farz borcu olmadan, günlük yapılması gerekenleri yapmadan bünyesinde bulunamayacağınız bir topluluktur, ancak günümüz böyle değildir, derdi.

12 Eylül Döneminde Ne Oldu?

12 Eylül zamanlarında irşatlığının en parlak dönemini yaşıyordu. 1980 senelerinden itibaren onun sohbetlerine katılmak ve verdiği ilimden faydalanmak isteyen binlerce insan Adıyaman ilinin Menzil ilçesine adeta akın ediyordu. Bu ziyaretler sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda dünyadan da kişileri bu merkeze çekmeye başlayınca durum dikkat çekti. Menzil ilçesine sık sık baskınlar yapılmaya başlandı ve bu baskınlar sürekli nöbetlere dönüşür olmuştu. Nöbet başındaki askerlerden bir tanesi komutanına “Komutanım, bu köyün sahibi o kadar çalışkan ki bizden çok çalışıp etrafı arıyor” demiştir. 12 eylül sıralarında Adıyaman’a gidip hemen her gün ifade veren Muhammed Raşit Erol’a bu yoğun ilginin sebebi sorulduğunda “Biz kimseye gelin demiyoruz, kendileri geliyorlar” şeklinde yanıt vermiştir. Bu ziyaretlerin ardı arkası kesilmeyince Gökçe Adaya sürgün edilen Muhammed Raşit Erol, burada 2 sene ikamet etmiştir ve her gün emniyete gidip imza atmıştır.

1991 yılında bir Ramazan Bayramında selamlaşma sırasında Murat Erol isimli bir genç hocanın elini öpmek istemiş ancak o sırada ceketinden çıkardığı zehirli iğneyi hocanın eline batırmıştı. Hoca iğne etkisiyle vefat etmedi ancak çektiği sıkıntılar nedeniyle bir daha eskisi gibi olamadı. Muhammed Raşit Erol Ankara’da olduğu bir zamanda merhum Turgut Özal onu Çankaya’ya davet etmiştir ancak hoca “Siz buraya gelirseniz devlet, ben oraya gelirsem İslamiyet zarar görür” diyerek kibarca reddetmiştir. Vefatına yakın Ankara’da oğlu Fevzeddin Erol’un yanında bulunmaktaydı ve bir cuma vakti yine kendi yaptırdığı camii de abdest almaya hazırlanırken şeker komasına girerek vefat etmiştir.

 menzil-cemaati-nedir

Menzil Cemaati Hocaları Kimler?

Muhammed Raşit Erol’dan itibaren menzil cemaatinin başına geçenler genelde aile içerisinden olmuştur. Hocaları da yine Raşit Erol’un kardeşleri yahut akrabalarıdır. Buna örnek olarak günümüzdeki lideri Seyyid Abdülbaki Erol verilebilir. Ayrıca sanat ve siyaset camiasından verilebilecek en önemli örnek şehit merhum Muhsin Yazıcığlu’dur. Menzil cemaatiyle zamanında sık sık bir araya gelmiş olup desteklemiştir. Muhammed Raşit Erol’un babasından aldığı ilimle başlattığı Menzil hareketi aynı ismi taşıyan Menzil ilçesinde asıl faaliyetini göstermektedir. Cemaate dahil olan isimler bir süre sonra gidip büyük hocaları yerinde ziyaret etmek ve mensubu oldukları cemaatin  çıkış yerini görmek için Menzile giderler.

menzil-cemaati-kurallari

Menzil Cemaati İletişim

Cemaatin internet sitesindeki iletişim formu aracılığı ile görüşlerinizi veya cemaate girmek istediğinizi belirtebilirsiniz. Bunun yanında bulunduğunuz illerin Menzil merkezlerini de ziyaret edebilirsiniz. Bu merkezler genelde yine Menzilciler tarafından yapılan camiiler olmaktadır.


Haberimiz internet üzerindeki kaynaklardan derlenmiştir. Amacımız Herhangi bir cemaati övmek yada yermek değildir. Sadece Genel bilgi olarak bu haber hazırlanmıştır. İstediğiniz düzeltmeler yada fikirleriniz varsa lütfen yorum kısmından bize yazınız…

Yorumlar
  1. Esma dedi ki:

    Take örüyoruz ekibimle ilgilenir misiniz

  2. Bayram cebic dedi ki:

    Acaba bilginiz varmi
    Senede ortalama kac kisi menzil i ziyaret ediyor
    Tesekkurler

  3. METİN KIRMIZIBAŞ dedi ki:

    Selamunaleykum ben bu cemaate katilmak istiyorum canu gonulden bana yardimci olurmusunuz allah rizasi icin no 5462646830

  4. adem cevahir dedi ki:

    SELAMÜN ALEYKÜM CEMAATE KATILMAK AHRETİMİ KURTARMAK İSTİYORUM