Muhasebeci Maaşları, Muhasebeci Nasıl Olunur? Muhasebeci Ne İş Yapar
Muhasebe Günümüzde Artık her Şirkette Muhakkak Olması Gereken Bir Bölüm. Muhasebe Elemanları da Aslında Şirketlerin Tüm Yükünü Sırtında Taşımakta… Peki Muhasebeciler Ne Kadar Maaş Alıyor? Muhasebeci Nasıl Olunur? Muhasebe Bayanlar İçin Uygun mu? Muhasebeci Ne İş Yapar ? Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…
Muhasebecilik
Muhasebecilik mesleği, günümüzde en fazla ihtiyaç duyulan meslek türlerinden birisidir. Çünkü, ticari anlamda sayısız şirketin günümüzde varlık gösterdiğini bilmekteyiz. Bu şirketlerin ekonomik olarak tüm defter kayıtlarının tutan, bilanço, kar-zarar ve beyannamelerle ilgili tüm işlerini yapan kişiler muhasebeciler olmaktadır. Özel veya resmi kurumların hepsinde muhasebecilerin bulunması şart olmaktadır. Yani daha geniş bir ifade ile, bir şirketteki tüm ekonomik hareketliliklerin kayıtlarını yapan kişilere muhasebeci denir.
Muhasebeci Nasıl Olunur?
Muhasebeci nasıl olunur diye baktığımız zaman, bu mesleğin bir elemanı olmak için herhangi bir üniversitenin Hukuk, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Muhasebe, Bankacılık, Siyasal Bilimler bölümlerini bitirmiş olmak yeterlidir. Bu bölümlerin hepsinde belli bir muhasebe eğitimi verildiği için, bu bölümlerin herhangi birini bitirmek muhasebeci olmak için yeterlidir. Ayrıca bu bölümleri bitirip ardından Pedagojik Formasyon diploması alan kişilerin, ticaret liselerinde öğretmenlik yapma hakkı da bulunmaktadır. Ancak muhasebe mesleği asıl olarak staj yoluyla öğretilmektedir. Kişiler bu bölümleri bitirdikten sonra muhasebecilik mesleğini asıl olarak yaptıkları stajlarla öğrenmektedir. Serbest Muhasebeci adayları, stajlarını bir Mali Müşavir ya da Serbest Muhasebecinin yanında yapabilirler. Ön Lisans mezunu olan Serbest Muhasebeci adayları için staj süresi 4 yıl olmaktadır.
Muhasebeci Maaşları
Muhasebeci maaşları çalışma şekillerine göre farklılık göstermektedir. Ön muhasebeci olan bir kişi ile uzman bir muhasebeci maaşı farklı olmaktadır. Bunun dışında kimi muhasebeciler kurumlarda çalışırken, kimileri de kendi ofislerini açarak daha çok kişilere hizmet vermektedir. Devlet bünyesinde çalışan muhasebeciler şuan için 2500 TL civarı maaş almaktadır. Özel şirketlerde çalışan muhasebeciler ise tecrübeleri göre farklı maaşlar almaktadır. Ortalama olarak en az maaş ise 1700 TL civarı olmaktadır. Bu maaş kişilerin tecrübe durumuna ve yaptıkları işlere göre 10 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Muhasebecinin Görevleri
Özel veya resmi bir kurumda görev yapan bir muhasebecinin işleri daha çok ekonomik yönde olmaktadır. Muhasebecinin görevleri arasında en önemli yeri, gelir ve giderleri deftere kaydetmesi gelir. Şirkette yapılan her türlü harcamaların faturalarını işlemek ve bunları kayıt altına tutmak ile yükümlüdür. Özellikle özel kurumlarda vergi memurları teftiş yaptığı durumlarda direkt olarak muhasebeciler ile görüşmektedir. Bu nedenle bu gelir ve giderlerin kayıt altında tutulması çok önemlidir. Muhasebecilerin bir diğer görevi de kişi veya kurumların vergi beyannamelerini düzenlemesidir. Bunun dışında kişi ve kurumların her türlü sigorta işlemleri ve vergi daireleri ile uzlaşmalarını muhasebeciler yapar.