Nafaka Arttırım Davası Nasıl Açılır? Nafaka Yükseltme Şartları

NAFAKA ARTIRIM DAVASI NASIL AÇILIR?

Boşanma aşaması devam ederken ya da boşanma sonrası maddi olarak zor duruma düşecek eşe, diğer eş tarafından aylık ödenen ücrete nafaka denir. Nafaka; yoksulluk nafakası, tedbir nafakası, iştirak nafakası olmak üzere üç çeşittir. İştirak nafakası velayet hakkına sahip olmayan eşin, diğer eşine çocukların yaşamanı devam ettirmek üzere bakım, eğitim ve sağlık gibi konularda ihtiyacını gidermek üzere ödediği nafakadır. Yoksulluk nafakası ise ayrılık sonra maddi olarak sıkıntı yaşayacak eşe ödenecek nafaka türüdür. Boşanma dava aşamasındayken hakim tarafından hükmedilen nafaka türü ise tedbir nafakasıdır.

Ülkenin ve günlük yaşamın değişikliklere uğraması sonucu nafaka miktarı az gelebilir veya ihtiyaçları giderme noktasında eksik kalabilir. Nafaka artırım davası nasıl açılır? Nafakanın enflasyona yenik düşmesi, ekonomik kriz ve yaşam şartlarının farklılaşması gibi sebeplerle belirli bir süre sonra nafaka artırım davası açılabilir. Günümüzde hızlı değişen ekonomik şartlar düşünüldüğünde nafaka artırma ihtiyacının hasıl olması gayet doğaldır ve bu durum için nafaka alan eşin dava hakkı vardır.

NAFAKA ARTIRIM DAVASI NERDE AÇILIR?

Nafaka artırımı hakim tarafından belirlenen ve nafaka alan bireyin başvurabileceği bir haktır. Nafaka artırım davası nerde açılır? noktasında bireylerin bilgi eksikliği olmaması gerekir. Davalının yerleşim yeri, yani yaşadığı yerde bulunan Aile Mahkemesi’nde nafaka artırım davası açabilir.

NAFAKA ARTIRIM DAVASINI AÇMA ŞARTLARI

Nafaka artırım davasının açılabilmesi için belirli şartların oluşması şarttır. Sebep her ne olursa olsun dava nafakayı alan tarafa az gelmesi sonucu açılır. Yalnız bu sebeplerin hukuki bir karşılığı olması şarttır. Nafaka borçlusunun şartlarının iyileşmesi, nafaka alan kişinin maddi durumunun gerilemesi durumunda dava açılabilir. İştirak nafakasında ise nafaka artırım davası açma sebepleri farklılaşabilir. Çocuğun velayetine sahip kişinin, çocuğunun şartlarının farklılaşması sonucu nafaka artırımı için talepte bulunabilir. Şartların farklılaşması çocuğun okul değiştirmesi, büyümesi şeklinde olur. Örneğin çocuğun üniversite eğitimine başlaması sonucu nafaka artırımı davası açılabilir çünkü çocuğun giderleri engellenemez şekilde artırmıştır. Çocuğun bir spora başlaması ve ihtiyaçlarını karşılayamaması mahkeme tarafından nafaka borçlusuna ödediği borcu artırması şekliyle yansıtılabilir. Nafaka artırımı için taraf haklı gerekçeler sunmaz zorundadır. Bu haklılıkları ispatlamak ve deliller halinde sunmak davayı açan tarafın yararına olacaktır.

ANLAŞMALI BOŞANAN KİŞİLER NAFAKA ARTIRIM DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Nafaka miktarı, anlaşmalı boşanan eski çiftler için imzalanan protokolde belirlenir. Anlaşmalı boşanmak nafaka artırım davası açmak için bir engel teşkil etmez. Aralarındaki anlaşma taraflardan biri tarafından ileri sürülürse kabul görmez çünkü gelecekteki öngörülemez ve engellenemez durumlar anlaşmayı imzalayan tarafların sorumluluğunda değildir.  Sonuç olarak boşanma sebebi ne olursa olsun, gerekli şartların oluştuğunu ya da ihtiyacın hasıl olduğu düşünülürse nafaka artırım davası açılabilir. Gerekçelerin geçerli olduğu görülürse mahkeme nafaka artırımına gidecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir