Nakşibendi Tarikatı Nedir? Amacı Mürid Sayısı ve Lideri Kimdir?

Nakşibendi Tarikatı Nedir? Nakşibendi Tarikatı Amaçları Neler? Nakşibendi Tarikatı Nerede Toplanır? Nakşibendi Tarikatı Mürid Sayısı Kaç? Nakşibendi Tarikatının Lideri ve Kurucusu Kim? Tüm Sorularınızın Cevabı Özel Haberimizde…

Nakşibendi Tarikatı Nedir?

Bu tarikatın görüşleri 1389 senesinde vefat etmiş olan Muhammed Bahauddin Nakşıbend’e aittir. Ancak bu görüşlerin oluşmasında bambaşka isimlerin etkisi vardır. Bahauddin Nakşıbend’in görüşleri Hz .Ebubekir Sıddık’a, onun görüşleri ise Peygamber efendimize dayanır. Yani Nakşibendilik tarikatı dini ilimlerle alakalı noktalarda direk kaynaktan bilgi almaktadır. Zaten günümüzdeki birçok cemaat Nakşibendilik görüşünün kollara ayrılmasıyla oluşmuştur. Bir birlerinden kesin çizgilerle ayrılan hususları yoktur.

naksibendi-nedir-zikirleri

Nakşibendi Tarikatının Amacı Nedir?

En temele, kaynağa yani Hz. Muhammed(s.a.v)’e dayanır. Amacı İslamiyetin her asırda yayılmasını sağlamaktır, kökleri en sağlam olan tarikat Nakşibendiliktir. İsminden de anlaşılacağı üzere Bakşıbendilik bir yere nakş olmak, işlenmek, bir daha çıkmayacak duruma gelmektir. Bunu islamiyet olarak düşünebiliriz. Kişilerin kalplerine dini işlemeyi, bir daha çıkarmayacak hale getirmeyi temsil eder. Yani hoşgörü ve sevgi çerçevesinde dini ilimleri kişilere öğretir.

Nakşibendi Tarikatı Kurucusu ve Lideri Kimdir?

naksibendi-kurucusu-ve-lideri

Kökleri Peygamber Efendimiz’e dayanan bu tarikatın kurucusu Muhammed Bahauddin Nakşıbend’dir. Hocanın görüşleri mevcut hemen her cemaate esin kaynağı olmuştur. Cemaatin asıl merkezi Adıyaman’dır.

Nakşibendi Tarikatına Nasıl Girilir?

Nakşibendilik cemaatinin hedefi insanı Allah yoluna nakış etmektir ve bunun için sınıf, dil ayrımı ayırt etmez. Mensubu olmak isteyenlere resmiyet sunmaz. Tarikat tarafından yapılan camilerden ders alıp mensubu olabilirsiniz.

Nakşibendi Tarikatı Kurucusu Muhammed Bahauddin Nakşıbend  Kimdir?

1318 sensinde dünyaya geldi ve dünyaya geldiği yıllarda Osmanlı devleti kuruluyordu. Doğumundan bir sene sonra Cengiz Han bulunduğu yeri kuşattı ve yağmaladı. İlk öğretmeni babasının şeyhi olan Muhammed Siması’dır. Dini ilmini devam ettirmek için Semerkand’a gitti. İlmini tamamlayıp memleketine geri döndü ve evlendi. Senelerce değişik mekanlarda dini sohbetler aldı ve müridi ona “Senin himmet kuşun benimkini geçti” dedikten sonra dini yayma sırası ona gelmişti. Muhammed Bahauddin Nakşıbend 1389 senesinde hastalandı ve 73 yaşında hayatını kaybetti. Mütevazi bir yaşam sürdürdü ve oldukça şefkatliydi. Hediye geldiğinde hemen karşılığını vermeye çalışır, yanına gelip ilminden faydalanmak isteyenlere ikramdan kaçınmazdı.  Soy kütüğü Hz. Ebubekir Sıddık’a dayanır. Dini ilimleri kaynağından öğrendiği için çok güçlü bir tarikattır. Savunduğu görüşlerin bir çoğu Hz. Muhammed(s.a.v)’in ağzından birebir çıkanlardır.

naksibendi-tarikati-murid-sayisi
Nakşibendi Tarikatı Hocaları Kimler?

Tarikatın hocaları sayılmayacak kadar fazladır çünkü günümüzdeki hemen her cemaat Nakşibendilik düşüncesinin bazı noktalarda birbirinden ayrılan koludur. Palevi kolu, Halidi kolu, Mahmud efendi hazretleri kolu bunlara örnektir. Önde gelen hoca ise Şeyh Nazım Kıbrısi’dir.

Nakşibendilik Tarikatı İletişim

Bu tarikatın Türkiye’nin her yerinde kursları, okulları ve camileri vardır. Mensup olanlar sık sık dersler için bir araya gelmektedir. İletişime geçmeden evvel kollarını ve bir birinden ayrılan yönlerini ayırt edip, ona göre bir tanesinden ilim almaya başlamanızdır. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız birçok internet sitesinde iletişim formu vardır, bu formlar yardımıyla Nakşibendiliğin kollarından bir tanesinden ders alabilirsiniz. Web Adresi : https://www.naksibenditarikati.com

Nakşibendilik Tarikatı Mürid Sayısı

Nakşibendi tarikatının Mürid sayısı ortalama 150.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle Adıyaman , Düzce ve Bursa’da ağırlıklıdır.


Haberimiz internet üzerindeki kaynaklardan derlenmiştir. Amacımız Herhangi bir cemaati övmek yada yermek değildir. Sadece Genel bilgi olarak bu haber hazırlanmıştır. İstediğiniz düzeltmeler yada fikirleriniz varsa lütfen yorum kısmından bize yazınız…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.